Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 18 cze 2018, 21:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 

PostNapisane: 27 mar 2011, 08:56 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Witam

Postanowiłem wrzucić tutaj moją konstrukcje kontrolera Staccato, jest to kontroler sterujący VTTC synchronizujący się z częstotliwością sieci czyli 50hz.

Wnoszę też pomysł do rozpatrzenia ... Chciałbym by istniało tu coś takiego jak baza zaprojektowanych płytek z podziałem na kategorie i funkcje. W takowej bazie ludzie z forum umieszczali by zaprojektowane (Schemat + PCB z elementami + samo PCB no i jesli to konieczne to PCB TOP)

Wracając do tematu powyższy sterownik będzie wyglądał tak:

Obrazek

Poniżej zamieszczam wszystkie pliki potrzebne do skonstruowania sterownika

Pozdrawiam HVtowców

SCH.pdf [19.27 KiB]
Pobrane 302 razy

BRD + ELEMENTY.pdf [52.24 KiB]
Pobrane 259 razy

BRD.pdf [25.22 KiB]
Pobrane 266 razy

Góra
   
 

PostNapisane: 27 mar 2011, 09:10 
Mania. Ten sterownik jest tyle wart co i nic. Jedynie o 5cm jest w stanie wydłużyć się wyładowanie.


Góra
  
 

PostNapisane: 27 mar 2011, 10:08 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
w końcu to tylko kontroler :) wiec tylko wchodzi w grę sterowanie impulsami:



Góra
   
 

PostNapisane: 27 mar 2011, 13:13 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Co masz na myśli pisząc synchronizacja z siecią ?
Widzę że Ci się spieszyło robiąc PCB tego kontrolera, i moim zdaniem nie wygląda to dokładnie tak jak powinno.
Po co ten kontroler? A po to po co jest interupter w DRSSTC. Można większą moc puścić. np. 4 moty pod GU-81. W czasie każdej przerwy lampa oddaje ciepło z siatek tak jak i reszta elementów, co w konsekwencji daje to samo jak byśmy puścili o połowę mniej mocy w CW (takie porównanie malownicze) tyle że w DRSSTC jest pilnowany prąd. Ja myślę że można startować z 4KW na GU-81 wraz z tym sterownikiem.



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 27 mar 2011, 21:22 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2010
Posty: 78
A czy wogule opłacało się wam projektować płytkę koro jest w sieci. Ja zrobiłem płytkę według http://www.easternvoltageresearch.com/v ... ccato.html ale nie działa pewnie jakiś kondensator nie łączy czy coś, teraz nie mam czasu jej robić. W załączniku jest też program ExpressPCB
artwork_stacattoboard.zip [9.12 MiB]
Pobrane 272 razy


Góra
   
 

PostNapisane: 27 mar 2011, 21:28 
Trzaska na co komu potrzebny jest ten program do projektowania płytek podczas pobierania załączników?.


Góra
  
 

PostNapisane: 27 mar 2011, 21:31 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
A po co bawić się w dwustronny laminat ?



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 27 mar 2011, 21:34 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2010
Posty: 78
Ja nie widzę problemu z dwustronnym laminatem. Przynajmniej wole to niż siedzieć i projektować samemu PCB


Góra
   
 

PostNapisane: 28 mar 2011, 20:46 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Według mnie SC (można domyślić się skrótu) powinien mieć:
Izolowane sterowanie feta np. poprzez GDT, bądź transoptor i odseparowane druie uzwojenie trafa zasilającego.
Samo sterowanie to obojętnie jaki generator się nam wymarzy, np. TL494 z regulacją częstotliwości i wypełnienia lub NE555 z regulacją Ton i Toff mogę się mylić, ale jestem tego zdania ze on działa jak zwykły interrupter. Samo działanie to jak wiemy, kluczowanie masy lampy. Do tego dodał bym jeszcze diodę zwrotną i jakiegoś transilka.

Jestem podobnego zdania trzaski że nie jest dużo większym problemem robienie druku dwuwarstwowego, bo nie jest to wcale wielce utrudnienie, jednak jeżeli PCB tego nie wymaga, to po co się w to bawić. Tutaj również chciałbym zaznaczyć że wszystkie PCB robione na zamówienia sklepiku easterna są szpanerskie i drogie, a amerykańce to lubią (wszędzie niebiesko-czerwone diody LED a płytki jak najbardziej pokomplikowane byle by zielona soldermaska z wierzchu cieszyła oko) Ale oni mają pieniądze i ich na to stać, co nie znaczy że my nie możemy zrobić równie fajnego projektu bez pchania masy peksji i diod. Moim zdaniem jeszcze bardziej cieszy oko w pełni wykonany samemu projekt niż skręcony z elementów ciętych laserem pod zlecenie firmy. Ale to nie o tym temat :D



Był już temat o SC sterowniku i chyba podsyłałem jakieś PCB ale teraz widzę w pr0telu że odwaliłem kawał gównianej roboty, zaproponujcie ideowca to wam sklecę szybko :P albo sam zrobię ale to jakoś w weekend, obiecuje :D



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 29 mar 2011, 11:14 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
zgadzam się z Tobą slu fakt ze projekt nie posiada zabezpieczeń w formie separatora jakiego kolwiek ale to można szybko prze modernizować ja tam widzę GDT oparte na układzie TC bądź jeszcze lepiej użycie opticfibera i zanim jakiś tranzystorek do amplifikacji sygnału.
Odnośnie synchronizacji ... wiemy ze VTTC zwykle pracuje z połową cyklu sinusa wiec ten zwykły kontroler musi mieć synchronizacje która jest fundamentem konstrukcji sterownika. W czasie trwania pół okresu można wydziwiać rożne cuda :) czyli podsumowując może to być każdy układzik czasowy + takie cosik
Poniższa symulacja przedstawia takową właśnie synchronizacje

Obrazek

PS. nie lubię płytek 2 stronnych wolał bym by całość była na laminacie jednostronnym z jak najmniejszą ilością zworek. A konstruować własne płytki bardzo lubię. Mimo iż czasem lepiej lub gorzej wyglądają to dodają "smaku" projektowi :)

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 29 mar 2011, 21:15 
Podczas pracy mojej VTTC w raz ze Staccato Controlerem jak próbowałem przełączyć polaryzację przełącznikiem to czuć było w powietrzu zwęglony naskórek i co się okazało, że przebicie miałem na przełączniku dlatego niech ktoś zaprojektuje sterownik z separacją od części roboczej.


Góra
  
 

PostNapisane: 24 kwi 2011, 08:06 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
No i zaprojektowane :) przechodzimy w ere światłowodów :)
Komplecik zawiera Sterownik + modoł zasilania + płytkę panelu potencjometrów (goldpiny nalerzało by lutować od góry a montować od strony spodniej ;)
PS1 wiem ze 3 bezieczniki na ciorta ale to dla wyglądu ;) na dobrą sprawę 1 by wystarczył :D
chciałbym jeszcze dorzucić tam jakiś sterownik fazowy ale musiał bym za nim zrobić detekcje fazy do kontrolera. ktoś ma jakiś pomysł ?

Obrazek

Wiem że nie skończona wizualizacja 3D ;) wiec proszę o wyrozumiałość w tej kwestii :D
Pozdrawiam

PART LIST.pdf [51.75 KiB]
Pobrane 303 razy

PCB BOTTOM.pdf [33.94 KiB]
Pobrane 365 razy


Komentarz: Lepiej zrobić zworki ;) w sterowniku jesli nie chce ktoś płytki do potencjometrów ;) PCB TOP.pdf [34.46 KiB]
Pobrane 268 razy


Komentarz: Całość z elementami COM.pdf [78.53 KiB]
Pobrane 405 razy

Góra
   
 

PostNapisane: 1 maja 2012, 23:33 
Dołączył(a): 29.06.2010
Posty: 67
Pochwały: 1
Witam.

Mam kilka pytań co do sterownika z pierwszego posta.
1. Kiedy zasilam układ z transformatora z jednym uzw. wtórnym powinienem przestawić zworkę JP1?
2. W którym miejscu należy podłączyć bramkę tranzystora MOSFET?
3. Do podłączenia czego służą punkty 1 i 2 przy X1?

Z góry dzięki za odpowiedź.


Góra
   
 

PostNapisane: 2 maja 2012, 22:26 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Witam
Odpowiem na wszystkie pytania jakie napisałeś Aztek

1. Tak prawdę mówiąc układ nie jest przystosowany do pracy z trafem które ma 1 uzwojenie wtórne. Da się podłączyć na sztywno trafo i dać zworę w odpowiednie miejsce odpowiadające złączu ARK jednakże w takiej konfiguracji nie mamy możliwości zmiany polaryzacji synchronizacji.... (patrz schemat w załączniku)

2.Całość miała pracować z izolacją światłowodowa poprzez transmiter torx no ale jeśli chcesz wpiąć bezpośrednio to w 4ty pin Torx'a zmień również rezystor R9 z 100R na 1k (to rezystor dzielnika)

3. Pytasz o ARK wyjścia 1 i 2 oraz 3 to symetryczne zasilanie gdzie środek to "center" ( środkowy wspólny odczep transformatora

4. używam 2W 15V trafa do pcw a fusy to 100mA każdy

W zasadzie to nie wiem dlaczego nieładem jeszcze schematu do tego poprzedniego załącznika... A przyda się innym który będą próbowali coś klecić ...


Schematy poniżej ....

schem.trafo.pdf [9.17 KiB]
Pobrane 231 razy

schem.int.pdf [19.49 KiB]
Pobrane 226 razy

Góra
   
 

PostNapisane: 2 maja 2012, 23:01 
Dołączył(a): 29.06.2010
Posty: 67
Pochwały: 1
Korzystam z schematu w pierwszym poście, więc muszę wymienić rezystor R25 na 1k, a bramkę tranzystora podłączyć do wyjścia 1 przy X1?


Góra
   
 

PostNapisane: 6 maja 2012, 13:15 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
R25 zostaje tak jak jest i toretycznie bramka pod 1 z X1... BDW. zrób tam jakikolwiek stopień mocy na wyjściu klase A chociażby i dopiero feta będzie bezpieczniej dla sterownika bo tak może NE mieć podgórkę...
W końcu NE to nie sterownik tranzystorów mocy ;)
No i pamiętaj ze nie ma tam izolacji od strony mocy ...


Góra
   
 

PostNapisane: 6 maja 2012, 18:59 
Dołączył(a): 29.06.2010
Posty: 67
Pochwały: 1
Mogę prosić o podanie jakiegoś schematu takiej końcówki mocy? Wszystko co znajduje w internecie to końcówki mocy do audio.


Góra
   
 

PostNapisane: 6 maja 2012, 22:14 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
coś w tym stylu "jak do audio" ale to tak naprawdę wszystko zależy do jakiej pracy go przystosujesz...

Weźmy typowego push pulla z czegokolwiek np. z BJT (patrz załącznika)

Out - wyjście do bramy mosfeta

pushpull.JPG

Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO