Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 16 sty 2018, 18:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

PostNapisane: 7 kwi 2011, 19:18 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Jest to klasyczna lampa plazmowa z generatorem na NE555 sterującym tranzystorem IRF840. Transformator zasilający ma 50W 11,5V.
Filmik z działanie nakręcony gdy lampa nie miała jeszcze obudowy.



Góra
   
 

PostNapisane: 7 kwi 2011, 20:57 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Cześć, oczywiście daję pochwałę za konstrukcje. Ale tu też nie ma zabezpieczeń, ale ja rozumiem... :D

Przynajmniej w końcu jakaś normalna PCB w normalny sposób zrobiona, z drukiem który pasuje wymiarowo pod ilość elementów. Taki styl końcówek mocy na TDA :D

Wrzucisz PCB ?



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 7 kwi 2011, 21:04 
Dołączył(a): 15.11.2010
Posty: 50
Elegancko, staranność i wykończenie. co prawda układ powinien zostać zmodyfikowany, tak aby tranzystor sie nie grzał, ale przynajmniej nie zrobiłeś gigantycznej płytki dla małego układu.
Generalnie należało by wzmocnić sygnał otwierania klucza tranzystorowego(albo zastosować tranzystor logiczny), ograniczyć prąd płynący przez tranzystor, oraz, jak pisał dawniej kolega slu, zablokować diode wsteczną wbudowaną w tranzystor i dodać własną.


Góra
   
 

PostNapisane: 7 kwi 2011, 21:04 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Dzięki :D
http://mirley.firlej.org/lampa_plazmowa robiłem według tego projektu, lampa robiona do szkoły, chciałem zrobić szybko i ze sprawdzonego projektu bo czasu mało :D


Góra
   
 

PostNapisane: 7 kwi 2011, 21:14 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
Osobiście mam złe wspomnienia z podobnym układem. Ale to było z 8 lat temu i byłem zielony jeśli chodzi o elektronikę. :)

Układ wykonany starannie, chociaż szkoda, że brak zabezpieczeń - parę elementów więcej, ale i większa niezawodność.


Góra
   
 

PostNapisane: 7 kwi 2011, 21:15 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Jest bezpiecznik w układzie zasilania :D więc nie do końca :D


Góra
   
 

PostNapisane: 8 kwi 2011, 22:12 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2010
Posty: 78
Projekt fajnie wykonany bardzo starannie no i płytka jest odpowiednio wymiarowa.
A tak poza tematem to był mój pierwszy układ w moim życiu jaki zrobiłem, nie miałem wtedy zielonego pojęcia jak to działa ale zadziałał.


Góra
   
 

PostNapisane: 9 kwi 2011, 20:49 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
ja bym dorzucił konda rezonansowego :) a tak to projekcik podoba mi się bynajmniej wizualnie :)
Kiedyś zrobiłem dokładnie tak samo w zasilaczach od ATX :D są w sam raz na te bajery.


Góra
   
 

PostNapisane: 9 kwi 2011, 22:20 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Jak będzie chwila wolnego czasu to może dla siebie bym jakąś zrobił z lepszym sterownikiem i o większej mocy :D Najlepiej by użyć żarówki 500W plus zasilanie z ATXa :D


Góra
   
 

PostNapisane: 9 kwi 2011, 22:29 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
A ja bym to zrobił na trafie przez siebie na nowo nawiniętym. Zmiana częstotliwości w jak najszerszym stopniu, również z wypełnieniem. Na pierwotne z chęcią puścił bym 320V, pierwotne 20-30 zwojów i jazda. Do tego pół mostek albo fet. Bez GDT, na sterownikach z generatorami chyba IR-a, wiem że danyk na tym często operuje :P kostka mniejsza niż tl494, a ma w sobie i sterownik i generator. I wówczas nie trzeba żadnego transformatora zasilającego napięcia sieciowego. Czemu zmiana wypełnienia i częstotliwości ? Bo ze zmianą tych parametrów zmieniają się w środku wyładowania. Nawet można by było to zmodulować, i uzyskać ciekawsze efekty.



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO