Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 16 sty 2018, 18:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

PostNapisane: 2 sie 2012, 01:15 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.11.2011
Posty: 69
Pochwały: 1
Podczas sprzątania w warsztacie znalazłem zbunkrowaną lampę QBL5/3500 :) Pomyślałem o VTTC ale jeśli jest uszkodzona to narobię się na próżno. Pytanie jak w temacie - jak w prosty sposób sprawdzić czy w lampie jest próżnia (brak widocznego getteru) i czy nadaje się jeszcze do czegoś poza przyciskiem do papieru ;) . Wygląda na mało używaną.



Góra
   
 

PostNapisane: 2 sie 2012, 09:48 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
Stłuc bańkę, jak pierdyknie znaczy, że była próżnia :D A na poważnie, nic innego jak przetestowanie w prostym układzie (oscylator, wzmacniacz, prostownik) bądź potraktowanie wysokim napięciem nie przychodzi mi do głowy...


Góra
   
 

PostNapisane: 3 sie 2012, 03:07 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.11.2011
Posty: 69
Pochwały: 1
Test próżności lampa zaliczyła :) . Była żarzona przez 30minut czyli rozszczelniona nie jest.
żarzenie - 6.3v, 32A kabelki zmiękły. Teraz już będzie trudniej- według wujka Google do
zmierzenia emisyjności lampy muszę zrobić zasilacz anodowy 1000v i przynajmniej 1A
wydajności. Dodatkowo drugi zasilacz najlepiej stabilizowany 800V/150mA do zasilania siatki
ekranującej. Według noty katalogowej bez zasilania siatki sterującej przy 1000v anodowego
powinien popłynąć 1A prądu anody. Jeżeli jest znacznie mniej to lampka jest wypalona. Dodam
tylko że ta tetroda ma 4KW mocy ciągłej i 8KW w impulsie więc może być z tego ładna vttc .

ZAZENIE_369x276.jpg

Góra
   
 

PostNapisane: 5 sie 2012, 08:11 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
http://www.drsparksite.com/LP.htm od razu z tym mi się skojarzyło :D



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO