Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 24 sty 2018, 00:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

PostNapisane: 13 maja 2012, 17:38 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Cześć wam !

Strasznie długo nic nie pisałem na forum a teraz po głowie ciągle chodzą mi dwa projekty. Jednym z nich jest zrobienie audio stereo SSTC a drugim DRSSTC. Chciałbym teraz zabrać się za SSTC więc tak będzie się nazywał temat a w między czasie będę zdobywał elementy do drugiego projektu. Temat ma być motorem napędowym w tym projekcie :D

Założenia są proste, chcę wykonać dwie identyczne SSTC z dobrze obliczonymi uzwojeniami wtórnymi, z oddzielnymi sterownikami i mostkami. Obie SSTC były by modulowane z jednego interuptera. Interupter będzie posiadał kilka funkcji np. pojedyncze wyładowania itd. a obie tesle będę chciał też czasem do siebie zbliżyć aby połączyły się wyładowania.

Konstrukcyjnie planuje w każdą z tych SSTC wpakować po jednym kondensatorze RIFA2200uF/400V a wiec zakładam pełne mostki. Pierwotne chciałbym mieć z możliwością regulacji ilości od czepów ale nie wiem jak sie za to zabrać żeby wyglądało estetycznie. Toroidy bym chciał wykonać z tej żółtej pianki uszczelniającej ale martwi mnie to że toroidy jak toroidy nagrzewają się na całej powierzchni..

To chyba tyle na początek. Później wrzucę jakieś obliczenia z uzwojenia wtórnego. Myślę też nad średnicą rury na wtórne 160mm to chyba dużo i powstaną dwa giganty :D



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 14 maja 2012, 17:10 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Siema, możesz spróbować zamiast modulacji intkiem wsadzić tam dampy modulujące zasilanie mostka.. jak w qcw :D
No i najważniejsze: wsadzaj schottkye do mostka.. bo znowu wyjarasz wszystkie mosfety jakie nabędziesz :P


Góra
   
 

PostNapisane: 10 lip 2012, 13:06 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
Projekt stoi?


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO