Temat postanowiłem napisać kiedy to wczoraj dostałem do naprawy uszkodzoną mikrofalówkę do zabudowy. Szukałem uszkodzenia oczywiście w: Transformatorze (MOT) i sprawny, diodzie HV i sprawna, bezpiecznik HV sprawny, kondensator HV niby też sprawny więc pozostaje uszkodzony magnetron. Poszukiwałem zdjęć magnetronów który cały obmierzyłem multimetrem- żarzenie sprawne lecz znikoma rezystancja była pomiędzy obudową magnetron-a a jego końcem, anteną chyba to się nazywa profesjonalnie

Pierwsze na co miałem zwrócić uwagę czy antena nie jest popalona, no i nie jest. Zdziwiło mnie to że ta końcówka metalowa- antena jest umieszczona na ceramicznym izolatorze a mimo to połączona z obudową magnetrona ? Więc dorwałem takie zdjęcia:
To mnie tylko upewnia że antena nie jest połączona z masą- obudową. Dowodzi temu jeszcze takie zdjęcia
http://www.blinkenbyte.org/magnetron/ma ... tures.html Ta rurka to jest falowód ale może jednak jest podłączona do masy ? Może ma ktoś z was magnetron sprawny i mógłby sprawdzić multimetrem ? Moje przypuszczenie jest takie że próżnia w środku została rozszczelniona i podczas pracy powstaje łuk elektryczny. Jeszcze zmierzę chyba Amierzem prąd jałowy układu i prąd z magnetronem załączonym i chyba się okaże