Nagrzewnica indukcyjna z DRSSTC

Coil guny, nagrzewnice indukcyjne, przesył energii itp.
Awatar użytkownika
wesolyyyy

Nagrzewnica indukcyjna z DRSSTC

Post autor: wesolyyyy »

Cześć. Jestem w trakcie budowy DRSSTC, główny mostek wygląda tak że ma kondensatory DC BUS 800V 15mF, i 2 półmostkowe moduły IGBT model FF600R12KF4. Istnieją już też obwody chłodzenia w tym obieg wodny do chłodzenia uzwojenia pierwotnego.
Ale jako że przydałoby się by całość miała też wartości użytkowe, chciałbym móc do tego falownika podłączyć uzwojenie które pozwoli mu pracować jako nagrzewnica indukcyjna. Ze 20kW mocy ciągłej spokojnie powinna przeżyć. Mam jednak spory problem jak to wszystko ożenić. Przede wszystkim DRSSTC pracuje z rezonansem szeregowym LC w obwodzie pierwotnym, a nagrzewnica indukcyjna raczej powinna pracować w rezonansie równoległym LC. Jako że częstotliwość pracy tych IGBT powinna oscylować w okolicach kilkudziesięciu do 100kHz a ja mam na szynie DC 800V, to na wyjściu będzie to około 560VAC RMS a zrobienie cewki do pracy z takim napięciem plus baterii kondensatorów rezonansowych to ogromny koszt. Myślałem jeszcze że można użyć dużego transformatora który będzie pracował jako przekładnik prądowy 1:2 (mam go nawet policzonego, jakieś 140W strat w rdzeniu, 8 zwojów po stronie pierwotnej i 4 po stronie wtórnej), to w przypadku pracy w obwodzie indukcyjnego nagrzewania mamy rezonans prądów i ten przekładnik będzie pracował bardziej na jałowo. Przydałoby się dodać kondensator w szeregu z uzwojeniem pierwotnym ale to ponownie drastycznie podnosi koszty. Robił ktoś takie wielozadaniowe urządzenie i ma pomysł jak w miarę tanio z tego wybrnąć?
Awatar użytkownika
slu_1982
Administrator

Re: Nagrzewnica indukcyjna z DRSSTC

Post autor: slu_1982 »

Potrzebujesz transformatora i innego wyjścia nie ma. Poza tym radzę zapomnieć o puszczeniu tego ze zwykłego generatora bez sprzężenia.
Awatar użytkownika
wesolyyyy

Transformator to nie problem. Wyjdzie pod 300-400pln w produkcji. Problemem są kondensatory rezonansowe szeregowe i równoległe a to już będzie bardzo duży koszt.
Sprzężenie będzie tradycyjne to samo jak w DRce, czyli w zasadzie cały predikter bez większych zmian ma pozostać i działać w oparciu o sygnał z przekładnika prądowego.
Do tradycyjnej DRki chcę jeszcze dołożyć układ ograniczający moc pobieraną z sieci. Miałem problemy jak zrobić to tanio i funkcjonalnie, niekoniecznie z dokładnym pomiarem mocy bo nie jest to konieczne. W końcu padło na 3 przekładniki prądowe zamontowane na fazach, rezystory by zmienić wartość prądu na napięcie, 3 wzmacniacze różnicowe i na końcu "prostownik" który na wyjściu da sygnał który będzie 1:1 sygnałem podawanym z jednego najbardziej obciążonego przekładnika. W praktyce na wyjściu powinienem uzyskać coś przypominającego wyprostowany przebieg napięcia z sześciopulsowego prostownika, a jako że wartość chwilowa prądu najbardziej obciążonej fazy jest sumą chwilowych prądów pozostałych 2 faz, nie ma większego sensu pilnować wszystkich 3 faz jednocześnie. Interesuje nas tylko prąd najmocniej obciążonej fazy. Także nawet limiter mocy będzie działał w oparciu o interrupter. Przy 800V zasilania prądy IGBT rzędu 40ARMS będą dla nich śmiesznie niskie, szczególnie w ZCS.
Awatar użytkownika
slu_1982
Administrator

Post autor: slu_1982 »

Moc możesz ograniczyć właściwie w taki sam sposób jak robisz to w DRSSTC, pracując w przerwach, interupter odpowiednio zmodyfikowany.
Właściwie potrzebujesz jednego kondensatora równoległego do wzbudnika i jednego odcinającego składową stałą na uzwojeniu pierwotnym. Fakt, kondensatory są drogie.

Szukaj na jebaju czegoś w tym stylu
https://www.ebay.com/itm/316914959552
Awatar użytkownika
wesolyyyy

Wydaje mi się że nie muszę tego tak robić. Mogę użyć kondensatora rezonansowego z DRSSTC, wpiąć go tak samo jak w DRce tylko zamiast uzwojenia pierwotnego będzie pierwotne transformatora. Transformator na wtórnym ma podłączoną tylko cewkę którą nagrzewamy.
Kondensator w obwodzie pierwotnym daje nam proste przełączanie tym samym układem sterującym co w DRce, jednocześnie jego indukcyjnść rozproszenia limituje nam nieco prąd (i tak burst będzie zabezpieczeniem), a transformator obniża nam napięcie wyjściowe zwiększając prąd, przy okazji izolując to uzwojenie od niebezpiecznego potencjału.
Zerknij na mój temat w DRkach jakbyś mógł. Znalazłem coś ciekawego i potrzebuję by ktoś mądrzejszy ode mnie rzucił okiem.
ODPOWIEDZ