Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 16 lip 2018, 09:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

PostNapisane: 4 mar 2015, 18:35 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Witam

Jako że mam dostęp do rezystorów wysokonapięciowych, chciałem dorobić dzielnik pozwalający na pomiar HV multimetrem. Myślałem użyć dzielnika z prostownikiem szczytowym, aby móc mierzyć przebiegi wysokiej częstotliwości.



Założenie - pomiar napięć generowanych przez trafopowielacze, czy nawet SSTC. Jako R1 myślałem użyć rezystora 21MΩ 45kV 1%, R2 zwykły 100kΩ. Liczyłem na pomiar napięcia tą metodą do okolic 40kV. Dla wyższych myślałem po prostu dawać kolejne 21M w szeregu podnosząc R1.

Czy jest sens się w to bawić i czy nie powinienem użyć znacznie większych oporników?

EDIT://

Dobra, założenie było kiepskie i opór za mały...

Jako R1 jednak użyję 120MΩ 1% 30kV, a jako R2 909kΩ 1%. Pozwoli to mierzyć do około 30kVDC przy prądzie pomiaru ok. 260µA i mocy traconej na dzielniku 7,5W. Wcześniejszy setup zakładał nieco za duży prąd pomiarowy... Aby zwiększyć zakres zwyczajnie dołączę kolejny rezystor 120MΩ w szeregu. Co o tym sądzicie?


Pozdrawiam



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Ostatnio edytowano 19 gru 2015, 17:51 przez Yuri, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 4 mar 2015, 22:27 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Yuri słaby pomysł.
Policz jaki potencjał musi się pojawić przed dzielnikiem żeby na jego wyjściu pojawiło się więcej niż 0,77V. aby to było naprawdę dobre musisz użyć układów aktywnych kompensujących straty itd.

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 4 mar 2015, 22:33 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Wedle moich obliczeń dla R1 120M, R2 909k, Rload (miernik) 10M 5kV powinno dać 34V. Jeżeli źle liczę, to mam problem, bo znajomy już ściąga opory...



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Ostatnio edytowano 4 mar 2015, 22:46 przez Yuri, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 4 mar 2015, 22:40 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
ups sorry mi się coś pomieszało że 120G i powychodziły bzdury :/


Góra
   
 

PostNapisane: 4 mar 2015, 22:46 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Ah, nie szkodzi, czasem coś się po prostu pomyli. :D



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO