Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 18 cze 2018, 22:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

PostNapisane: 12 lut 2012, 21:58 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 12.02.2012
Posty: 15
Lokalizacja: Radom
Witam wszystkich!!

Jakoż, ze od dawna interesuję się wysokim napięciem przyszedł czas na wykonanie cewki tesli na lampie Gu-81M. Jest dużo projektów cewek na tych lampach, jednakże ja chciałbym takową cewkę zaprojektować sam od początku...i tu jest mój problem, z którym zwracam się do Was. :) Chciałbym dowiedzieć się jak obliczyć uzwojenie wtórne, pierwotne, kondensator rezonansowy itd. Bardzo ta wiedza okazałaby się dla mnie pomocna. Byłbym bardzo wdzięczny za zamieszczenie jakiś wzorów do obliczania cewki.

Serdecznie dziękuję :)

P.S (To mój pierwszy post tutaj, proszę o wyrozumiałość :) )

Pozdrawiam wszystkich fanów wysokich napięć ;)



Mateorx5


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lut 2012, 22:56 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Witamy na forum!

Sporo informacji na temat liczenia VTTC znajdziesz tutaj: http://stevehv.4hv.org/VTTCfaq.htm

Jeśli coś będzie nie jasne to pytaj na forum.


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lut 2012, 22:56 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Akurat w VTTC niema potrzeby liczenia czegokolwiek. Wszystko robisz według zamieszczonego schematu i ma działac:) Od podstaw to spróbuj zrobic inny typ Tesli np: SGTC.





Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574
Góra
   
 

PostNapisane: 12 lut 2012, 23:43 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 12.02.2012
Posty: 15
Lokalizacja: Radom
Hvman:

dzięki za stronkę :), są tam,m.in. jakieś wzory widzę na jakieś reaktancje, jednak mój angielski jest na niskim poziomie, a z tłumacza niewiele da się zrozumieć :)

Lodzik 1990:

Dzięki za schemat :) A powiesz mi może na jakiej średnicy ma być nawinięte wtórne?? Znaczy L3 ?


Głównie to chcę wykonać cewką, którą zasilę 2 MOT i do tego SC by się przydało :) Coś takiego jak tu http://pokusy.chytrak.cz/pokusy/VTTCIII.htm o ten drugi schemat mi chodzi:) Możecie mi powiedzieć dlaczego jak zauważyłem, może błędnie (proszę mnie poprawić jak coś :) ) nie stosuje się mostków Graetza do VTTC jak są zasilane 1 MOT?? Mnie się wydaje, że mostek odwrócił by 2 połówkę sinusa, a nie odciął to chyba wtedy była by większa moc?? No i 100Hz Dobrze mówię? Przepraszam za moje głupie pytania, to po prostu mój pierwszy tak duży projekt, jeśli chodzi o CT. Pewien kolega pokazał mi tą stronę http://danyk.wz.cz/ jest w niej dużo projektów ;) Polecam :)

Jeszcze jedno pytanie do specjalistów :)

Cz jakbym do schematu który podesłał kolega Lodzik1990, nawinął uzwojenie wtórne powiedzmy 1200 zwojów, to jak mniemam f cewki zmaleje tak? A kondensator rezonansowy będzie miał większą wartość ??
czy wtedy uzyskam większe wyładowania? Czy to będzie w ogóle działało?? :?

Pozdrawiam ;) i dziękuję za pomoc :)



Mateorx5


Góra
   
 

PostNapisane: 13 lut 2012, 01:13 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
L3 czyli uzwojenie wtórne ma byc nawinięte na rurze o średnicy 110mm.
Powiem tak: zwiększenie liczby zwojów w uzwojeniu wtórnym nie spowoduje tego,że wyładowania staną się dłuższe. zwiększenie pojemności kondensatora rezonansowego także nie zmieni efektu. Najlepsze wyładowanie szukasz w ten sposób, że przełączasz się krokodylkiem między odczepami na uzwojeniu pierwotnym (przypominam, że zajmuje to niemało czasu:). Można też dołożyc toroid, który może co nieco polepszyc wyładowanie (co do jego wielkości to należałoby samemu eksperymentowac). Stacato controller chyba nikomu z osób budujących VTTC w polsce nie wydłużył zbytnio wyładowania (w moim przypadku było to 5cm).



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 13 lut 2012, 20:38 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 12.02.2012
Posty: 15
Lokalizacja: Radom
A powie mi ktoś jak mam obliczyć f rezonansową, uzwojenie pierwotne, wtórne, i kondensator rezonansowy?
przy VTTC? A i co myślicie o tym abym pierwotne nawinął tak jak to się robi w klasycznych cewkach? Bo akurat mam drut 4mm a przewody takiego nie posiadam :)

lodzik1990:
SC robię nie tyle po to aby wydłużyć sobie wyładowania a po to abym mógł zmieniać f tych wyładowań :). Działanie SC bardzo mi się spodobało więc zrobię sobie :)

Pozdrawiam



Mateorx5


Góra
   
 

PostNapisane: 13 lut 2012, 21:13 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Niby w jaki sposób zrobisz takie uzw. Pierwotne jak np cylindryczne lub stożkowe. Przypominam,że tutaj na rurze pierwotnej są dwie cewki: rezonansowa i sterująca.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 13 lut 2012, 21:41 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 12.02.2012
Posty: 15
Lokalizacja: Radom
rzeczywiście... ;d zapomniałem o sprzężeniu :) czyli nici z wykorzystania drutu... chociaż :) a co myślicie o zrobieniu tak jak tu?? http://rayer.ic.cz/teslatr/vttc/feedback.jpg ?? takie coś byłbym w stanie wykonać :)



Mateorx5


Góra
   
 

PostNapisane: 13 lut 2012, 22:49 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
witam nowego usera

flaty bo chyba o tym kolega myślał nie są stosowane z jasnego powodu -
1- konieczności używanie 2 uzwojeń
2 - zbyt małym sprzężeniu miedzy uzwojeniami pierwotnym a wtórnym

Pełne mostki prostownicze są stosowane ale w pracy CW, klasyk VTTC czyli z zasilaniem połówkowym zwykle jest wyposażony w powielacz napięcia czyli MOT x2 w Twoim przypadku da napięcie 2x2x2100 = 8400V
Idąc dalej
Taki mostek musi mieć wytrzymałość napięciową przynajmniej 4x większa od napięcia zasilania
Pamiętam swoje konstrukcjie gdzie 10x 1n4007 było mało dla zasilania z pojedynczego mota śmiało można dać 5x lecz biorąc pod uwagę niski koszt 1n4007 Lepiej samemu zrobić :) ...
Demo w załączniku... Podano 10V AC otrzymano prawie 20V DC minus spadek napięcia na diodzie 19,"coś"

Co do obliczeń owszem da się ale nie są one proste a kalkulatory TC są ogólno dostępne . Jednakże weź korektę na to iż kalkulator to tylko wstępny zarys tesli i PRZYBLIŻEŃ parametrów bo w praktyce on będzie się deczko inaczej zachowywał. Do takich konkluzji doszliśmy wspólnymi siłami na forum ... Poczytaj tematy na MYHV a sam zobaczysz w nich dość sporo ciekawych informacji - Zachęcam :) ...

Co do samego doboru kondensatora i ilości zwojów - nie to trochę nie tak działa ,przyjrzyj się L1 i C1 to prowokator rezonansu dla uzwojenia wtórnego.
L1 Zmieni swoją indukcyjność w momencie gdy L2 wtórne będzie osadzie wśrodku L1 ,teraz to ile strumienia magnetycznego jest przekazane z uzjojenia 1 do uzwojenia 2 w porównaniu do całości będzie nazywane stopniem sprzężenia
Teoretycznie można było by uzyskać większe wyładowanie (zwane koroną) zwiększając sprzężenie miedzy uzwojeniami ale wtedy znacznie wzrasta przede wszystkim zagrożenie związane z przebiciami ...

Pozdrawiam HVtowców

Autor postu otrzymał pochwałę

12354.JPG

Góra
   
 

PostNapisane: 14 lut 2012, 21:18 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 12.02.2012
Posty: 15
Lokalizacja: Radom
Bardzo dziękuję za pomoc :) przynajmniej trochę przybliżyło mi to działanie VTTC :)


Chcę tak jak wspominałem wcześniej zasilić TT 2 transformatorami... chciałem w związku z tym zrobić jakąś regulacje i pomyślałem i regulatorze fazowym :) Ale poczytałem co nieco i dowiedziałem się że słabo taki regulator radzi sobie z indukcjami....hmmmm, mam pytanie, czy przez kompensacje mocy biernej na tych trafach da się lepiej regulować te trafa regulatorem fazowym?

Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich :)



Mateorx5


Góra
   
 

PostNapisane: 15 lut 2012, 20:10 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Biorąc pod uwagę to iż sterowniki fazowe nie za bardzo lubią spadki napięć , zakłócenia (szpilki przesunięcia w fazie) i wszystkie inne rodzaje zagrożeń które powoduje TC to jest to możliwe do wykonania. Jednakże jest to ciężkie gdyż śmieci potrafią przejść nawet przez trafo separacyjne ... niemowie tu już o trafie które zasila samą tesle bo to więcej niż oczywiste ze tam one będą ... Powód (oczywiście jeden z wielu jak pisałem) jest podobny jak dla mostka prostowniczego , na tyrystorze może wystąpić większe napięcie niż przy normalnej pracy i dojdzie do zniszczenia półprzewodnika ... Całkiem niedawno koledzy pisali o zasilaniu Generatora Marxa i uszkodzeniach półprzewodników którym próbowali zasilić generator ... W tym przypadku mogą pojawić się podobne rzeczy. Ja bym próbował zrobić to w ten sposób iż znaczną uwagę przyłożyć do filtracji napięć i gazików ... A sterownik wybudował bym według schematu który wymyślił ST w swojej książce
(niestety po angielsku wiec proponuje się podszkolić z tego jezyka)

"TRIAC analog control circuits for inductive loads"'
2008 STMicroelectronics

Nie wiem jak jest z tymi durnymi przepisami ACTA wiec nie będę zamieszczał PDFa na stronie MYHV by ktoś z rządzących kokoszek w tym Państwie się nie przyczepił
Mogę jedynie powiedzieć ze znajdziesz książkę w internecie bez problemu ...

Schematu nie testowałem ale przyznam ze od dawna mam ochotę go zmajstrować jednakże mam masę innych zabawek do skończenia ...

Pozdrawiam HVtowców


Ostatnio edytowano 15 lut 2012, 20:20 przez hvman, łącznie edytowano 1 raz
ACTA nie ma mocy prawnej (narazie) więc śmiało zarzucaj linkami :D


Góra
   
 

PostNapisane: 15 lut 2012, 20:45 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 12.02.2012
Posty: 15
Lokalizacja: Radom
Znalazłem :) Dziękuję :) Postaram się zbudować ten sterownik :)

Pozdrawiam HVtowców ;d



Mateorx5


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO