Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 9 gru 2018, 20:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 

PostNapisane: 16 sie 2013, 22:59 
Dołączył(a): 17.02.2013
Posty: 14
Przeglądając różnego rodzaju strony dotarłem do TU
Co sądzicie, czy ten kondensator z pinów zasilających magnetron ma jakąś rację bytu?
Napisałem już do autora, ale też czekam na wasze opinie.
Moja wersja takiego kondensatora ma 560pF więc już jest coś, kilka takich ze złomu to nie problem.


Góra
   
 

PostNapisane: 17 sie 2013, 20:27 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 773
Pochwały: 8
Kondensator jak kondensator w tej funkcji jaką tam pełni może on być a dlaczego autor ich użył prawdopodobnie dla tego że jest to jeden z najprościej dostępnych kondensatorów filtrujących wysokie napięcie.
BTW 560pF to tyle co nic wiec napięcia nie wygładzi.

Pozdrawiam HVtowców


Góra
   
 

PostNapisane: 18 sie 2013, 08:24 
Dołączył(a): 17.02.2013
Posty: 14
Ale tu nie chodzi filtracje, tylko o układ LC uzwojenia pierwotnego, z moich wyliczeń wychodzi że potrzebuję kondensatora ok 4nF (minimum) do poprawnej pracy.
Dostęp do złomu mam więc załatwić sobie 8szt takich przejściówek to nie jest problem, lecz czy one się spiszą przy kilku kV AC i na dodatek w.cz.?


Góra
   
 

PostNapisane: 18 sie 2013, 11:52 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 773
Pochwały: 8
100% że się usmaży bo nie jest to kondensator przystosowany do pracy w wysokich częstotliwościach.
Budowa MOCa przypomina budową ruski kondensator PIO a te pracują najlepiej w setkach hz


Góra
   
 

PostNapisane: 18 sie 2013, 14:30 
Dołączył(a): 17.02.2013
Posty: 14
Nie wiem czy się rozumiemy, MOC ma najczęściej ok 1uF i 2kV a mi chodzi takie coś jak na zdjęciu:

Jest to przejście pinów w magnetronie.
Danyk na swojej stronie opisał że niby można zastosować jako kondensator rezonansowy ale chciałbym też inne opinie.


Góra
   
 

PostNapisane: 18 sie 2013, 19:53 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 773
Pochwały: 8
A o to cudo chodzi :| hmm no ale jak wykorzystać przejście pinów jako kondensator to jakaś wyższa matematyka chyba, której nie ogarniam :D


Góra
   
 

PostNapisane: 18 sie 2013, 20:28 
Dołączył(a): 17.02.2013
Posty: 14
Danyk napisał że takie piny mają ok 2x400pF, ja zmierzyłem swoje i mam 562pF z obu (błąd pomiaru albo odchyłka), a do mojej VTTC potrzebuje ok 4nF czyli 8szt takich "kondensatorów".
Gdyby ktoś miał na stanie VTTC i taki "kondensator" i sprawdził jak się zachowuje jako kondensator rezonansowy to byłbym wdzięczny.
Ale tak też myślę sobie, magnetron ma 2,4GHz częstotliwość pracy, w swojej konstrukcji ma dławiki, ale i przez ten "kondensator" będzie płynął jakiś prąd, bo dławiki nie odetną całego prądu 2,4GHz tylko część, takie są moje spostrzeżenia.


Góra
   
 

PostNapisane: 19 sie 2013, 12:03 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 299
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Zwin sobie kondensator z folii paroszczelnej i aluminiowej i po problemie. A tak wogole to ciezko jest znalezc gotowe rozwiazanie. Po pierwsze ceny sa kosmiczne.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 19 sie 2013, 17:37 
Dołączył(a): 17.02.2013
Posty: 14
Ale nawet gdzieś na tym forum była mowa o tym że wraz ze wzrostem częstotliwości będą rosły straty w dielektryku (folia) i że będzie się taki kondensator grzał.
A co sądzicie o TYCH kondensatorach, dadzą sobie rade przy 340kHz? Tyle mi wyszło jak liczyłem cewkę przez kilka programów oraz na piechotę.
Przy 10nF potrzebowałbym 22uH dla rezonansu a to daje 13 zwojów.
Tylko czy ten kondensator da rade przy takiej częstotliwości i takich napięciach.


Góra
   
 

PostNapisane: 19 sie 2013, 21:45 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 299
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Ja w swojej VTTC montowałem kondensator ceramiczny 1nF 40KV DC i jakie były efekty? a no grzał się :)



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 19 sie 2013, 23:18 
Dołączył(a): 17.02.2013
Posty: 14
No to jak ceramiki się grzeją to co wstawić?


Góra
   
 

PostNapisane: 20 sie 2013, 00:26 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 299
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
cygan_elektryk napisał(a):
No to jak ceramiki się grzeją to co wstawić?

Nie miałem na myśli tego, że kondensator nagrzewał się aż do tego stopnia, że dalsza praca VTTC była niemożliwa:).Patrz: http://img.directindustry.com/images_di ... 822911.jpg Owszem miał te 35 stopni. A co do kondensatorów ceramicznych typu pastylka to niestety one to dopiero gotują się. Patrz: http://www.conrad.de/medias/global/ce/4 ... PS_250.jpg Tych nie polecam stosować.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 20 sie 2013, 17:03 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Są ceramiczne kondensatory i są ceramiczne kondensatory. Z ruskich przynajmniej dwa typy, choć podobne z wyglądu to skrajnie różne w parametrach. Miałem gdzieś link do rosyjskiej strony, były tam opisane rosyjskie kondensatory i ich przydatność do budowy tesli, jak znajdę to wrzucę.

EDIT:

http://teslacoil.ru/detalki/kondensatory/


Góra
   
 

PostNapisane: 20 sie 2013, 21:03 
Dołączył(a): 17.02.2013
Posty: 14
Pisałem do pewnej polskiej firmy zajmującej się produkcją kondensatorów HV, i odpisali że do HV i w.cz. najlepiej będzie zastosować kondensatory mikowe.
No więc co sądzicie o próbie wykonania własnego kondensatora z miki dostępnej na allegro jako płytki mikowe do mikrofalówek oraz dwóch dysków z HDD które mają 9,5Cm średnicy i otwór na środku 2,5cm co daje łącznie 66cm^2, nie mam tylko przenikalności elektrycznej dla miki to bym sobie policzył pojemność.

EDIT:
Znalazłem εr dla miki i wynosi 7, co dla kondensatora z mojego pomysłu daje ok 0,8nF.


Góra
   
 

PostNapisane: 21 sie 2013, 01:29 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 299
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Hmm. Widziałem, że co niektórzy kondy robili z szyb, taki przekladaniec z arkuszami aluminiowymi.
Kolego kondensator mikowy dużo wynioslby cię. W naszym kraju istnieje firma, która zajmuje się produkcją kondensatorow, zwie się MITRA. Widziałem,że tam mają kondy do Tesli.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 21 sie 2013, 06:30 
Dołączył(a): 17.02.2013
Posty: 14
No właśnie do tej firmy pisałem, ale kondensator 4nF 15kV mikowy kosztuje u nich 2149zł.
Nawinę nowe uzwojenie wtórnie, bo to przez nie mam problem. Mam 340kHz rezonansu, nawinę takie na 1-1,2MHz


Góra
   
 

PostNapisane: 21 sie 2013, 18:26 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 773
Pochwały: 8
swego czasu próbowałem zrobić jakiś interes z mitrą no i za 10nF 15kV chcą 4900zł trochę dużo ale wiadomo wysoka półka (okładziny są posrebrzane).
Kup z aledrogo kondensator ceramiczny ruski i będziesz miał po problemie


Góra
   
 

PostNapisane: 5 wrz 2013, 21:36 
Dołączył(a): 17.02.2013
Posty: 14
Sam sobie odpowiem na pytanie z pierwszego postu.
Złożyłem VTTC na kondensatorze z magnetronu, działać działa lecz iskra przy zapłonie ma ok 10cm, a po ok 1min pracy ma tylko ok 5cm, a ten kondensator jest wtedy strasznie gorący, co oznacza że nie nadaje się na takie projekty.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO