oczko200 napisał(a):
Tak częściowo sugerowałem się tym schematem. W odniesieniu do zamieszczonego powyżej jest kilka istotnych różnic:
1) Koniec uzwojenia wtórnego jest podłączony pod "wspólną masę" pobraną z rdzenia MOT-a
2) Jest wstawiony kondensator 2nF pomiędzy nóżki od żarzenia lampy
3) Parametry niektórych części nieznacznie się różnią jednak wydaję mi się, że nie ma to negatywnego wpływu na działanie VTTC
Podczas kolejnej próby włączenia odłupała się część kondensatora rezonansowego.
W sprawie ulotu który pojawił się również na końcu wtórnego:
Moja VTTC ma zwoje sprzężenia zwrotnego na dole, powyżej jest nawiniętych 35 zwoi uzwojenia wtórnego (2 mm + izolacja). Przez zastosowanie grubo izolowanego drutu cała cewka przesunęła się w górę.
Czy "wspólna masa" i/lub zbyt wysoko umieszczone uzwojenie pierwotne może być przyczyną złego ulotu?
Kolega szkielet dobrze opisał. Parametry "niektórych cześć" są bardzo ważne z uwagi na to ze nie mamy tu dużo elementów przysłowiowo mało ważnych
Co znaczy "przez zastosowanie grubo izolowanego drutu cewka przesunęła się w gorę" ? pokaz zdjęcie albo coś dopowiedz na ten temat
Oczko200 to co napisał szkielet z tym grzejnikiem/kanalizacją nie odnieś tak całkiem dosłownie bo w np. nowym budownictwie stosuje się rury HDPE oraz rożne inne izolacje cieplne i mamy problem z tytułową ziemią. Najlepiej jest mieć własny uziom

SPRAWNY piorunochron jest równie dobrym pomysłem
Co do uzwojeń to z reguły wiem ze nie możemy zostawiać dużego nadmiaru uznojenia z doczepami
no a już bardzo kluczową sprawą jest miejsce uzwojeń w koncu VTTC stroi się przesuwając miedzy sobą uzwojenia ...
zresztą tak jak każdą cewę gdzie uzwojenie sprzężenia znajduje się na uzwojeniu wtórnym
Pamiętaj o zasadzie ze Twoje dolne uzwojenie sprzężenia zwrotnego musi być nisko by nie przekroczyć bodajże 800V na siatce sterującej zresztą w dejtaszicie jest opisane jakie napięcie maksymalne może pojawić się na siatce. Wielu ludzi katuje w ten sposób lampy.
Pozdrawiam HVtowców