Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 12 gru 2018, 16:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

PostNapisane: 2 lip 2012, 20:06 
Dołączył(a): 15.08.2011
Posty: 7
Lokalizacja: Polska Stolica Wikliny
Witjcie !!

Kilka dni temu zakończyłem budowę cewki Tesli na lampie GU81 do której to szykowałem się około roku, zbierałem materiały czytałem itp. Projekt wzorowałem na tym : http://elektrolab.wz.cz/?vn=vttc_8 .
Poskładałem wszystko według opisu włączyłem i... nic, żadnych wyładowań, rezystor w postaci żarówki nie świeci buczy tylko MOT i trafo do żarzenia. Po jakimś czasie i kilku przeczytanych artykułach na temat TC zauważyłem że uzwojenia nie są zgodne w fazie ze sobą- przewinąłem więc uzwojenie pierwotne i sprzężenia w tą samą stronę co wtórne, sprawdziłem i nadal brak efektów. Radziłem się kolegi co z tym fantem ale nic nie pomogło. Cóż na początku jako diodę prostowniczą zastosowałem pojedynczą diodę z mikrofali, na niej przeprowadzałem różne próby "ożywienia" cacka; przepinałem odczepy na pierwotnym, zamieniałem początki i końce uzwojenia i nic. Dodam że przed MOTem zastosowałem autotrafo. Wyczytałem gdzieś że dla sprawdzenia czy pojawia się napięcie na wtórnym można przyłożyć neonówkę no końca uzwojenia. Tak też zrobiłem, i przy przełączaniu odczepów dwa razy zapaliła się bardzo słabym, ledwo widocznym światłem. Dzisiaj zamiast pojedynczej diody z mikrofali zastosowałem 20 połączonych szeregowo diod 1N4007/6/1, lecz po zmianie nadal nic. Zmierzyłem jeszcze że MOT pobiera około 3,6A jak włączę cewkę. Nie mam pojęcia co z tym fantem zrobić dlatego zwracam się do Was o pomoc... Poniżej kilka fot mojej TC

Pozdrawiam









Góra
   
 

PostNapisane: 3 lip 2012, 16:06 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Należało by sprawdzić czy trafo daje te 2100V zrobić łuk czy coś...
kwestia okablowania jak najkrótsze połączenia,
żarówka czy nie jest przepalona...
ceramiczne kondensatory rezonansowe czy na pewno są dobre odpowiednie pojemności?
Spróbować podnieść rurę z uzwojeniami pierwotnymi nieco wyżej,
czy koniec wtórnego jest podłączony do L2 na dole?



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 3 lip 2012, 19:54 
Dołączył(a): 15.08.2011
Posty: 7
Lokalizacja: Polska Stolica Wikliny
Ponownie dzięki Krzychu za zainteresowanie tematem !

Więc tak:

1. Trafo sprawne, daje łuk jak trzeba
2.Co do połączeń to czy mają aż taki wpływ na rezonans ?
3.Żarówka sprawna, 100 %
4.Co do kondensatorów to różnią się pojemnością nieznacznie od tych na schemacie
5.Próbowałem, nie nie pomaga jeżeli nie pogarsza
6. Wszystko jest podłączone

Co zauważyłem że po pomiarze pojemności kondów wyszło mi że rezonansowy od uzw. pierwotnego miał pojemność mniejszą o jakieś 100pF więc dołożyłem tyle <co ciekawe pojemność obliczeniowa była idealna jak na schemacie> . Po włączeniu cewki i zabawie z przełączaniem odczepów pierwotnego zanlazłem miejsce gdzie neonówka świeci trochę jaśniej niż wcześniej.
Cóż dalej z tym fantem ?


Góra
   
 

PostNapisane: 3 lip 2012, 20:32 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Ja obstawiam uszkodzoną lampę GU-81...



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 5 lip 2012, 18:28 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Głupie pytanie, żarzenie działa ?



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 6 lip 2012, 00:10 
Dołączył(a): 15.08.2011
Posty: 7
Lokalizacja: Polska Stolica Wikliny
Tak, owszem żarzenie działa lampa nie posiada widocznych uszkodzeń mechanicznych, getter jest, w środku nic nie " lata ", siatka hamująca połączona elektrycznie z czapką. Lampa ponoć pochodzi z zapasów magazynowych.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO