[WIP] DRSSTC by piglet11

Półprzewodnikowa cewka Tesli o podwójnym rezonansie (ang. Dual Resonant Solid State Tesla Coil). W przeciwieństwie do SSTC rezonans występuje również po stronie pierwotnej transformatora Tesli za sprawą innej konstrukcji obwodu pierwotnego.
Awatar użytkownika
piglet11
***
Posty: 278
Rejestracja: 24 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Jasło Rzeszów

[WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: piglet11 »

Rozpoczynam budowę mojej pierwszej dużej DRSSTC :D zobaczymy co z tego wyjdzie
Parametry jakie planuje to :

Sterowanie- predikter + pełny mostek na SKM300GB124D 300A 1200v :D

MMC- 470nF 4000V (20x FKP147nF 2000V)

Pierwotne- 8 zwojów z regulacją rurką 6mm

Wtórne - 160x1000mm drutem DNE 0,35mm

Toroidy - duży 110mm rura, średnica 500mm, mały 40mm rura, średnica 200mm

Filtracja zasilania planowana na dwóch kondensatorach 3300uF 400V

Części jakie posiadam to tranzystory sprowadzane z Berlina oraz radiator, który pójdzie pod z frezowanie powierzchni na płaską. Co do pozostałych elementów to piszę z TME o możliwości sprowadzenia takowych. Rezonans wtórnego to około 100kHz. Tranzystory są bardzo mocne więc trochę z nich wyciągnę :D Wydatków czeka mnie sporo, ale kto by to liczył :D Wstępnie zakładam 1200zł (350zł już wydane). Jak coś pominąłem to pytajcie.
Załączniki
igbt2.jpg
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2010, 09:23 przez piglet11, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dżejwor
Moderator
Posty: 397
Rejestracja: 7 kwie 2010, 15:36

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: Dżejwor »

Zdecydowanie za wysokie strojenie jak na tak duże DR. Proponuję to od razu zmienić bo będą fajerwerki z tych wypasionych klocków. Zrób uzwojenie i torusy takie jak tu http://stevehv.4hv.org/DRSSTC2.htm ewentualnie takie jak moje. Przy takiej kobyle rezonans w okolicy 65kHz to absolutne maksimum. Żadne 100kHz. Torus który zaproponowałeś jest za mały drut za gruby a uzwojenie za wysokie w stosunku do średnicy ale na upartego może być. Przy takich krowach to by sie zdało 800V DC na mostek podać. Ale to oznacza po pierwsze powielacz po drugie MMC na najmniej 8kV lepiej na 10
Awatar użytkownika
piglet11
***
Posty: 278
Rejestracja: 24 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Jasło Rzeszów

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: piglet11 »

Stosując mniejszą średnicę drutu dało by radę zbić do 50-60kHz. Obliczanie Rezonansu wtórnego najlepiej wykonywać za pomocą jakiego programu? Tamten wynik podał mi Tesla Coil Designer.
Mógłbyś podać wymiary twojego uzwojenia i zastosowany drut?
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2010, 20:36 przez piglet11, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dżejwor
Moderator
Posty: 397
Rejestracja: 7 kwie 2010, 15:36

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: Dżejwor »

TCD to wiesz ;) http://dzejwor.myftp.org/drsstc/TeslaMap57Setup.exe a drut i tak za gruby 0.25mm jest optymalny na taką teslę. Rurę na duży torus zwiększ do 160mm mały do 50mm średnicę dużego daj 60cm małego ~30cm i zobacz jaki rezonans ci teslamap wyliczy. Moje ma 160x600mm drutem 0.25
Awatar użytkownika
piglet11
***
Posty: 278
Rejestracja: 24 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Jasło Rzeszów

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: piglet11 »

Przy uzwojeniu 16x80cm drutem 0,25mm i toroidami zaproponowanymi przez ciebie rezonans to 45kHz. Jeśli zastosowałbym uzwojenie z linku co podałeś to osiągnąłbym około 28kHz jesli nawijać drutem 0,25mm.
Awatar użytkownika
Dżejwor
Moderator
Posty: 397
Rejestracja: 7 kwie 2010, 15:36

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: Dżejwor »

Czemu 16x80 ? uzwojenie z linku powinno mieć około 45kHz wiec z kolei trzeba zwiększyć grubość drutu bo 28kHz to za mało. nawet jak by ruszyło to najprawdopodobniej doprowadzi do błędu wszystkie psy i koty w promieniu kilkuset metrów :D
Awatar użytkownika
Krokus22
***
Posty: 15
Rejestracja: 10 wrz 2010, 23:56
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: Krokus22 »

Duże tesle skłaniają się ku temu by stosunek wysokość/średnica zbliżał się ku 3 - 3,5 do 1 aniżeli 5:1, te ratio przydatne jest w mniejszych teslach, posluchaj Dzejwora, on Ci dobrze radzi.

Co do kosztów, to nie planuj, tesla to jest kilka kzł których potem nie widzisz, niestety:)
Wystarczy pokupować same kable zasilające, później dochodzą tak zwane fanaberie, konsole sterujące, guziki bezpieczenstwa, amperomierze, woltomierze. Sam zobaczysz:)

I ciekawa uwaga, kup sobie woltomierz i amperomierz analogowy. Ja mam porządny miernik z tej najwyższej serii Uniteka, true RMS i pomiar prądu można zapomnieć, jednak analog w tym temacie sprawdza się wyśmienicie.

Powodzenia!
Awatar użytkownika
piglet11
***
Posty: 278
Rejestracja: 24 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Jasło Rzeszów

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: piglet11 »

No to już wybrałem, że uzwojenie będzie miało wymiary 200x1150mm drutem 0,4mm, czyli takie jak w DRSSTC 2 u S. Warda. Toroid większy 200x1100, mniejszy 110x600. Strojenie uzwojenia 45kHz według jego strony, mnie w TeslaMap wychodzi przy tych parametrach 39kHz, dopiero po skróceniu uzwojenia do 90cm wychodzi 45kHz. Więc co radzicie?
Jeśli chodzi o przewody to akurat posiadam różnej grubości, oraz różne drobne części więc zawsze to parę zł taniej. Amperomierz i woltomierz posiadam cęgowy przemysłowy o zakresie do 3kA i 600V.

Edit//
Jeśli chodzi o zasilanie już w przyszłosci jeśli będę w 100% pewny, że wszystko działa to zastanawiam sie nad puszczeniem miedzyfazowego 400V co po wyprostowaniu i podbiciu przez kondensatory dawało by 560V DC oraz nie obciążało by tak pojedynczej fazy.
Awatar użytkownika
Dżejwor
Moderator
Posty: 397
Rejestracja: 7 kwie 2010, 15:36

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: Dżejwor »

Oscyloskop to podstawa. Mierniki cęgowe i generalnie cyfrowe raczej sobie schować do butów możesz :D bo pierdoły pokazują albo świrują. Co do tego 39kHz zmniejsz trochę torusy żeby mieć to około 45kHz
Awatar użytkownika
piglet11
***
Posty: 278
Rejestracja: 24 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Jasło Rzeszów

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: piglet11 »

Na chwilę obecną wykonałem obudowę oraz mały toroid. Prawdopodobnie jeszcze dziś skończę soft start oraz mostek pośredni na IRFZ46. Kondensatory do zasilacza powinny niedługo przyjść (4x 3100uF 360V) oraz radiator z frezowania wrócić. Stolik o wymiarach 60x60cm połączony został gwintowanym prętem 12mm oraz od góry i od dołu zakręcone zostały nakrętki z zaokrąglonym łbem co pozwoli uniknoć porysowania podłogi i rozwiązuje problem nóg. Rurę powinienem niedługo dostać od wujka :D co zmniejszy kosztu o jakieś 30-40zł :D W środek toroidu została wstawione plexi od Goommisia, którą okleiłem taśmą aluminiową samoprzylepną.
Załączniki
obudowa2.jpg
gbridge.jpg
gbridge.jpg (96.31 KiB) Przejrzano 4984 razy
Ostatnio zmieniony 26 lis 2010, 16:57 przez piglet11, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
slu_1982
Administrator
Posty: 560
Rejestracja: 5 kwie 2010, 17:49
Lokalizacja: Olsztyn

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: slu_1982 »

Każdy pręt powinien być ze sobą wpięty od dołu folią Al w literę U ( unikać zwoja zamkniętego) Krokusowi pokazałem jak utworzyć zwój zamknięty :D :)
Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!
Awatar użytkownika
piglet11
***
Posty: 278
Rejestracja: 24 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Jasło Rzeszów

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: piglet11 »

Wyciąłem 8 trójkątów prostokątnych na uzwojenie pierwotne. Kąt nachylenia to 54 stopnie. Wymiary przyprostokątnych to 30 i 20, przeciwprostokątnej to 36cm. Plexiglas ma kolor czerwony o grubości 3,5mm, z jednej strony oklejona folią zabezpieczającą. Pierwotne będzie miało 9 zwojów rurką 8mm do instalacji LPG. Odstęp pomiędzy zwojami to 10mm. Do zdjęcia podparte tym co było pod ręką :D
Załączniki
p.jpg
Awatar użytkownika
piglet11
***
Posty: 278
Rejestracja: 24 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Jasło Rzeszów

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: piglet11 »

Dziś przywieźli do mnie piękne kondensatory, które tworzą baterię do zasilacza 12400 uF na 360V :D W praktyce ile dokładnie ma to nie wiem bo miernik już tyle nie mierzy, zakres ma do 10mF :D Wraz z nadejściem płytek i radiatora będzie można zacząć powoli rozmieszczać wszystko w obudowie. Jeśli chodzi o trójkąty na pierwotne to są jednak stanowczo za cienkie. W niedługim czasie powinienem mieć jakąś grubsza plexi :D
Jaka powinna być odległość pomiedzy toroidami najlepiej? Zastanawiam się nad 25-30cm.
Załączniki
cap.jpg
Awatar użytkownika
slu_1982
Administrator
Posty: 560
Rejestracja: 5 kwie 2010, 17:49
Lokalizacja: Olsztyn

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: slu_1982 »

Czy to piękne kondensatory to nie powiedział bym :( Szkoda że przed zakupem nie zapytałeś się jakie. Dużo lepsze były by 2-3 RIFY z allegro po 25zł sztuka. Te kondy które masz są "tłuste" ja to tak nazywam. Lepsze są impulsowe czyli rify o których mówię, zwłaszcza że mam porównanie:
Obrazek
Tutaj półmostek drsstc. I już widać różnice przy pchaniu 700A w pierwotne bo grzeje się tylko pierwotne i kable od pierwotnego a nie topią się przewody od autotransformatora w przypadku poprzedniego jednego konda w pełnym moście 4700uF :)

Aha, jeszcze jedno, widzę u Ciebie pełny mostek więc kondensatory powinny być na miedzianym płaskowniku bezpośrednio do tranzystorów wkręcone. Teraz to naładuj te kondy do max napięcia i zostaw zamknięte tak by nikt ich nie dotkną. Muszą się uformować.
Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!
Awatar użytkownika
slu_1982
Administrator
Posty: 560
Rejestracja: 5 kwie 2010, 17:49
Lokalizacja: Olsztyn

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: slu_1982 »

Co do wtórnego jak je wykonasz to po pierwsze podpinasz oscyloskop i generator funkcji by zierzyć f rezonansową ;) potem stroisz pierwotne w podobny sposób by uzyskać fprim.=fsec i dalej będzie można się bawić.
Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!
Awatar użytkownika
trzaska456
Posty: 78
Rejestracja: 19 kwie 2010, 07:36

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: trzaska456 »

Slu te kondensatory RIFY to nazwa potoczna a poprawna to... pytam bo nie wiem a nie chce kupować czegoś co się nie nadaje na DRSSTC
szkielet-s1

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: szkielet-s1 »

trzaska456 pisze:Slu te kondensatory RIFY to nazwa potoczna a poprawna to... pytam bo nie wiem a nie chce kupować czegoś co się nie nadaje na DRSSTC
Ty też budujesz DRSSTC ?
Awatar użytkownika
Krokus22
***
Posty: 15
Rejestracja: 10 wrz 2010, 23:56
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: Krokus22 »

RIFA to firma produkująca wspomniane kondensatory. Poszukaj w internecie, wyglądają mniej więcej tak:

http://image.made-in-china.com/2f0j00CB ... 8AMB2-.jpg

Ja mam kondensatory Cornell dublier i nie narzekam.
Pozdrawiam i sukcesów życzę:D
Awatar użytkownika
trzaska456
Posty: 78
Rejestracja: 19 kwie 2010, 07:36

Re: [WIP] DRSSTC by piglet11

Post autor: trzaska456 »

Tak buduje a czemu nie... Fajny sprawdzian swoich umiejętności i co ważniejsze powrót do tego co stare lubiane i kochane.
Awatar użytkownika
piglet11
***
Posty: 278
Rejestracja: 24 maja 2010, 18:31
Lokalizacja: Jasło Rzeszów

.

Post autor: piglet11 »

O jakich parametrach budujesz DRSSTC? Moglbyś coś przyblizyć?
ODPOWIEDZ