Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 24 sty 2018, 00:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

PostNapisane: 22 kwi 2013, 11:50 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Witam, szukam informacji na temat częstotliwości jaką ma generować Interupter. Czy ma być to częstotliwość na którą zestrojone jest uzwojenie wtórne? Mam jakieś programiki które liczą parametry takiego uzwojenia i wychodzi mi że chciałbym:

-200 kHz
-20 cm średnica
- drut nawojowy 1mm
- wysokość uzwojenia około 60 cm

Czyli wychodzi mi z mojego rozumowania że układ powinien generować przebieg regulowany w granicach 200kHz. Czy to prawda? Czy konieczna jest regulacja wypełnienia? Czy zabawa w jej zmiany(wypełnienia) zmienia długość iskry?

PS. Czy wykombinowane prze zemnie uzwojenie wtórne i dobrana częstotliwość pracy są dobre? Czy dadzą ładne efekty?


Góra
   
 

PostNapisane: 22 kwi 2013, 14:30 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
Witam

prociomen007 napisał(a):
Witam, szukam informacji na temat częstotliwości jaką ma generować Interupter. Czy ma być to częstotliwość na którą zestrojone jest uzwojenie wtórne? Mam jakieś programiki które liczą parametry takiego uzwojenia i wychodzi mi że chciałbym:

niet rozdzielmy to wogule na 2 tryby
1---Przerywany (interrupted)
. interruptor generuje tylko częstotliwość stanu wysokiego i niskiego w zakresie niskich częstotliwości (powiedzmy 3khz dla SSTC) który ma za zadanie przerywać sygnał z sprzężenia zwrotnego bądź 2giego generatora generującego sygnał o częstotliwości uzwojenia wtórnego.

2---Ciągły (ContinuesWave) czy w skrócie (CW)
Układ pracuje na otwartym sprzężeniu zwrotnym bądź na sztywno wygenerowaną częstotliwością bez przerw.
Jeżeli interruptor wygeneruje tą samą częstotliwość co pracuje wtórne wtedy wtórne będzie pracowało bez przerwy w trybie ciągłym ot odpowiedz.

prociomen007 napisał(a):
Czyli wychodzi mi z mojego rozumowania że układ powinien generować przebieg regulowany w granicach 200kHz. Czy to prawda? Czy konieczna jest regulacja wypełnienia? Czy zabawa w jej zmiany(wypełnienia) zmienia długość iskry?

Niet. Wypełnienie dobrze jest regulować ale niepotrzebnie pracujesz w tak dużych częstotliwościach przerywań.

prociomen007 napisał(a):
PS. Czy wykombinowane prze zemnie uzwojenie wtórne i dobrana częstotliwość pracy są dobre? Czy dadzą ładne efekty?

Co to znaczy jest dobre ? powiem tak na pewno ma duża dobroć ;) :D ale jak dla mnie przesadzona jest tu średnica drutu nawojowego nie liczyłem tego ale nie sadze żeby z 1mm2 i tych gabarytów wyszło 200khz rezonansowej.
Sama długość wyładowania zależy od wielu czynników głownie w SSTC od sprzężenia uzwojeń czy też częstotliwości , trybu pracy , oraz użytych elementów. Poczytaj artykuł na forum kolega HVman odwalił kawał dobrej roboty.
Zapraszam do lektury.


Pozdrawiam HVtowców


Góra
   
 

PostNapisane: 23 kwi 2013, 09:50 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Dzięki za informacje to mi wszystko wyjaśnia. Jeśli chodzi o obliczenia dla uzwojenia wyszło mi coś takiego:
aaa.png

Co o tym sądzicie czy to dobra cewka? Wydaje mi się jakaś krótka 20 cm średnicy a tylko 30 cm wysokości. Zanim kupię drut chcę mieć pewność że wszytko dobrane jest dobrze.


Góra
   
 

PostNapisane: 23 kwi 2013, 19:12 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
generalnie kombinować można zawsze choć szczerze brakuje mi to stwierdzenia co chcesz osiągnąć ... Dobieramy wtórne nie tylko pod względem stosunku średnicy do wysokości ale i topoogją pracy sterownika oraz zamierzonego celu.
Wiec określ co chcesz osiągnąć i jak to ma pracować... :)

Stosunek wysokości do szerokości tak naprawdę określa tylko dobroć uzwojenia im większa dobroć tym większym zakresem częstotliwości potrafi "zagrać" dane uzwojenie. zmiany stosunków są również wykorzystywane w późniejszym etapie do zwiększenia stopnia sprzężenia uzwojeń.
Jest coś śmiesznego w tym kalkulatorku choć go nie znam ale zaważ ze wpisałeś planowaną częstotliwość 200khz a rezonasowa wyszła Ci 274.8khz :D


Góra
   
 

PostNapisane: 24 kwi 2013, 08:47 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Zależy mi na osiągnięciu imponujących efektów iskry 40/50 cm. Całość zasilana bezpośrednio z sieci ( 230V ) na pełnym mostku. Posiadam rurę plastikową fi 160 0.5 metra długości i na niej chcę nawinąć cewkę.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 kwi 2013, 09:39 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
eh to raczej tylko drsstc ewentualnie sstc z potwornym mostkiem mocy i jeszcze większym sprzężeniem uzwojeń
Z informacji które dałeś sądzę ze prosto niebiedzenie , pamiętaj ze zwykle imponujące efekty iskier ciągną za sobie imponujące wydatki wiec wciąż czekam na więcej informacji o podzespołach, trybu pracy, konfiguracji, budżetu.


Góra
   
 

PostNapisane: 25 kwi 2013, 08:57 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Rozumiem. Postanowiłem jednak że na początek wykonam uzwojenie które wyszło mi z obliczeń i spróbuje całość uruchomić. ( a efekty przekonam się jakie osiągnę ) Czy możesz poradzić w jaki sposób należy dobrać do takiego uzwojenia wtórnego niego uzwojenie pierwotne? Chodzi mi o:

- jaka grubość drutu?
- ile zwoji drutu?
- jakie przerwy między zwojami?


Góra
   
 

PostNapisane: 26 kwi 2013, 14:30 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
Poczytaj tu bo czuje ze się nie rozumiemy :) na 99% znajdziesz tu odpowiedz

http://teslacoil.pl/sstc/duza-sstc-warda-t209.html

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 26 kwi 2013, 19:50 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Powiem tak, ja rozumiem zasady jakie panują w tych obwodach. Mostek w uzwojenie pierwotne pompuje energie i rzeczą najzupełniej normalną jest że im mniej zwoji tym większy prąd. Im większy prąd tym tranzystory się bardziej pocą ;-) ale zarazem przenoszą więcej energii na wtórne. Pytanie moje jest jednak jak to wszystko spasować aby całość zagrała należycie. W tym celu pokombinowałem dzisiaj troszkę programem który ma ułatwiać obliczenia i wyszło mi że:

wtórne:
wtórne.png

pierwotne:
pierwotne.png

( na czerwono zaznaczyłem indukcyjność jaką program zaleca aby zastosować)

Czy przy tych parametrach układ zadziała? Bardzo bym chciał uniknąć ugotowania MOSFET'ów oraz rozczarowania z braku efektów ( nawet mizernych ).


Góra
   
 

PostNapisane: 26 kwi 2013, 21:43 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Za bardzo kombinujesz. Weź rurę i nawiń 160mm x 500mm za pomocą 30AWG i w to pełny mostek i jakieś 8 zwojów pierwotne z dużym sprzężeniem...



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 26 kwi 2013, 22:09 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 296
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Najlepiej jest to robić na "OKO". slu ma racje.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 27 kwi 2013, 07:42 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
generalnie tak bo zadna tesla nigdy nie będzie opisana tylko 1dnym prostym wzorem ... Zbyt złożona konstrukcja z błędami.
Ale np reaktancje warto by policzyć by nie przesadzić dla mnie 8zwoi to dużo zakładając przerwę miedzy zwojami 15mm od środka to może wyjść mniej niż 10Ohm (nie liczę wpływu wtórnego i pulsacji) a dla 10R tranzystor powienien mieć jak dla mnie minimum 50A Id(25*C) oraz Ron mniejszy niż 0.08R inaczej się usmaży ... :D znowu uogólniając bo nie ma to przewodzenia ciepła ,rezystancji ciepła "same teorje" :D jak to nazwał kiedyś dzej "miodowanie o rezonatorze"


Góra
   
 

PostNapisane: 27 kwi 2013, 13:04 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Uzwojenie wtórne które wstawiłem odpowiada dobrze parametrom stosunku wysokości do średnicy. To klasyczne uzwojenie do drsstc 1 steve warda. Ja to odpalałem na takim setupie i jakiś tranzystorach samplowych to wszystko działało i nic się nie grzało a pracowało długo.



Już nie wiem jak wklejać linki z YT.



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 27 kwi 2013, 17:59 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
No wiedz drut już zamówiony mam nadzieję że na długi weekend będzie na miejscu i będę mógł go nawinąć ;-). Międzyczasie zająłem się projektem pełnego mostka. Jeśli możecie zerknijcie czy waszym zdaniem jest ok. Wszystkie MOSFET'y i diody rozmieszczone są tak żeby można było przykręcić je do radiatora.

Schemat:
STEROWNIK.png


Płytka:
PLYTKA.png


Góra
   
 

PostNapisane: 27 kwi 2013, 18:37 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
większość ścieżek spłonie momentalnie ;) brak niektórych kropek w projekcie oznaczająca punkt połączenia


Góra
   
 

PostNapisane: 27 kwi 2013, 20:12 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Spłonie momentalnie? Czyli uważasz że są za chude? W takim razie wersja 2:

plytka2.png


Góra
   
 

PostNapisane: 27 kwi 2013, 20:36 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
Nadal można poprawić, zmniejszyć długości ścieżek i zwiększyć ich grubość, a najlepiej zastosować poligony. Przykład:



Góra
   
 

PostNapisane: 28 kwi 2013, 18:19 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
prociomen007 napisał(a):
Spłonie momentalnie? Czyli uważasz że są za chude? W takim razie wersja 2:

plytka2.png



dalej licho to widzę popatrz na PCB HVmana jak krótkie są ścieżki i jak blisko są snubbery etd ...


Góra
   
 

PostNapisane: 29 kwi 2013, 10:54 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
No to w takim razie zaprojektował^em całość od nowa:



Co sądzicie o tej wersji?


Góra
   
 

PostNapisane: 1 maja 2013, 10:03 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
Genralnie jest już lepiej.
Ładnie ułożone choć pamiętaj proszę o bezawaryjności konstrukcji nie o tyn żeby ładnie wyglądało gdyż czasem potrafi się to zemścić.
Jakbyś chciał wyciskać grube ampery o których pisałem wcześniej to to pcb nie spełni tych wymogów.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO