Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 5 gru 2020, 00:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

PostNapisane: 3 lis 2011, 09:41 
Dołączył(a): 03.11.2011
Posty: 15
Lokalizacja: Rzeszów / Stalowa Wola
Na wstępie witam wszystkich. Wysokimi napięciami interesuję się od dawna i jako energetyk mam z nimi kontakt codziennie - 400kV to chleb powszedni:) Elektronika to hobby od paru lat.

Chciałbym...może nie tyle się pochwalić, a przedstawić swoją pierwszą VTTC zbudowaną na lampie 6P45S. Układ jest prawie kopią ze strony:

http://pokusy.chytrak.cz/pokusy/vttc.htm

Zmiana układowa to symetryzacja żarzenia względem masy za pomocą dwóch rezystorów 47Ω 6W. Cewka załączana jest przy pomocy przerobionego ŁUK15. Pozycja zero wiadomo, pozycja 1 załączenie żarzenia, pozycja 2 żarzenie włączone, włączenie anodowego. Wyłączanie w kolejności odwrotnej. Jako transformator żarzenia pracuje TS50/11 wymontowany z Neptuna. Katalogowo na wyjściu było 2*7.5V 2*2.6A. Po odwinięciu 16 zwojów z każdej kolumny pod obciążeniem było dokładnie 6.3V. Po tej operacji trafo zostało dwukrotnie zalane lakierem. Elektronika, oprócz kondensatorów olejowych - 4 sztuki 4µF 630V - została zamontowana na płytce drukowanej. Rezystor siatki drugiej do trzy sztuki drutowych 3.3k 12W - zamiast jak w oryginale 10k 10W.

Całość została przymocowana do płyt tekstolitowych o grubości 12mm, dwukrotnie polakierowanych lakierem elektroizolacyjnym. Z 5mm tekstolitu zostały wykonane elementy mocujące uzwojenia, oraz iskrownik.

Uzwojenie pierwotne nawinięte zostało na rurze kanalizacyjnej 110mm. Anodowe to 18zwojów drutem 2.5mm2, natomiast uzwojenie wzbudzenia to 18 zwojów DNE 0.6mm Uzwojenie wtórne zostało nawinięte na rurze kanalizacyjnej 50mm o długości 270mm, drutem DNE 0.28mm, z czego długość nawinięcia wynosi 245mm. Całość polakierowana sześciokrotnie lakierem elektroizolacyjnym ftalur.

Układ ruszył bez większych problemów. Długość ulotu z ostrza w powietrze wynosi około 15mm.
Układ w warunkach blokowych powstawał około 3 miesiące, z czego samo lakierowanie trwało prawie trzy tygodnie.





Góra
   
 

PostNapisane: 9 lis 2011, 11:22 
Dołączył(a): 03.11.2011
Posty: 15
Lokalizacja: Rzeszów / Stalowa Wola
Pytanko...macie jakiś pomysł jak tu dołożyć modulację dźwiękiem? Gdzieś widziałem schemat z mosfetem w katodzie, ale nie mogę do dorwać. Akurat z mosfetem przy takim napięciu zasilania nie będzie problemu - bo są w każdym monitorze lub TV. Pewnie musiała by być regulacja prądu spoczynkowego, żeby nie gasł łuk, a sygnał audio wpływałby tylko w małym stopniu na prąd katody...abo w szereg z rezystorami siatki drugiej wpakować tranzystor. Prosze o pomoc.

W książce "Konstrukcje krótkofalarskie dla zaawansowanych" znalazłem schemat hybrydowej dopałki na 6P45S i sterowana była w katodzie, S1 uziemiona. Prąd spoczynkowy ustawiało się potencjometrze montażowym na 25mA. Do pełnego wysterowania potrzeba tylko 100mW. Zaprojektowany był dla częstotliwości 1.8-30MHz. Nada się takie coś na modulację dźwiękiem, po penie pewnych przeróbkach.

sch1.jpg

Góra
   
 

PostNapisane: 10 lis 2011, 20:15 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 793
Pochwały: 8
Witam nowego HVtowca

Ładny projekt ale mam parę uwag
moje pierwsze zastrzeżenie co do projektu który wykonałeś to śruby przy uzwojeniu pierwotnym rezonatora
są one częstą przyczyną uszkodzeń uzwojenia wtórnego rezonatora w skutek zapalenia się łuku ... często tez i są łakomym kąskiem dla ulotów które potrafią stopić plastikowy rezonator.
Dość dużo dałeś tego lakieru estetyka troszkę ucierpiała ale ok.
Niegrzejne ci się ta dioda BA159 ? pocoż ona wogole tam jest ?

"Pytanko...macie jakiś pomysł jak tu dołożyć modulację dźwiękiem? Gdzieś widziałem schemat z mosfetem w katodzie, ale nie mogę do dorwać."
kolega rozejrzał się po forum ? Podpowiem ze ten schemat znajduje sie w tym dziale.

Co do schematu modulacji jest spoko ale ja zawsze byłem przy niskich napięciach zasilania (jak na lampy) modulacji za pomocom trafa. ... Generalnie chodzi o to ze ,wysoko impedancyjne uzwojenie transformatora podłącza się do siatki lampy i poddaje sygnał audio na uzwojenie nisko impedancyjne z wzmacniacza przygotowanego specjalnie do pracy w tych warunkach. Multiplikacja sygnału wynikającego z przekładni transformatora daje bardzo dobre rezultaty przeniesienia czystego sinusa bez niekształceń. Twój schemat przeniesie tylko jedną dodatnią polówkę przebiegu audio stąd może postać tzw. przeze mnie sieczka muzyczna .
Trafo ma tez jeszcze jedną zaletę stanowi swoistą izolacje galwaniczną od modułu sterowania. Moim skromnym zdaniem polecam poczytaj w moim temacie 4mhz HFSSTC

Ostatnio uwaga :) ja bynajmniej nigdy nie stroje rezonatora z opisów innych stron a to dlatego ze zbyt dużo czynników wpływa na zmiany strojenia.

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lis 2011, 09:09 
Dołączył(a): 03.11.2011
Posty: 15
Lokalizacja: Rzeszów / Stalowa Wola
Witam. Dzięki za uwagi. Śruby to faktycznie głupi pomysł, ale wydaje mi się dopiero przy większych mocach i napięciach. Tu, przy znacznej odległości pierwotnego od wtórnego i względnie niskim napięciu na wtórnym nie mam żadnych problemów z ulotami, a poza tym wszędzie znajduje się ogromna ilość lakieru elektroizolacyjnego. Dioda BA159 nie grzeje się - po dłuższej pracy jest lekko ciepła - a służy ona do zamykania dodatnich szpilek, który normalnie trafiły by na siatkę pierwszą - teoretycznie zapobiega przeciążeniu siatki pierwszej.

Dorwałem trafo głośnikowe TG5-46 pracował z PCL86 w TV Libra. Spróbuję uzwojenie wtórne wpakować szeregowo w zasilanie siatki drugiej za rezystorami, a na pierwotne podam sygnał audio. Wpakuję tez większy kondensator filtrujący w S2, żeby zmniejszyć przydźwięk w modulacji. Po namyśle odrzuciłem sterowanie w katodzie tylko ze względu na brak separacji galwanicznej a że moja VTTC pracuje zasilana bezpośrednio z sieci 230VAC to mogło by się skończyć różnie.

Zdjęcie wersji końcowej. Kondensator zmienny po nastrojeniu zastąpiony kondensatorem ceramicznym w.cz..


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lis 2011, 09:36 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 793
Pochwały: 8
Powiem tak z tym lakierem to bywa różnie chroni przez rozwijaniem uzwojenia wtórnego które się nagrzewa podczas pracy rezonatora ale przed samym działaniem HV to ma znikomy wpływ. W Twoim projekcie masz koronę wielkości ~2cm wiec niby nie wiele ale żeby lakier przebić to wystarczy dużo mniej. Teraz co do samych znacznych odległości nie są one potrzebne przy tej konstrukcji wiec zmniejszasz stopień sprzężenia uzwojeń pierwotne/wtórne..
Ta dioda BA159 może jeszcze żyje tylko dlatego ze uzwojenie sprzężenia tej konstrukcji jest daleko , pamiętam moje doświadczenia gdzie po podłączeniu czego kolwiek równolegle z uzwojeniem sprzężenia zwrotnego to się gotowało na "miekko" :D
Pamiętaj o odpowiednim sterowaniu tego trafa bo na zaciskach z strony audio pojawi się tez napięcie X niewielkie ale będzie wiec nie sugerował bym podłączenia tego bezpośrednio pod MP3ke...
Podpowiem ze dla zabawy możesz połączyć Twój pomysł z trafem i tez obadać co ci wyszło, zawsze warto kombinować według mnie :D


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lis 2011, 11:20 
Dołączył(a): 03.11.2011
Posty: 15
Lokalizacja: Rzeszów / Stalowa Wola
Trafo już sprawdziłem. Efekt marny. Potrzeba wielkiej mocy by cokolwiek usłyszeć. Pierwsza próba to podanie sinusoidy na trafo głośnikowe z innego trafa zasilającego. Było słychać przydźwięk, więc podłączyłem pod MP3-kę, ale okazała się zdecydowanie za słaba, dopiero podpięcie pod wieżę pozwoliło usłyszeć cokolwiek.


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lis 2011, 22:05 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 793
Pochwały: 8
"...z wzmacniacza przygotowanego specjalnie do pracy w tych warunkach." waśnie dlatego to Ci napisałem :)


Góra
   
 

PostNapisane: 13 lis 2011, 11:17 
Dołączył(a): 03.11.2011
Posty: 15
Lokalizacja: Rzeszów / Stalowa Wola
Dam sobie z tym spokój, tym bardziej że wszystkie wolne fundusze idą na VTTC na GU 81. Zamówiłem już toroid do żarzenia 2*6.3V 2*15A i pomocnicze 15V 1A na soft start. Oprócz tego mam już sklecony opornik siatki pierwszej 1k 100W z kondensatorem 3nF - wszystko na dedykowanej podstawie.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO