Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 18 wrz 2018, 18:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

PostNapisane: 10 lis 2017, 08:34 
Dołączył(a): 09.11.2017
Posty: 5
Witam po raz pierwszy Wszystkich Forumowiczów ! :)

Od dawna nosiłem się z zamiarem budowy swojej SSTC. W końcu zmotywowałem się i chciałbym prosić Was o ocenę kolejnych etapów na drodze do jej budowy :) Na początek stworzyłem wg. poniższego schematu wzór pcb pod pełny mostek:

Komentarz: Schemat wg. którego tworzyłem pcb.


Poniżej pcb na podstawie schematu:



Jeżeli chodzi o MOS-FETy to chcę je wygiąć pod kątem 90st. i zamocować do nich odpowiednie radiatory z wentylatorami także proszę się nie sugerować tym że nie przewidziano miejsca na płytce na ich chłodzenie. Bardzo Was proszę o ewentualne sugestie/podpowiedzi co do ewentualnych zmian mogących mieć znaczenie na poprawność działania mostka(typ elementów, ich rozmieszczenie, długość oraz szerokość ścieżek itp. ).

Z góry dzięki :)


Góra
   
 

PostNapisane: 11 lis 2017, 08:42 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 172
Lokalizacja: Warszawa
Ścieżki, szczególnie przy tranzystorach są zbyt cienkie...
Kondensatory w środku nie są połączone...


Góra
   
 

PostNapisane: 13 lis 2017, 12:05 
Dołączył(a): 09.11.2017
Posty: 5
Witam ponownie, poniżej zamieszczam poprawiony schemat...


Komentarz: PCB


Ps. Bardzo prosiłbym o wskazanie miejsca w którym w/w kondensatory są niepodłączone.


Góra
   
 

PostNapisane: 13 lis 2017, 18:39 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 172
Lokalizacja: Warszawa
Przy górnym lewym tranzystorze jest dioda i tam prowadzisz pod nią ścieżkę, to bardzo ryzykowny pomysł, jeśli masz zamiar zasilać to wszystko napięciem 320V. To samo tyczy się ,,szczotek''. Ścieżki są dla mnie za blisko. Ogólnie do pełnego mostka ja bym się pokusił o 2 warstwowy laminat, albo dał przynajmniej zwory, zamiast ciągnąć kilometry ścieżek. Tranzystory bym ustawił tak aby przykręcić do jednego radiatora, wtedy konstrukcja będzie bardziej ergonomiczna...


Góra
   
 

PostNapisane: 13 lis 2017, 19:41 
Dołączył(a): 09.11.2017
Posty: 5
Rozumiem... spróbuję zrobić to na laminacie 2-stronnym :).

Ps. Chciałbym również zapytać według którego schematu najlepiej zrobić interrupter oraz driver gdyż po przeglądnięciu innych tematów mam mętlik w głowie :) czy na NeE555 a może TL494 bo zdania są podzielone... p za tym widzę późniejsze modyfikacje odbiegające od schematu pierwotnego. Byłbym bardzo wdzięczny za wskazanie sprawdzonego schematu :).


Góra
   
 

PostNapisane: 13 lis 2017, 19:58 
Dołączył(a): 03.03.2017
Posty: 14
Interrupter na tl494 nie zmienia wypełnienia wraz z częstotliwością i można na nim zrobić modulację audio, więc pod tymi względami jest lepszy.


Góra
   
 

PostNapisane: 13 lis 2017, 21:33 
Dołączył(a): 09.11.2017
Posty: 5
Dzięki :) myślę że wybór padnie na TL494... masz może jakiś sprawdzony schemat ?

Słabo widzę 2-stronne PCB... nie mam doświadczenia w projektowaniu pcb... myślę że zrobie to na zasadzie przelotek... Myślałem użyć 2 radiatorów po jednym na 2 tranzystory.


Ps. Co znaczą "szczotki" :P


Góra
   
 

PostNapisane: 14 lis 2017, 07:51 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 172
Lokalizacja: Warszawa
Schottky szczotki :)
A propo ich to zmień je na te w większych obudowach i z dwoma nóżkami.


Góra
   
 

PostNapisane: 14 lis 2017, 08:02 
Dołączył(a): 09.11.2017
Posty: 5
Aha... Hehe dzięki za wyjaśnienie o co chodzi z tymi szczotkami:-D.

Okej zmienię te obudowy :-) dodatkowo pousuwam połączenia newralgiczne z którymi mogą być problemy...
Zamiast ścieżek zrobię przelotkę przewodem.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO