Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 2 cze 2023, 16:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

PostNapisane: 7 gru 2010, 12:34 
Administrator
Pochwały: 8
Jak wiadomo są migomaty z spawaniem pod osłoną argonu. Argon spełnia tutaj dwie funkcje, jedną- ułatwia zapalanie łuku, oraz zapobiega utlenianiu elektrody i spawanych przedmiotów podczas spawania. Argon ma to do siebie iż w zwykłym ciśnieniu przy 30KV wyładowanie ma długość około pół metra między elektrodami w rurze wypełnionej tym gazem :) Wyładowania przybierają biały kolor, są strasznie długie, sam argon łatwo jonizuje.

Zachęcam do zabawy bo ja na razie nie mam dostępu do argonu.

Ps. zdjęcie methyla ;)

Zwykłe ciśnienie atmosferyczne, butelka po winie.

Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!

PostNapisane: 7 gru 2010, 16:14 
Pochwały: 2
Wyładowania bardzo łądne, pasowało by się pobawić coś, póki co to mam dostęp tylko do dwutlenku węgla, wujek ma butlę z argonem :D, ale w praktyce tylko TIGiem spawa się w osłonie argonu, a migomatem w dwutlenku węgla lub corgonu ( mieszaniny argonu z dwutlenkiem węgla)

PostNapisane: 9 gru 2010, 08:06 
Administrator
Musi być sam argon, zrób może tak jak ja sobie wymyśliłem. Nakładasz wężyk igelitowy na zawór, puszczasz gaz i po jakimś niedługim czasie zatykasz rurkę elektrodą, zdejmujesz z zaworu i to samo. Albo zrób jak koleś ze zdjęcia czyli napełnij akwarium :D

Do tego służy forum !!

PostNapisane: 9 gru 2010, 16:06 
Moderator
Pochwały: 6
Ja się ostatnio bawiłem z odpompowywaniem i zatapianiem rurek szklanych. Efekty ciekawe wewnątrz rurki mam półmetrowy piorun z SSTC :D Elektrodami są paski folii AL przyklejone na rurkę - szczelne połączenia szkło-metal to nie taka prosta sprawa bez folii też działa ale łatwo sobie taką rurkę przepalić :D Zamierzam w najbliższym czasie wypróbować Hel i skombinować butlę z mieszanką spawalniczą - argon+CO2 na szczęście CO2 łatwo oddzielić puszczając gaz przez kilka płuczek ze stężonym roztworem KOH. Czy ta butelka nie jest aby napełniona kryptonem ? Bo dziwi mnie ze argon takie wyładowania daje.

PostNapisane: 9 gru 2010, 20:04 
Administrator
A weź no foto cyknij :D

Do tego służy forum !!

PostNapisane: 17 gru 2010, 19:29 
Rura z pleksi się nada? Na allegro 23 zł za metr.http://allegro.pl/rura-rury-z-plexi-plexa-pleksi-rozne-srednice-i1365654289.html

PostNapisane: 17 lut 2013, 14:59 
Przepraszam, że piszę po ponad 2 latach ale ciekawi mnie jak by się zachowywało wyładowanie w wodorze, i jakie napięcie byłoby potrzebne aby zjonizować gaz na odległości 20cm przy ciśnieniu atmosferycznym.

PostNapisane: 17 lut 2013, 18:47 
Pochwały: 5
Co do wodoru można wziąć rurkę Pluckera z wodorem,

Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl

PostNapisane: 21 lut 2013, 17:26 
z wodorem trzeba uwazac bo moze wybuchnac, jedyny plus ze mozna go otrzymac w warunkach domowych.
Aha no i jako ze czasteczka wodoru jest najmniejsza to zauwaz ze bedzie uciekac z pojemnika w ktorym go zamkniesz.

w sumie tez mam pytanie - czy gaz typu argon z foto na poczatku wcisniety np do takiej butelki po winie ma szanse z niej uciekac?

PostNapisane: 1 sty 2014, 22:21 
Moderator
Pochwały: 6
Wyładowanie w wodorze wygląda prawie tak samo jak wyładowanie w powietrzu ... Skąd wiem ? Bo swego czasu postanowiłem napełnić rurkę helem i bardzo mocno się zdziwiłem że mój hel pochodzący z balonu nie daje wyładowań w okolicy żółto pomarańczowego tylko zwykłe fioletowe. Po sprawdzeniu okazało się że mój "hel" się pali ... i to całkiem wybuchowo. Wniosek? Uważać na sprzedawców balonów bo napełniają je tanim wodorem.

PostNapisane: 1 sty 2015, 19:37 
Dżejwor napisał(a):
Uważać na sprzedawców balonów bo napełniają je tanim wodorem.

Może się to skończyć takim wypadkiem:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]