Witam, szukam informacji na temat częstotliwości jaką ma generować Interupter. Czy ma być to częstotliwość na którą zestrojone jest uzwojenie wtórne? Mam jakieś programiki które liczą parametry takiego uzwojenia i wychodzi mi że chciałbym:
niet rozdzielmy to wogule na 2 tryby
1---Przerywany (interrupted)
. interruptor generuje tylko częstotliwość stanu wysokiego i niskiego w zakresie niskich częstotliwości (powiedzmy 3khz dla SSTC) który ma za zadanie przerywać sygnał z sprzężenia zwrotnego bądź 2giego generatora generującego sygnał o częstotliwości uzwojenia wtórnego.
2---Ciągły (ContinuesWave) czy w skrócie (CW)
Układ pracuje na otwartym sprzężeniu zwrotnym bądź na sztywno wygenerowaną częstotliwością bez przerw.
Jeżeli interruptor wygeneruje tą samą częstotliwość co pracuje wtórne wtedy wtórne będzie pracowało bez przerwy w trybie ciągłym ot odpowiedz.
prociomen007 napisał(a):
Czyli wychodzi mi z mojego rozumowania że układ powinien generować przebieg regulowany w granicach 200kHz. Czy to prawda? Czy konieczna jest regulacja wypełnienia? Czy zabawa w jej zmiany(wypełnienia) zmienia długość iskry?
Niet. Wypełnienie dobrze jest regulować ale niepotrzebnie pracujesz w tak dużych częstotliwościach przerywań.
prociomen007 napisał(a):
PS. Czy wykombinowane prze zemnie uzwojenie wtórne i dobrana częstotliwość pracy są dobre? Czy dadzą ładne efekty?
ale jak dla mnie przesadzona jest tu średnica drutu nawojowego nie liczyłem tego ale nie sadze żeby z 1mm2 i tych gabarytów wyszło 200khz rezonansowej.
Sama długość wyładowania zależy od wielu czynników głownie w SSTC od sprzężenia uzwojeń czy też częstotliwości , trybu pracy , oraz użytych elementów. Poczytaj artykuł na forum kolega HVman odwalił kawał dobrej roboty.
Zapraszam do lektury.