Yuri siemanero. Przerwa się wydłużyła ze względu na problemy zdrowotne, ale już wróciłem :] czytam ten wątek od początku calutki, strasznie dużo wiedzy o której istnieniu nie miałem pojęcia

jakiś czas temu zrobiłem zvs nagrzewnice, taką całkiem porządną, według schematu od "Majsterkownaie i nie tylko" z yt, ale nie chciała zadziałać więc porzuciłem temat na jakiś czas. Co do zasilania - zrobiłem sobie dosyć porządny zasilacz regulowany 0-34v do bodaj 5A albo 10A, sterowany cyfrowo ale napędzany transformatorem, ewentualnie mam w zanadrzu fabrycznie nowy transformator toroidalny 2 x 12V 18.75A, wydaje mi się że będzie ok, fakt że troche niski woltaż, ale noo 24V muszą mi narazie syknąć, zawsze w razie w mogę go połączyć z zasilaczem. Mam także zakitrane na czarną godzinę trzy transformatory z TV kineskopowych

Natomiast ja zanim zabiorę się za inne projekty to lubię skończyć najpierw jeden, i dlatego czepiłem się tej cewki, szczególnie że irytuje mnie fakt że kiedyś działała, a teraz nie działa no. Nabyłem w sklepie 3 mosfety wxdh 3205 (zamiennik irf3205), według sprzedawcy bardzo dobre najlepsze, a w ogóle to jedyne z mojej listy jakie mieli na sklepie więc kupiłem 3 po 7 pln od sztuki, i dlatego że chwilowo mam tylko te trzy to najlepiej zaczął bym od maksymalnego możliwego ich zabezpieczenia. Mam trochę różnych diód, ale zenerek to tylko kilka wylutów, natomiast uf4007 jak wspominałem mam całą garść i wszelakich innych również dwie garści. Wcześniej fajnie tłumaczyłeś mi jak zabezpieczyć, ale tranzystor, a czy mógłbyś mi tutaj jeszcze raz powiedzieć jak zabezpieczyć tymi diodami ale mosfeta? Załączam zdjęcie cewki po drobnych modyfikacjach, dałem nieco inne uzwojenie pierwotne i sporo mniejszy kondensator, i co prawda nadal nie dziala, ale nastąpiła delikatna poprawa - w momencie jak przytykam do końca cewki wtórnej probówkę w taki sposób jak widać to na zdjeciu to żaróweczka w niej zaczyna świecić a cewka uruchamia się wpadając w rezonans(co obserwuje na wyrobie oscyloskopodobnym), bo niestety jak przykładam świetlówkę od boku to nic się nie dzieje, cewka nie pracuje, o wyładowaniach nawet nie wspominając. Nie spocznę dopóki nie zrozumiem o co tu biega, zreszta jak chce robić lepsze cewki to muszę zrozumieć takie podstawy prawda :] a naprawdę marzy mi się jakaś porządna cewka wykonana własnoręcznie :] pozdro pozdro