Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 22 paź 2019, 12:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

PostNapisane: 26 sie 2010, 11:10 
Dołączył(a): 26.08.2010
Posty: 9
Lokalizacja: Przeczyca
Witam, jestem w trakcie budowy lampy plazmowej więc postanowiłem, że też się pochwalę jak mi idzie.
Na razie zbieram części, ale mogę powiedzieć że, generator będę budował w oparciu o ten schemat
http://www.edw.com.pl/index.php?module= ... y&ceid=205
Całość (poza kondensatorami stabilizującymi i tranzystorem) złożę na płytce uniwersalnej.


Góra
   
 

PostNapisane: 27 sie 2010, 11:59 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Nie radzę stosować schematu z tego projektu, zainteresuj się lepiej przetwornica ZVS, jest nawet nieco prostsza a wydajnością i trwałością bije na głowę inne dziwne przetwornice bez żadnych zabezpieczeń.


Góra
   
 

PostNapisane: 27 sie 2010, 15:58 
Dołączył(a): 26.08.2010
Posty: 9
Lokalizacja: Przeczyca
Złożyłem generator, ale dziwnie się zachowuje. Na nóżce 3 niby jest napięcie i zmienia się podczas regulacji ale nie daje rady wysterować tranzystora. Za to sygnał pojawia się na nóżce 8. Sprawdzałem całą płytkę i wszystko wygląda ok, wymieniałem też NE555 na inne i to samo. Nie mam niestety oscyloskopu i nie wiem jakie są przebiegi. Testy robiłem tak, że podłączałem w miejsce trafa głośnik i ładnie piszczał ale po podłączeniu trafa nic się nie działo.



Komentarz: Wybaczcie, ale w paincie musiałem narysować

Góra
   
 

PostNapisane: 27 sie 2010, 16:36 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Ja właśnie trawię płytkę do ZVSa, jutro kupię tranzystory i pewnie złożę :D Goommiś sprawdź jeszcze raz czy pomiędzy scieżkami nie ma malutkich zwarć, jeśli nie wyczaisz to przyniesiesz na pracownię i sprawdzimy na oscyloskopie. Tranzystor jest dobry? Spróbuj zasilić z zasilacza ATX to wtedy zobaczysz jak będzie jakieś zwarcie to zasilacz nie odpali.


Góra
   
 

PostNapisane: 27 sie 2010, 18:22 
Dołączył(a): 26.08.2010
Posty: 9
Lokalizacja: Przeczyca
Będę kombinował. Układ składałem pomalutku i bez pośpiechu, najpierw podstawka pod NE a potem wszystko wokół. Sprawdzałem już chyba 10 razy. I pewnie i tak przyniosę na pracownię, no ale to dopiero za tydzień :cry:


Góra
   
 

PostNapisane: 27 sie 2010, 19:56 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Spróbuj może jak radzi hvman zrobić na pewnym ZVSie, zamiast bawić się na 555.


Góra
   
 

PostNapisane: 27 sie 2010, 20:23 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 547
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
ja bym proponował wpiąć głośnik przez rezystor pod trójkę, jeśli będzie sygnał, a dałeś rezystor na bramce mosfeta ? Jeśli będzie sygnał to proponuje wpiąć tranzystor i szeregowo z nim zamiast uzwojenia pierwotnego transformatora dać rezystor i zmierzyć prąd. zasilanie ne555 w takim układzie proponuje 15-18V. Dioda zwrotna do uzwojenia pierwotnego i pamiętać o szczelinie w rdzeniu.



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 27 sie 2010, 21:32 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.08.2010
Posty: 5
i pamiętaj o tym, że mosfety, a przynajmniej większość z nich ginie po pojawieniu się jakichś 20 voltów na bramce, zasilanie powinno być w miarę stabilne, niekoniecznie gigantyczne trafo, które po wyłączeniu wyindukuje spore napięcie. Przede wszystkim sprawdź płytkę. Poza tym niektóre trafa są po prostu do bani i układ może działać, ale z łukiem będzie kiepsko. Bo jeżeli dźwięk jest, to jest i sygnał. Chyba, że jest zwarcie i ów sygnał ma niewłaściwe wypełnienie/częstotliwość. Z czego to zasilasz? Ten układ potrzebuje minimum ampera, a pobiera i kilka. I sprawa kosmetyczna: zamiast 78l12 można dać 78l15, wyższe napięcie zasilania generatora powinno nieznacznie pomóc.


Góra
   
 

PostNapisane: 28 sie 2010, 13:38 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Zacząć należy od tego że ten układ jest do bani. On zawsze pali i będzie palił mosfety. Do tego ma marną sprawność. Proponuję zrobić ZVS-a jednak.


Góra
   
 

PostNapisane: 28 sie 2010, 16:50 
Ja głośnik plazmowy robiłem na układzie tl494 i też palił mosfety. tranzystor nagrzewał się aż się zapalił.


Góra
  
 

PostNapisane: 28 sie 2010, 18:53 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
U mnie tak samo według tego schematu też padały tranzystory.


Góra
   
 

PostNapisane: 29 sie 2010, 09:42 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 547
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
A dlaczego ?

viewtopic.php?f=6&t=54 w trzecim poście jest odpowiedź. Chyba sam dla siebie to pisałem :roll:



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 29 sie 2010, 11:33 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Nie tylko dlatego ale między innymi. Jeszcze jest kwestia nasycania się rdzenia trafopowielacza przy takim sterowaniu.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO