Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 22 wrz 2020, 01:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 

PostNapisane: 15 cze 2011, 23:54 
Dołączył(a): 20.01.2011
Posty: 20
Witam!
W końcu udało mi się finalnie naprawić moją VTTC :o .
Poprzednia konstrukcja nie chciała prawidłowo działać z kilku powodów. Po pierwsze uzwojenie pierwotne znajdowało się w zbyt małym odstępie od wtórnego (przed modyfikacją śr. 11cm obecnie 15cm).
W efekcie tego iskry startowały również z cewki pierwotnej.
Kolejnym dosyć typowym problemem przy VTTC była kwestia złego zestrojenia obwodu pierwotnego i wtórnego. Po wymianie kondensatora rezonansowego problem znikną.
Dokładny, lekko zmodyfikowany, schemat mojej tesli przedstawiam poniżej.


Góra
   
 

PostNapisane: 15 cze 2011, 23:56 
Dołączył(a): 20.01.2011
Posty: 20
schemat

27_1262696890 copy.jpg

Góra
   
 

PostNapisane: 16 cze 2011, 00:01 
Dołączył(a): 20.01.2011
Posty: 20
moja konstrukcja





Góra
   
 

PostNapisane: 16 cze 2011, 00:13 
Dołączył(a): 20.01.2011
Posty: 20
Soft start lampy następuje przez rezystor 1ohm 50W.
Poniżej pierwsza udana próba uruchomienia. :D


Góra
   
 

PostNapisane: 16 cze 2011, 00:17 
Dołączył(a): 20.01.2011
Posty: 20
Kolejne uruchomienie tym razem po ciemku.
Niestety przez grzejący się kondensator rezonansowy (10 x 10nF 3 KV w szeregu) długość wyładowania spada. Jak tylko znajdę jakiś lepszy typ kondensatora to z pewnością go zastąpie.


Góra
   
 

PostNapisane: 16 cze 2011, 00:20 
Dołączył(a): 20.01.2011
Posty: 20
Cała konstrukcja jeszcze nie jest dokładnie zastrojona. Muszę trochę poeksperymentować ze zmianą odczepów.

Na koniec, jeszcze raz chcę bardzo podziękować wszystkim za rady, dotyczące naprawy mojej tesli!


Góra
   
 

PostNapisane: 16 cze 2011, 01:34 
Wymień te pojedyncze kondensatorki na jeden większy kondensator ceramiczny np 1nF,30Kv.
Też tak na początku miałem, że wyładowanie co raz to bardziej kurczyło się wraz ze wzrostem temperatury kondensatorów. Miałem wtedy zastosowane takie ruskie, pomarańczowe kondziołki bodajże wymontowane z odbiorników TV. Widzę u ciebie, że rura na wtórnym ma jakąś
Mniejszą średnicę.


Góra
  
 

PostNapisane: 16 cze 2011, 13:13 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 575
Pochwały: 4
Ważne, że działa - pozostaje tylko dostroić.

Jednak mam taką uwagę: Proszę połączyć wszystkie swoje posty w jeden.


Góra
   
 

PostNapisane: 16 cze 2011, 14:14 
Dołączył(a): 20.01.2011
Posty: 20
Znalazłem odpowiednie kondensatory na Ebay-u. Pierwszy to 2 x 470pF 15 kv do połaczenia równolegle. Kolejny to 2 x 1100pF 10 kv do połaczenia w szeregu. Myślicie, że który byłby lepszym rozwiązaniem?


Góra
   
 

PostNapisane: 16 cze 2011, 14:22 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 575
Pochwały: 4
To są doorknoby czy jak zwykłe (tylko grubsze) ceramiki?


Góra
   
 

PostNapisane: 16 cze 2011, 14:25 
Ktòryś z kolegòw na forum ma na stanie odpowiednie kondensatory do VTTC 1nF 40Kv.
Poszukaj w tematach to na pewno znajdziesz tę osobę.


Góra
  
 

PostNapisane: 16 cze 2011, 14:35 
Dołączył(a): 20.01.2011
Posty: 20
Te kondensatory które ja znalazłem to takie wielkie dyski ceramiczne ruskiej produkcji.

Zrzut ekranu 2011-06-16 (godz. 15.34.35).png

Góra
   
 

PostNapisane: 16 cze 2011, 14:40 
Oczko ja mam takie dwa szare kondy na stanie
Ich parametry: 470nF 15Kv.
Mam też dwa kondy o parametrach: 1nF 14Kv.


Góra
  
 

PostNapisane: 17 cze 2011, 09:48 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 788
Pochwały: 8
tak jeszcze można było by ja podrasować , np.
poco się bawić w przełączanie samemu soft startu ?
używać przewodów PE tylko tam gdzie one rzeczywiste spełniają swoją role
spleść w wiązki kable
etd...
No ale finalnie dobrze ze wkoncu Ci to ruszyło ...

PS. troszkę szybko włączasz prąd na anodzie

Pozdrawiam HVtowców


Góra
   
 

PostNapisane: 4 lip 2011, 22:28 
Dołączył(a): 20.01.2011
Posty: 20
Wreszcie wymieniłem kondensator rezonansowy na nowy - 2 x 470pF 15kV.
Po wymianie kondensatora i odpowiednim dobraniu odczepu, długość wyładowania znacząco wzrosła. najdłuższe łuki osiągają ponad 30 cm! :D
Najważniejsze, że po tej naprawie VTTC może działać bez przerwy przez kilka ładnych minut.
Od czasu wymiany, uruchamiałem ją wielokrotnie i odziwo wszystko działa bez problemowo :D


Góra
   
 

PostNapisane: 5 lip 2011, 16:44 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 575
Pochwały: 4
No fajnie, że działa :D Wyładowania 30 cm jak na GU081 to dobry wynik.


Góra
   
 

PostNapisane: 29 sie 2011, 18:59 
Dołączył(a): 29.08.2011
Posty: 1
Witam!

Skoro mowa o kondensatorach... czy kondensator 3,92nF 30kV (12 x 47nF 2,5kV) nada się na kondensator rezonansowy? Chodzi mi głównie o to, czy cewka połączona równolegle z tym kondensatorem, celem uzyskania rezonansu, będzie miała jakieś sensowne rozmiary.

Pozdrawiam

(P.S. mój pierwszy post :D)


Góra
   
 

PostNapisane: 1 wrz 2011, 17:18 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
To zależy jaką rezonansową chcesz uzyskać. Przykładowo dla uzyskania 1MHz potrzebujesz cewki o indukcyjności 1uH natomiast dla 200kHz jest to już 150uH czyli całkiem sporo.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO