Bloki IGBT do DRSSTC

Półprzewodnikowa cewka Tesli o podwójnym rezonansie (ang. Dual Resonant Solid State Tesla Coil). W przeciwieństwie do SSTC rezonans występuje również po stronie pierwotnej transformatora Tesli za sprawą innej konstrukcji obwodu pierwotnego.
Awatar użytkownika
wesolyyyy

Re: Bloki IGBT do DRSSTC

Post autor: wesolyyyy »

cygan_elektryk pisze: 5 sty 2025, 23:04 3 takie same cewki, tzn średnica początkowa, skok i liczba zwojów. I mierzyć po kolei prądy?
Tak, takie same cewki, kwestia dobrania jakichś sensownych (odpowiadających sobie) przekrojów. Nie wiem, liczmy zwykły lity przekrój dla DC i porównujmy dla AC 100kHz? W przypadku alu dodatkowo przelicznik wg konduktywności?
Mierzenie prądów samo w sobie też się nie uda. Trzeba mierzyć prądy by znać... prądy, następnie mierzyć napięcia, przesunięcia prądu do napięcia by określać rezystancję i indukcyjność.
Awatar użytkownika
cygan_elektryk

Post autor: cygan_elektryk »

Drutu aluminiowego 10mm2 nie znajdę, ale miedziany bez problemu. Taśmę alu 10x1 powinienem mieć w piwnicy.
najgorzej będzie ją zwinąć na płasko, ale jakoś się może uda.
Awatar użytkownika
Yuri
Administrator

Post autor: Yuri »

wesolyyyy pisze: 5 sty 2025, 21:37 A jeżeli tak faktycznie jest, to czemu każdy kupuje rury zamiast płaskowników? I czemu miedziane zamiast aluminiowe? Muszą istnieć jakieś dodatkowe zalety miedzianej rury skoro wszyscy je stosują.
Ponieważ lata temu ktoś ocenił, że rurka jest adekwatna i tak jest powtarzane. Coiling, to w większej mierze powtarzanie po przodkach niż świadome R&D... :)
No i - rurki są wygodne w formowaniu i działają na tyle dobrze, że nikomu nie chce się kombinować.
cygan_elektryk pisze: 5 sty 2025, 22:18 Może masz możliwość i chęć zasymulować takie coś? 3 lub więcej przewodników. Bo program niby można sobie ściągnąć ale też trzeba kupić licencję.
Mam możliwość, ale nie wiem czy i kiedy znajdę czas rozstawić symulację. Jestem nieustannie zawalony rzeczami. :D

Ogólnie mamy dwa efekty. Zbliżeniowy, wypychający prąd na bok przewodnika oraz "edge effect" kompresujący prąd do górnych krawędzi płaskiego przewodnika (przez obecność linii pola magnetycznego które nie są idealnie równoległe do płaskownika). Jednak o ile edge effect doda jakichś strat przy pionowo postawionej taśmie... Przy poziomo ustawionej efekt zbliżeniowy wypchnie cały prąd na sąsiadujące krawędzie taśmy i masakrycznie zwiększy straty. :)
cygan_elektryk pisze: 5 sty 2025, 23:04 ZVSa to i ja mam, dosłownie pod ręką. Tylko moje ostatnie testy pokazywały że w obwodzie pierwotnym płynęło ok 240App. W sumie niewielka modyfikacja i pewnie można dojść i do 500-800App. No i to też pokazuje jak dobre muszą być kondensatory do tak błahego układu.
Prąd bierny w ZVS-ie zależy od napięcia zasilania i wartości elementów LC, łatwo go policzyć. Napięcie skuteczne na obwodzie pierwotnym wynosi około 2.22*DC na wejściu, no a prąd w obwodzie rezonansowym równa się temu napięciu podzielonemu przez reaktancję elementu (L lub C - są takie same). Reaktancja zaś wychodzi ze wzoru na rezonans... :)
wesolyyyy pisze: 5 sty 2025, 23:16
Mierzenie prądów samo w sobie też się nie uda. Trzeba mierzyć prądy by znać... prądy, następnie mierzyć napięcia, przesunięcia prądu do napięcia by określać rezystancję i indukcyjność.
Dokładnie, trzeba sporo obróbki matematycznej, a przy niskim stosunku R to X, może nie udać się tego w ogóle wyciągnąć. Albo zginie w artefaktach wprowadzonych przez przekładnik pomiarowy.
Bez oscyloskopu nie podchodź, tak czy siak.
Awatar użytkownika
cygan_elektryk

Yuri pisze: 6 sty 2025, 16:02 Jednak o ile edge effect doda jakichś strat przy pionowo postawionej taśmie... Przy poziomo ustawionej efekt zbliżeniowy wypchnie cały prąd na sąsiadujące krawędzie taśmy i masakrycznie zwiększy straty.
Czyli sugerujesz że rurka to jednak jest rurka, a jak nie to płaskownik ale normalnie pionowo?
W sumie to i lepiej, bo ciężko jest wygiąć płaskownik na leżąco, nawet taką taśmę do owijki AFLa ciężko zwinąć na leżąco na 150mm średnicy.
Yuri pisze: 6 sty 2025, 16:02 Napięcie skuteczne na obwodzie pierwotnym wynosi około 2.22*DC na wejściu
Skąd wynika taka dziwna wartość 2.22? Mi wychodzi trochę inaczej, 54Vpp przy 10V zasilania, czyli skuteczne wychodzi bardziej 1.9Vin. Może kwestia niedoskonałości mojego układu.
Niebieski przebieg to sygnał z przekładnika. Rdzeń z ATXa, 35zw na wtórnym i 5R obciążenie. Czyli ok [s]190[/s] 37App.
20250106_171434.jpg
Yuri pisze: 6 sty 2025, 16:02 Bez oscyloskopu nie podchodź, tak czy siak.
Oscyloskop ostatnio stał się moim podstawowym przyrządem pomiarowym.
Ostatnio zmieniony 8 sty 2025, 19:59 przez cygan_elektryk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Yuri
Administrator

Post autor: Yuri »

cygan_elektryk pisze: 6 sty 2025, 17:22 Czyli sugerujesz że rurka to jednak jest rurka, a jak nie to płaskownik ale normalnie pionowo?
Paradoksalnie, tak. Mimo że DRSSTC są stosunkowo ekstremalnymi konstrukcjami, tego rodzaju optymalizacje wiele nie zmieniają. QCW czy masywnej mocy HFSSTC to inna sprawa. :)
cygan_elektryk pisze: 6 sty 2025, 17:22 Skąd wynika taka dziwna wartość 2.22? Mi wychodzi trochę inaczej, 54Vpp przy 10V zasilania, czyli skuteczne wychodzi bardziej 1.9Vin. Może kwestia niedoskonałości mojego układu.
Niebieski przebieg to sygnał z przekładnika. Rdzeń z ATXa, 35zw na wtórnym i 5R obciążenie. Czyli ok 190App.
W idealnym przypadku napięcie szczytowe na obwodzie rezonansowym wynosi pi*Vcc, a napięcie skuteczne to Vp/sqrt(2). 3.14/1.41= 2.22, około.
No ale w rzeczywistości masz spadki napięcia na dławikach, tranzystorach, przewodach etc.

Który rdzeń z ATX? Ze skompensowanego filtra EMI na wejściu od biedy się nada, ale z dławika filtrującego wyjście DC będzie mocno przekłamywał.
Awatar użytkownika
cygan_elektryk

Yuri pisze: 8 sty 2025, 16:04 Który rdzeń z ATX? Ze skompensowanego filtra EMI na wejściu od biedy się nada, ale z dławika filtrującego wyjście DC będzie mocno przekłamywał.
Dokładnie z takiego dławika.
20250108_191243.jpg
Teraz na szybko znalazłem dwa dławiki skompensowane z na jakiejś płycie z TV. Nawet jakiś pdf da się do nich znaleźć.
20250108_191248.jpg
Odwinąłem jedno uzwojenie, 38zw.
Drugie zostało, zbocznikowane rezystorem 4R7, co prawda cementowym ale taki miałem pod ręką.
Szybko licząc wychodzi 8,08A/V.
20250108_192921.jpg
Wykres dla zasilania 10V.
20250108_192945.jpg
Co daje 36,8App.
Czyżby wcześniejszy tak przekłamywał czy ja się pomyliłem w liczeniu?
Edit:Nie, wcześniejszy wcale bardzo nie przekłamywał. To ja coś źle policzyłem.
ODPOWIEDZ