Witjcie !!
Kilka dni temu zakończyłem budowę cewki Tesli na lampie GU81 do której to szykowałem się około roku, zbierałem materiały czytałem itp. Projekt wzorowałem na tym :
http://elektrolab.wz.cz/?vn=vttc_8 .
Poskładałem wszystko według opisu włączyłem i... nic, żadnych wyładowań, rezystor w postaci żarówki nie świeci buczy tylko MOT i trafo do żarzenia. Po jakimś czasie i kilku przeczytanych artykułach na temat TC zauważyłem że uzwojenia nie są zgodne w fazie ze sobą- przewinąłem więc uzwojenie pierwotne i sprzężenia w tą samą stronę co wtórne, sprawdziłem i nadal brak efektów. Radziłem się kolegi co z tym fantem ale nic nie pomogło. Cóż na początku jako diodę prostowniczą zastosowałem pojedynczą diodę z mikrofali, na niej przeprowadzałem różne próby "ożywienia" cacka; przepinałem odczepy na pierwotnym, zamieniałem początki i końce uzwojenia i nic. Dodam że przed MOTem zastosowałem autotrafo. Wyczytałem gdzieś że dla sprawdzenia czy pojawia się napięcie na wtórnym można przyłożyć neonówkę no końca uzwojenia. Tak też zrobiłem, i przy przełączaniu odczepów dwa razy zapaliła się bardzo słabym, ledwo widocznym światłem. Dzisiaj zamiast pojedynczej diody z mikrofali zastosowałem 20 połączonych szeregowo diod 1N4007/6/1, lecz po zmianie nadal nic. Zmierzyłem jeszcze że MOT pobiera około 3,6A jak włączę cewkę. Nie mam pojęcia co z tym fantem zrobić dlatego zwracam się do Was o pomoc... Poniżej kilka fot mojej TC
Pozdrawiam