Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 24 sty 2018, 00:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2

PostNapisane: 9 maja 2013, 18:45 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
No to coś się dziać zaczęło MOSFETY i kondy:



No i uzwojenie wtórne:



Czekam teraz na płytki które mają przyjść z "wytrawiarni" ;-). Zastanawiam się też z czego wykonać toroid.


Góra
   
 

PostNapisane: 10 maja 2013, 21:17 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Spoko spoko ale zwróć szczególną uwagę na podkładki mikowe- czy są dobrze założone. Lepiej załóż na każdy element podkładkę dla świętego spokoju.



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 10 maja 2013, 21:25 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 296
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
A mnie zastanawia to, po co w ogóle diody umieszczane są na radiatorach jak na nich nie wydziela się duża ilość ciepła.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 11 maja 2013, 16:14 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Zasadniczo sam nie wiem czemu diody są na radiatorze. ;-) Chyba tylko dla świętego spokoju aby każdy blok tranzystora był chłodzony. Dzisiaj podziałałem trochę z toroidem:



Góra
   
 

PostNapisane: 11 maja 2013, 17:40 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
topload może być za duży także uważaj teraz na coupling ;)


Góra
   
 

PostNapisane: 11 maja 2013, 18:02 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Wybacz ale nic nie rozumiem z twojej wypowiedzi. Co to jest topload oraz coupling ?


Góra
   
 

PostNapisane: 11 maja 2013, 18:20 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
W Twoim układzie topload to nic innego, jak toroid.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 11 maja 2013, 18:23 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
No cóż, oczywiście chodzi o torus i sprzężenie, po co ta angielszczyzna kiedy są polskie słowa?


Góra
   
 

PostNapisane: 11 maja 2013, 18:32 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Co do sprzężenia planuje aby było dosyć spore. Ponieważ chcę wycisnąć maksymalnie długą iskrę. Prawdopodobnie będzie to rurka PCV średnicy 20 cm ( uzwojenie ma średnicę 16 ) i kablem o przekroju około 3 mm nawinięte 8 zwoji.


Góra
   
 

PostNapisane: 11 maja 2013, 18:55 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
Ajjjjj wybaczcie czytam te bzdety po angielsku i mi się już języki mieszają :/ coś na styl słów własnych które się nie można przetłumaczyć ....
Może być kiepsko gdyż według mnie przebije nawet jak zwoje będą obok siebie.

Koledzy widzę, że uratowali mnie z opresji. Oczywiście chodziło o torus i sprzężenie uzwojeń ;)


Góra
   
 

PostNapisane: 11 maja 2013, 19:07 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Ale co przebije? Iskra z wtórnego na pierwotne? Jeśli tak to jakim sposobem skoro tam będzie oddzielać je PCV grubości powiedzmy 0.5 cm. Jeśli chodzi o wymiary to mamy 5 metra wysokość uzwojenia 16 cm średnica. Toroid średnica rury ( z której jest zrobiony ) to 11 cm natomiast zewnętrzna średnica toroidu to 36 cm.


Góra
   
 

PostNapisane: 11 maja 2013, 19:22 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
żaden problem dla powiedzmy 70kV ;) w uproszczeniu - toroid działa jak kondensator wiec zbiera ładunek i jeśli nie zdąży jej oddać (rozładować się w miarę szybko) to odda ten ładunek na dole wraz z negatywnym cyklem fazy rezonatora."iskra" lecąca z toroida zawsze szuka najprostszej drogi dotarcia do ziemi wiec potencjał na dolnym końcu będzie na tyle wysoki by przebić powietrze wraz z rurką pcv i trafić w uzwojenie pierwotne docierając do ziemi. Oczywiście zniszczy po drodze półprzewodniki. Jak dobrze pamiętam to taka była teorja przeskoku miedzy uzwojeniami jeśli nie to zawsze ktoś coś tu do powie :) w kazdym bądź razie rurki nie zatrzymują tego "efektu" :)


Góra
   
 

PostNapisane: 11 maja 2013, 19:46 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Yhym rozumiem. Ale to jesteście pewni że ten toririd jest za duży? Liczyłem niby jego parametry w jakimś programie i on je przepuszczał. Tutaj rysunek poglądowy wymiarów:





i cała cewka oraz mocowanie toroidu. ( to moja pierwsza tesla więc proszę o wyrozumiałość )




Góra
   
 

PostNapisane: 12 maja 2013, 09:26 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
Rozumiem ze to twoja pierwsza konstrukcja :)
Tak nie zakładaj toroida. Przyjeło sie ,że minimum na ktore mozesz sobie pozwolić to ostatni zwój na rownej wysokości z dolną krawędzią toroida. Schodząc niżej rysykujesz nadpaleniem nadpaleniem zwoi.

Czy przebije hmm wiesz to zjawisko jest dość skomplikowane generalnie chodzi o dystans miedzy zwojami i moim zdaniem dobrze zrobiłeś ze założyłeś 2cm odstęp od krawędzi wtornego. Mozna było by sprobować podnieść toroida i umieścić na nim dość nisko punkt przebicia o dość szpiczastym wyglądzie. Ale czy to wystarczy, niewiem, moze.

Przy pierwszych uruchomieniach monitoruj prąd pobierany z sieci trzymaj sie granicy absolutne maximum 10A (bezpieczniej do 8A) wiecej irfp460 nie pociągnie w trybie CW. To dość partyzancji sposob ale jesli ktoś niema oscyloskopu to moze uratować konstrukcjie przed zniszczeniem.

Filmik Kaziera - na koncu masz pokazany flashover czyli przebicie miedzy uzwojeniami ;)



Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 17 maja 2013, 17:03 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
No i dzisiaj dotarł rdzeń do GDT ( materiał 3E6 ). AL powyżej 13 tys. Nawinąłem na to drutem średnicy 1 mm 15 zwoji 3 razy. Wychodzi to jakby 3 druty leżały obok siebie równolegle i były nawinięte na toroid. Pytanie moje czy tak wykonany GDT zadziała prawidłowo?




PS. Drut oczywiście emaliowany.

A i czy dysponując oscyloskopem jest jakiś sensowny sposób sprawdzenia czy działa należycie?


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO