Ocena zgodności CE / badania
Ocena zgodności CE / badania
Witam
Ma ktoś znajomego kto zajmuje się badaniami urządzeń ?
Pozdrawiam
Ma ktoś znajomego kto zajmuje się badaniami urządzeń ?
Pozdrawiam
Re: Ocena zgodności CE / badania
Znajomego nie mam, my przechodziliśmy przez te badania wielokrotnie.
Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!
Do tego służy forum !!
No dobrze , wiec Robert do kogo się zwrócić i ile litrów wódki to będzie kosztowało ?
Niestety tak się nie da. My każde urządzenie po kilka razy przerabialiśmy by zaczęło spełniać dany punkt norm EM. Największe problemy były z zabezpieczeniem przed ESD. "strzelali" w nasze urządzenia z generatorów napięcia stałego, w sumie w każdy z odstających elementów. Najciężej było zabezpieczyć enkodery Potem robiliśmy testy po wymyśleniu patentu na zabezpieczenie za pomocą generatora piezo z zapalniczki, wiem, ciulowo to brzmi Urządzenie miało albo się zresetować, albo miał się nie zmieniać sposób pracy Ponad to pamiętam jak cięliśmy ścieżki i dokładaliśmy zabezpieczenia nad prądowe w razie uszkodzenia, przebicia transformatora zasilającego. Z transformatorami było trochę problemów, bo powodowali zwarcia w różnych miejscach i mierzyli temperaturę elementów i samego laminatu. W pierwszym podejściu trafo płonęło, laminat się zwęglał i przepalał a panowie mieli z nas niezły ubaw
Do tego służy forum !!
Do tego służy forum !!
no domyślam się że dzieje się ciekawie
no ale tak do rzeczy chciałem zapytać o to gdzie poszliście do labolatorium
Slu nie brzmi to ciulowo bo każda droga do znalezienia rozwiązania jest dobra jesli tylko pozwala uzyskać oczekiwane informacje
wiadomo że nie jest to opcja na stałe
no ale tak do rzeczy chciałem zapytać o to gdzie poszliście do labolatorium
Slu nie brzmi to ciulowo bo każda droga do znalezienia rozwiązania jest dobra jesli tylko pozwala uzyskać oczekiwane informacje
wiadomo że nie jest to opcja na stałe
Jest to Instytut Łączności, Zakład Badań Systemów i Urządzeń Z-1, Szachowa 1 robią nam między innymi:
PN-EN 55103-1:2012, PN-EN 55103-2:2012, PN-EN 60065:2015
PN-EN 55103-1:2012, PN-EN 55103-2:2012, PN-EN 60065:2015
Do tego służy forum !!
Do tego służy forum !!