Od pewnego jakże krótkiego czasu przyszło mi się pobawić z nagrzewnicami indukcyjnymi.
Pierwszy prototyp ( jakby sama góra PCB ) została opracowana z myślą skonstruowania Nagrzewnicy o częstotliwości 1MHz a dokładnie 1058khz ...
Może na początek zacznę od założeń projektowych...
1 Praca z częstotliwością bliską 1Mhz z automatycznym wyszukiwaniem częstotliwości Fres
2 Uzyskać stabilny układ pozwalający swobodnie komparować fazę We/Wy
3 Stworzyć układ pracujący na niskich napięciach wejściowych i dużym prądzie wyjściowym
To podstawowe założenia z czego jak dla mnie najważniejszy jest podpunkt 3
I wszystko było by pięknie i cudownie gdyby jak zawsze teoria grała z praktyką 100%towo

Poniżej 2 zdjęcia dzwonień
Oraz 1 zdjęcie stabilnej pracy
W czasie pracy na wyjściowym elemencie roboczym (LC) napięcie przy pełnym obciążeniu spadało do 72,8V a bez obciążenia wynosiło około 140V.
http://img201.imageshack.us/img201/1795 ... onance.jpg
2gim takim mankamentem wysokich częstotliwości są małe gabaryty cewki roboczej. Z przyczyn oczywistych rezonans o częstotliwości 1mhz będzie wymagał niskiej indukcyjność cewki. Dla przykładu moja cewka miała 0,24uH a co za tym idzie jej gabaryt był mniej więcej średnica 31mm 3 zwoje ... Symulacja układu pokazała iż zwiększanie elementu roboczego C zwiększało I obwodu rezonansowego a zwiększanie L zwiększało Q jednocześnie I malało
Należało by z tego wyciągnąć pewną zależność miedz elementami LC ze obydwa te elementy niemową być skrajnie niskie by uzyskać jak największą efektywność nagrzewnicy rezonansowej ... Nagrzewnica w moim przypadku pracowała na napięciu +/-20V i pobierała 3A
To tyle wystarczy ,projekt 1mhz został zakończony i prze modyfikowany względem problemów jakie się pojawiły
Obecne założenia
Opracować przetwornice pracującą z częstotliwością 400khz
Odseparować stopień mocy od sterowania
Reszta założeń bez zmian.
Jeszcze testów w całości nie było jednakże pomiary z samych przebiegów sterujących są zrobione ale mam je na telefonie a z przyczyn jakości nie będę dawał szajsu na forum ...
Jak narazie je opisze
zakres częstotliwości pracy synchronizatora PLL 300khz do 530khz ... Układ CD4046
Czasy narastania za gdt 110nS Opadania 90nS
Użyte klucze w głównym stopniu mocy IRFP4410 (jestem dość ciekaw jak będą się sprawowały bo parametry mają całkiem ciekawe (Przypomnę 100V , 90A)
Do tego są 3 kondensatory Snobujące ... Pomiary dokładne będą po moim powrocie z delegacji
Poniżej zdjęcia Tego modułu sterowania wraz z mostkiem mocy Oraz porównanie wielkości
AKTUALIZACJA 1
Po powrocie z delegacji zrobiłem 1 zdjęcie sygnału na wyjściu sterownika GDT. Oraz wcześniej zrobione foto PCB Mostka mocy dla nagrzewnicy.
Pozdrawiam HVtowców