Staccato DRSSTC

Półprzewodnikowa cewka Tesli o podwójnym rezonansie (ang. Dual Resonant Solid State Tesla Coil). W przeciwieństwie do SSTC rezonans występuje również po stronie pierwotnej transformatora Tesli za sprawą innej konstrukcji obwodu pierwotnego.
denior

Re: Staccato DRSSTC

Post autor: denior »

Kondensatory wymieniłem iskry nieco większe, ale dalej zachowanie niestabilne, czekam jeszcze na kondensatory rezonansowe do uzwojenia pierwotnego
Awatar użytkownika
wesolyyyy

Post autor: wesolyyyy »

denior pisze: 6 mar 2026, 14:58 Polecisz jakieś 0,68uF na min 500VDC, które by się nadawały
czy np taki będzie dobry
https://www.tme.eu/pl/details/mkp10-680 ... 06f00kssd/
Taki będzie dobry do tłumienia na szynie DC, na wyjście z mostka prostowniczego. Ale jeżeli pytasz o kondensator szeregowy z uzwojeniem pierwotnym, to tutaj mamy już bardzo duże prądy RMS i najczęściej robi się całe banki kondensatorów by ten prąd i wysokie napięcia wytrzymywały. Typowo w DRSSTC używamy kondensatorów rezonansowych, które są dedykowane do pracy z ogromnymi prądami AC. Także nie szukaj snubberów lub kondensatorów oznaczonych jako "DC-link", tylko modeli rezonansowych. Spójrz na serię WIMA FKP (FKP-1 przykładowo).
denior

Post autor: denior »

ok przyszły kondensatory AECO zamieniłem bank 6x10nF 2KV na 4x15nF 8KV i jest lepiej.
Cewka reaguje poprawnie na regulację, kondensatory się nie grzeją, radiatory MOSFETów są lekko ciepłe max 40 stopni
Iskry mają długość około 50cm.

Dziękuję wesołyyyy za wsparcie
Awatar użytkownika
wesolyyyy

Post autor: wesolyyyy »

Nie wiem czy liczyłeś tą cewkę, ale w DRSSTC gdzie prądy uzwojenia pierwotnego bywają już spore, napięcie kondensatora rezonansowego też potrafi iść w kilowolty. Do tego częstotliwość nie pomaga, także trzeba je napięciowo mocno przewymiarować.
ODPOWIEDZ