Mam pytanie odnośnie trafopowielacza. Zasilam ogólnie taki trafopowielacz z ZVS 1kW (mała mi sie spaliła ;p) Jednak chciałbym w jakiś kontrolowany sposób regulować napięcie na trafopowielaczu. Wiem, że można to robic poprzez ilość nawiniętych zwoi na uchwyt trafo jednak moje pytanie czy można to robić napięciem na ZVS ? Moja przetwornica ma napięcie 12-48 V więc spokojnie mogę je podnosić tylko czy trafo to wytrzyma ? Można gdzieś znaleźć informacje jakie napięcia może generować trafopowielacz tak by nie spalić diod prostujących ? Z doświadczenia wiem że np chińskie przetwornice okrzyknięte na Allegro 400kV mają napięcie zalecane 3-6 V jednak można śmiało dać do 10,5V i sie nie palą (albo 11,5- nie pamiętam). Ma ktoś może doświadczenie w tym ?
Ogólnie ile można wykręcić kV z takiego trafo? Czy trzeba to wyznaczać eksperymentalnie.
Mam trafo AFS-312
Trafopowielacz
Re: Trafopowielacz
Tak, możesz regulować napięcie zasilania. Napięcie szczytowe na uzwojeniu pierwotnym układzie Mazzilliego to około pi*Uwej i bezpośrednio przekłada się na potencjał HV.
Co do tego ile wytrzyma trafopowielacz - znamionowo jest to zwykle 22-33kV zależnie od rozmiaru CRT. Ale ile wytrzyma przewoltowania? To da się sprawdzić tylko eksperymentalnie. Zależy od konkretnego trafa i porcji szczęścia.
Co do tego ile wytrzyma trafopowielacz - znamionowo jest to zwykle 22-33kV zależnie od rozmiaru CRT. Ale ile wytrzyma przewoltowania? To da się sprawdzić tylko eksperymentalnie. Zależy od konkretnego trafa i porcji szczęścia.
Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w
-
Re: Trafopowielacz
Czyli jeśli mam napięcie zasilania 48 Volt wchodzące do przetwornicy ZVS to napięcie na wyjściu przyjmie wartości ok 3,14 * 48 = 150,72 Volta.
Tutaj nasuwa sie wniosek, że napięcie na wyjściu ZVS'a jest juz niebezpieczne dla zdrowia. Wiadomo, że dochodzi jeszcze kwestia wysokiej częstotliwości liczonej w kiloHercach(kHZ).
Napięcie na swoim trafo podkręciłem do 17 Volt i wszystko grało. Jednak dokladnie to sprawdzę gdy wykonam prowizoryczną sondę do pomiarów wysokich napięć(dzielnik napięcia).
Tutaj nasuwa sie wniosek, że napięcie na wyjściu ZVS'a jest juz niebezpieczne dla zdrowia. Wiadomo, że dochodzi jeszcze kwestia wysokiej częstotliwości liczonej w kiloHercach(kHZ).
Napięcie na swoim trafo podkręciłem do 17 Volt i wszystko grało. Jednak dokladnie to sprawdzę gdy wykonam prowizoryczną sondę do pomiarów wysokich napięć(dzielnik napięcia).