Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 16 maja 2021, 07:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2

PostNapisane: 13 kwi 2021, 23:33 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 804
Pochwały: 8
wiele rzeczy da się oprawić.

tu masz moją inwencje, prawdopodobnie najlepszy projekt jak i w życiu zrobiłem :D


PS. Etam na pewno nie wszyscy tak robią ;) gwarantuje
Prawdopodobnie naoglądałeś się dużo słabych schematów z internetu a te porządne gdzieś Ci uciekły...


Góra
   
 

PostNapisane: 13 kwi 2021, 23:55 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.12.2015
Posty: 99
Teoretycznie wcale nie musisz dawać GTD na płytce. Możesz zmontować go wewnątrz obudowy cewki a do płytek podłączyć go przewodami bezpośrednio przy każdym tranzystorze. Kwestia użycia skręconej pary przewodów co może skrócić długość przewodów oraz zmniejszyć wpływ sąsiednich prądów (głównie prądów mostka, teoretycznie puszczenie przewodów sterowania bramkami równolegle i zaraz przy ścieżce obwodu mocy to słaby pomysł).
Odnośnie samego layoutu, niektórych rzeczy po prostu nie przeskoczysz. Same elementy z których składa się mostek są stosunkowo duże więc poniżej pewnego progu zejść się nie da. Nie myślałeś może o zrobieniu dwustronnej płytki? W tego typu obwodach może znacząco pomóc, w szczególności że, patrząc wg obecnego ustawienia płytki na screenie) szyny zasilania masz idące poziomo - górna i dolna, a szyny wyjściowe do podłączenia uzwojenia pierwotnego - pionowo - lewa strona i prawa. Danie zasilania na jednej stronie a wyjścia na drugiej na pewno pomogłoby zmniejszyć negatywne zjawiska, ale nadal trzeba przy projektowaniu myśleć i patrzyć którędy popłynie prąd i na co wpłynie.
Na koniec - spójrz na kondenstory szeregowe z pierwotnym. Nie są w pewnym sensie czynnym elementem mostka, nie muszą być zmontowane blisko niego. Wystarczy że będą gdziekolwiek w szeregu z pierwotnym. Za to samo zamontowanie kondensatorów w miejscu gdzie Ty je dałeś znacznie rozciąga mostek w poziomie. Gdyby nie kondensatory to szyny zasilania mogłyby być ze 4 cm krótsze. Nie bój się stosować przelotek w płytkach dwustronnych i zworek w jednostronnych, nie są złe. Często nawet są dużo lepsze niż zastępowanie ich długą ścieżką idącą naokoło czegoś.


Góra
   
 

PostNapisane: 16 kwi 2021, 13:07 
Dołączył(a): 22.03.2021
Posty: 13
Choć wyrzucenie kondnesatorów poza płytke nie bardzo mnie cieszy to przygotowałem i taka opcję. Bo te kondensatory trzeba będzie robić na osobnej. Ale może to i racja.



Góra
   
 

PostNapisane: 16 kwi 2021, 18:04 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.12.2015
Posty: 99
Nadal jako "dolnego przewodu" sterującego tranzystorem T4 używasz scieżki mostka. To powinna być osobna ścieżka / przewód idący od GDT do obwodu przy tranzystorze.


Góra
   
 

PostNapisane: 16 kwi 2021, 18:56 
Dołączył(a): 22.03.2021
Posty: 13
Zapomniałem. Poprawiłem. Scieżka sygnałowa łaczy się z prądową scieżka masy w okolicy punktu zasilania.


Góra
   
 

PostNapisane: 16 kwi 2021, 19:43 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.12.2015
Posty: 99
Nadal źle. Ma się łączyć na nóżce tranzystora którym steruje. Trzebaby to puścić osobnym przewodem, konkretniej 2 skręcone pary pezewodów idące od strony transformatora na przeciwległą stronę płytki.


Góra
   
 

PostNapisane: 16 kwi 2021, 21:00 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 804
Pochwały: 8
dalej ten layout da się lepiej zrobić ale pokarze o co chodzi wesołemu
PS zupełnie nie rozumiem poco Tobie te pady T3, T4 itd. tylko psują ten układ symetrycznych lini z GDT


Góra
   
 

PostNapisane: 16 kwi 2021, 21:41 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.12.2015
Posty: 99
Te pady są na kabelki i idą od GTD do padów po prawej stronie. Tylko są 2 pady dla górnego tranzystora a do dolnego tylko jeden. A powinny być też 2.


Góra
   
 

PostNapisane: 17 kwi 2021, 11:57 
Dołączył(a): 22.03.2021
Posty: 13
Na tym projekcie PCB co Mania pokazał WTF było po prostu jeszcze nie dorysowane połaczenie źródła T4 z masą. Po prostu za szybko to wyexportowałem.

wesolyyyy napisał(a):
Te pady są na kabelki i idą od GTD do padów po prawej stronie. Tylko są 2 pady dla górnego tranzystora a do dolnego tylko jeden. A powinny być też 2.



Dobra przerobiłem. Do górnego tranzystora dwa osobne pady i do dolnego osobne pady i pojdzie osobnymi przewodami.


Góra
   
 

PostNapisane: 17 kwi 2021, 12:43 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.12.2015
Posty: 99
No dobra, powiedzmy że jest ok.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO