Po ostatnich rozmowach z kilkoma użytkownikami z tego forum stwierdziłem, że nie tylko ja się bawię w nasłuch za pomocą SDR-a. Tak więc postanowiłem zamieścić swoją konstrukcję anteny Diamond X-50. Jest to antena dwupasmowa na 145Mhz i 450Mhz. Dokładny bandplan tych pasm jest dostępny na wiki, wystarczy wpisać w google "pasmo 2m" i mamy

Konstrukcja anteny jest bardzo prosta. Zacząłem najpierw od przylutowania przeciwwag, są to przycięte ocynkowane pręty do podwieszania sufitów podwieszanych i płyt kartonowo gipsowych o średnicy 5mm i długości 52mm po przycięciu. Wlutowałem je do dwóch redukcji (?) Cu które najpierw ze sobą skręciłem potem nawierciłem otwory. Przed wlutowaniem ocynkowanych prętów warto je pobielić cyną w miejscach przycięcia. Po włożeniu prętów całość trafiła na palnik gazowy na kuchenkę. W tych zwanych prze zemnie redukcjach umieściłem nakrętkę od złącza BNC aby można było je potem wkręcić. Przepraszam za syf na kuchence, ale sprzątnięcie jej zostawiłem na czas po zlutowaniu prętów do redukcji

Po zlutowaniu wygląda to już tak: Następnym krokiem jest zrobienie trzech cewek i kondensatora z rurki miedzianej. Wkręcamy BNC i lutujemy do środkowego wyprowadzenia kondensator 8.2-8.5pF. Lutujemy też pierwszą cewkę do redukcji. Użyłem złącza BNC którego obudowa jest masą, więc po wkręceniu go w nakrętkę redukcja staje się naszym uziemieniem, tak więc przeciwwagi też są elektrycznie podłączone do uziemienia. Drut wchodzący do rurki nie łączy się z nią elektrycznie. Jest tam wciśnięty za pomocą kołka rozporowego i gorącego kleju. Okleiłem to brzydko taśmą ale tego nie widać

Pozdrawiam !