Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 26 wrz 2020, 21:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

 Tytuł: VTTC gu-81
PostNapisane: 18 sie 2010, 14:49 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 556
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Jutro albo pojutrze będę miał lampę gu-81 i mam dwa problemy. Jednym z nich jest zasilanie, chcę użyć transformatora MOT , prostownik z czterech stosów diod 1n4007 po 10 sztuk i baterię elektrolitów która wytrzyma napięcie 4KV i będzie miała 4uF. Czy takie rozwiązanie jest dobre ? Następnym problemem jest zestrojenie tego. Chcę użyć uzwojenia wtórnego 480mm wysokości 110mm średnicy nawiniętego drutem 0,18mm I pojawiły się problemy z obliczeniem kondensatora. Najlepiej było by zrobić uzwojenie pierwotne 100uH ( 20zwoi na 160mm rurce da nam ok. 88uH a 30 zwoi 160uH więc w sam raz) ale wtedy kondensator musiał by mieć 50nF... W dodatku dopasowałem tylko częstotliwości, a gdzie stosunek L1+C1= L2+C2 ? Pomoże mi ktoś to obliczyć ?



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

 Tytuł: Re: VTTC gu-81
PostNapisane: 18 sie 2010, 14:49 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 575
Pochwały: 4
Diod to trochę dużo, 5 starczy (jak zostały diody z mikrofali to jedna). Co do obliczeń, tu może być ciężko. Jest materiał na stronie Steve Warda o obliczaniu VTTC, tam powinieneś skierować swoje kroki. Spróbuj poszukać też gotowych rozwiązań np. lucasb9.


Góra
   
 

 Tytuł: Re: VTTC gu-81
PostNapisane: 18 sie 2010, 14:49 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Ja już własnie zrobiłem tą cewke z stronki lucasa i narazie daje wyładowanie 3cm muszę chyba pokombinować z uzwojeniem pierwotnym z liczba zwojów. mam nadzieje ze uda się wycisnąć z niej więcej.



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

 Tytuł: Re: VTTC gu-81
PostNapisane: 18 sie 2010, 14:49 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 556
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Właśnie kwestia rezonansu. Ja chciałbym wejść weń od razu :D Jak będę kupował drut nawojowy do drsstc to w czasie obliczeń wykorzystam gotowe wymiary: http://www.teslacoil.it/vttcbig2.html

Co do reszty "lampowców" to polecam stronę chyba jedyną taką: http://www.geocities.com/livvasil/vttcdatabase.html spis wszystkich a przynajmniej większości VTTC ;)



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

 Tytuł: Re: VTTC gu-81
PostNapisane: 18 sie 2010, 14:50 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 556
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
od wczoraj jestem posiadaczem



Lampy GU-81 :!: :D

Jutro zabieram się do pracy.



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

 Tytuł: Re: VTTC gu-81
PostNapisane: 18 sie 2010, 14:52 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 556
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Heloł ! Dzisiaj wywaliłem zwory magnetyczne z mot-a, nawinąłem 14zwoje linką o przekroju koło 1,3mm z odczepem po środku, jest to zasilanie żarzenia. Najpierw będzie załączony środkowy odczep do lampy gdy potem zostanie przełączony przez przekaźnik na koniec uzwojenia. Taki softstart, po załączeniu pełnego żarzenia dopiero zostanie załączone wysokie napięcie. Dziś jeszcze przyciąłem dwie rurki jedna średnica 11cm druga 16 na wysokość 25cm. N a rurce większej średnicy będzie uzwojenie pierwotne. Uzwojenie wtórne będzie położone zapewne na jakimś kawałku styropianu jeżeli wtórne jakie sobie zaprojektowałem będzie mi odpowiadać to zostawię, jeżeli nie to wymienię na jakieś wyższe.
Zdjęcie:





Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

 Tytuł: Re: VTTC gu-81
PostNapisane: 18 sie 2010, 14:52 
Dołączył(a): 17.08.2010
Posty: 23
slu- wyjasnij dokładnie jak chcesz zrobić soft start do żarzenia bo coś mi się nie podoba. Druga sprawa - nie oszczędzaj na diodach prostowniczych - 1n4007 są tanie jak barszcz, ja u siebie w nowej tesli mam pełny mostek zasilany z szeregowo połączonych dwóch MOT-ów i na każdą gałąź mostka dałem po 16 diodek 1N4007 jak na razie bezawaryjnie. Do softstartu zrobiłem regulator fazowy, napięcie anodowe planuje również regulowac regulatorem fazowym ale na razie nie wychodzi to najlepiej. mam również problemy z woltomierzem i amperomierzem obwodu anodowego (wymyśliłem ze chce mieć takie fajne wychyłowe w tesli). Amperomierz wychyla się o kilka działek po podłączeniu tylko jednej końcówki do WN (elektrostatyka) natomiast woltomierz daje sie we znaki dosyć spora mocą traconą w dzielniku rezystancyjnym, która wynosi około 30W :)


Góra
   
 

 Tytuł: Re: VTTC gu-81
PostNapisane: 18 sie 2010, 14:52 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 556
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Mam już pierwsze testowe uzwojenie wtórne 11cm średnicy na 20cm wysokości drutem 0,18mm



Chyba dzisiaj pierwszy start :P



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

 Tytuł: Re: VTTC gu-81
PostNapisane: 18 sie 2010, 14:53 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2010
Posty: 78
Witam dawno mnie nie było. Też robię sobie VTTC a konkretnie zaczynam. W tym tyg. mam dostać lampę tylko że ja robię sobie coś na wzór http://www.pokusy.chytrak.cz/pokusy/VTTCIII.htm tylko nie rozumiem po co ta żarówka owinięta folią Al
Slu_1982 nie z tego co rozumiem to uzw. żarzenia lampy nawinąłeś na MOT. Jestem ciekaw jakie będą efekty. Też myślę na softstarem bo to z pewnością przedłuży żywotność GI-81M


Góra
   
 

 Tytuł: Re: VTTC gu-81
PostNapisane: 18 sie 2010, 14:54 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 556
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Żarówka być może jest owinięta folią al bo jak świeciła to przeszkadzała po prostu :) JA prace zawieszam do momentu kiedy będę mieć więcej pieniędzy i kupię kondensatory z mikrofalówki. Żarówka nie jest super dobrym rozwiązaniem, raczej tylko chwilowym. Mi vttc nie chce działaćjak na razie być może dlatego że:
1. Wstawiłem żarówkę a jej początkowa rezystancja (60W) jest na tyle mała że całość nie jest w stanie się wzbudzić, ale chyba powinna się zacząć jarzyć a rezystancja maleć i powinno się rozhuśtać i zacząć pracować.
2. 8 diod prostowniczych, zapewne wszystkie są popalone...
3. brak kondensatorów 1uF, wstawiłem diody szeregowo z kondensatorem 50nF jako taki prostownik i filtr napięcia.
4 zły kondensator rezonansowy który mimo jednak powinien się zacząć grzać.
5. Złe wtórne, czekam na pieniądze na DNE 0,25mm który będzie potrzebny do drsstc a przy okazji do vttc się nawinie coś.
6. Lampa jest używana i być może jest uszkodzona.



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO