Rdzeń Tesla
-
Rdzeń Tesla
Czesc,
Jestem tutaj nowy ale ciekawi mnie czy mozna zastosować w środku uzwojenia wtórnego rdzeń stalowy co powinno zwiększyć moc przekazywaną na uzwojenie wtórne. Czy zastosowanie cienkiego, izolowanego pręta stalowego zmieni parametry tesli ?
Jestem tutaj nowy ale ciekawi mnie czy mozna zastosować w środku uzwojenia wtórnego rdzeń stalowy co powinno zwiększyć moc przekazywaną na uzwojenie wtórne. Czy zastosowanie cienkiego, izolowanego pręta stalowego zmieni parametry tesli ?
Re: Rdzeń Tesla
Zrobisz nagrzewnicę indukcyjną. Stal pochłonie większość energii na grzanie się przez straty na histerezie rdzenia.
Jeśli już, to odpowiedni ferryt.
Jeśli już, to odpowiedni ferryt.
Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w
-
Właśnie myślałem, że tak może sie zdarzyć. Dlatego zastanawiałem sie nad budową rdzenia. Tak jak projektuje sie transformatory, by uniknać prądów wirowych tak mozna by uniknać ich w rdzeniu zrobionym z przekladek ?
Nie. To za duże częstotliwości, nic Ci to nie da.
-
Zastanawiałem sie tak właśnie bo mam rdzen ferrytyczny i wkładałem go w cewkę to powinno poprawiać jej sprawność. Ale muszę sie tym pobawić na wolnej chwili to powiem jak to wyszło Tak dumałem sobie właśnie, bo mówi sie że to rdzeń przenosi moc więc jeśli by dodać do tesli rdzeń to moc przenoszona na wtórnę powinna być większa.
Niekoniecznie. Cewka tesli pracuje w rezonansie (1), oraz sprzężenie magnetyczne między cewkami jest bardzo słabe w porównaniu do typowych transformatorów. Zwiększenie tego sprzężenia sprawi że uzwojenie pierwotne będzie pobierało kosmicznie dużą moc bierną, a próba przerwania jej pracy (co normalnie kończy się pięknym przepięciem po stronie wtórnej) skończy się pojawieniem się olbrzymiego przepięcia na obu uzwojeniach. Ponad to kwestia izolacji - ferryty przewodzą prąd elektryczny, a Ty potrzebujesz bardziej zamkniętego obwodu magnetycznego.
Nieprzypadkowo cewki tesli wyglądają jak wyglądają, ale to fakt że można zrobić generatory bardzo wysokiego napięcia w sposób o jakim piszesz. Tylko wymagałoby to zupełnie innego podejścia.
Nieprzypadkowo cewki tesli wyglądają jak wyglądają, ale to fakt że można zrobić generatory bardzo wysokiego napięcia w sposób o jakim piszesz. Tylko wymagałoby to zupełnie innego podejścia.
Nie ma to totalnie sensu bo dojdzie do przebicia na rdzeń przy tak wysokich napięciach jakie są przy Tesli.
O tyle, że przy małych mocach rdzeń zapewnia duże sprzężenie magnetyczne i wtórne uzwojenie nie musi być dostrojone do rezonansu aby było jakieś tam zauważalne napięcie. Tu nie ma nic do odkrycia...
O tyle, że przy małych mocach rdzeń zapewnia duże sprzężenie magnetyczne i wtórne uzwojenie nie musi być dostrojone do rezonansu aby było jakieś tam zauważalne napięcie. Tu nie ma nic do odkrycia...
W sumie, widziałem raz super kompaktową QCW DRSSTC, wykorzystującą ferrytową wkładkę aby zmniejszyć częstotliwość rezonansową wtórnego do wartości z którymi można łatwiej pracować.
Ale poza tym przypadkiem, rdzeń nie pomoże. W SSTC może nawet zaszkodzić, jako że zwiększy się indukcyjność rozproszenia (a właściwie, to wszystkie indukcyjności) dodając szeregową impedancję...
Ale poza tym przypadkiem, rdzeń nie pomoże. W SSTC może nawet zaszkodzić, jako że zwiększy się indukcyjność rozproszenia (a właściwie, to wszystkie indukcyjności) dodając szeregową impedancję...
Przypomniało mi się jak dawno temu coś takiego testowałem i przyznam szczerze nawet jak dwa obwody są dostrojone do rezonansu to bez znaczenia czy z rdzeniem czy bez sprawność była na porównywalnie tym samym poziomie. Oczywiście cewka bez rdzenia praktycznie nie miała żadnego napięcia, zaś z rdzeniem około 30%-40% tego co w rezonansie bez znaczenia czy był rdzeń czy nie...