Witajcie
Ostatnio z racji dużej ilości wolnego czasu postanowiłem zbudować lampową cewkę tesli, jednak analizując schematy nie mogę się doszukać obwodu rezonansowego LC który by pracował z częstotliwością pracy danej cewki. Przechodząc do rzeczy, do obliczenia indukcyjności uzwojenia pierwotnego używam programu Tesla Coil Designer v.1.0 a. A schemat do przeanalizowania wziąłem ze stronki
http://danyk.cz/vttc2.html . Na starcie pojawił się problem które uzwojenie jest uzwojeniem sterującym, Ja obstawiałbym że to z 11 zwojami, ponieważ połączone jest z siatką sterującą lampy. No a to drugie uzwojenie, to uzwojenie rezonansowe, no tylko jak ono jest w sumie sterowane? Rozumiem że uzwojenie sterujące nadaje odpowiednią częstotliwość pracy układu, tak więc po co ten kondensator przy uzwojeniu z 13 zwojami? On też oddziaływuje na częstotliwość rezonansową? Z obliczeń wynika że 13 zw na średnicy 16 cm nawinięte drutem o średnicy 1mm ma indukcyjność 50uH, a układ z kondensatorem 470pF tworzy układ pracujący z częstotliwością 1038212Hz no a układ pracuje z z częstotliwością 1 MHz. Dobra potem przeanalizowałem 2 obwód szeregowy LC czyli 22n i 36uH, pracuje on z częstotliwością 168MHz. Więc ja się pytam gdzie ten 1 MHz? Możliwe że w tym obwodzie tak dużą rolę odgrywa uzwojenie wtórne i indukcyjność wzajemna? Mam zamiar użyć parametrów z gotowego układu, i zmienić tylko wymiary uzwojenia wtórnego zachowując taką samą częstotliwość własną uzwojenia. Które uzwojenie pierwotne powinno mieć regulowane odczepy to z 11 zw łączonymi do siatki czy to z 13 zw?
Pozdrawim i z góry dziękuję za odpowiedzi.