Wasze lampy wyładowcze
Wasze lampy wyładowcze
Proszę teraz was o zdjęcia waszych lamp wyładowczych, takie jakie macie Ja mam teraz lampę rtęciową do opalania twarzy. Zasilana jest z trafopowielacza na ZVS-ie
Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!
Do tego służy forum !!
-
Re: Wasze lampy wyładowcze
Kolejna lampa 400W wraz z zapłonnikiem i statecznikiem. Oczywiście rtęciowa, z filtrem wooda !
Do tego służy forum !!
Do tego służy forum !!
Tutaj zdjęcie z działania:
Edit:
Dobra po poczytaniu i po pogadaniu z kolegą wniosek taki że świecą wybielacze optyczne, składniki niektórych barwników, jeden ze składników kości, krwi itd. więc ściany nie pochłaniają promieniowania UV.... Jak ktoś wie więcej niech wypowie się na ten temat
Filtr wooda zatrzymuje i pochłania światło widzialne, UVB oraz UVC przepuszcza tylko UVA Gdy odpalam tą lampę to wszystkie ściany po chwili pochłaniają UVA i świecą na niebiesko Emitowane białe światło przez otwory wentylacyjne to UVB+C oraz światło z rozgrzanych żarników lampy. Tutaj niewyraźne zdjęcie osłony lampy która świeci na niebiesko a palnik jest oddalony o 10 metrów i nieskierowany w nią co znaczy że część UVA jest rozpraszana i odbijana od ścian( może ma na tyle dużą moc że ściany nie pochłaniają wszystkiego od razu ) Podobnie jest gdy położyłem koło lampy kubek biały polakierowany bezbarwnym lakierem- lakier odbił całe UV a kubek nie świecił
A tu jeszcze kilka "świetlówek" Edit:
Dobra po poczytaniu i po pogadaniu z kolegą wniosek taki że świecą wybielacze optyczne, składniki niektórych barwników, jeden ze składników kości, krwi itd. więc ściany nie pochłaniają promieniowania UV.... Jak ktoś wie więcej niech wypowie się na ten temat
Do tego służy forum !!
Do tego służy forum !!
-
Niewiem czy trafiłem w temat ale tu mam trzy fotki moich lampek.
Wrzucę i ja jakieś lampki wyładowcze co tutaj nie były jeszcze pokazywane, rzadziej spotykane.
Palnik ksenonowy chyba 150W.
Palnik ksenonowy 400W
Lampa wyładowcza od dużego lasera rubinowego
Palnik rtęciowy UV (HBO200F)
Jak posprzątam to może znajdę jeszcze jakieś ciekawostki
Palnik ksenonowy chyba 150W.
Palnik ksenonowy 400W
Lampa wyładowcza od dużego lasera rubinowego
Palnik rtęciowy UV (HBO200F)
Jak posprzątam to może znajdę jeszcze jakieś ciekawostki