Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 24 sty 2018, 00:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

PostNapisane: 8 mar 2014, 19:09 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
Zachęcony sukcesami z półmostkiem, oraz potrzebą dokonania zamówienia z TME postanowiłem wykonać pełnomostkową sstc z projektu Dżejwora. Aktualnie posiadam wszystkie części, jestem w fazie projektowania płytek. Za chwilę zabieram się za trawienie zasilacza, soft startu i mostka. Do zaprojektowania pozostał mi tylko driver.

Parametry:
Uzwojenie wtórne: ∅ 110 x 330 mm (identyczne jak w półmostkowej sstc)
Uzwojenie pierwotne: ∅ 160 mm 11 zwojów (na początek, później pokombinuję)
Mostek na IRFP460
Dwie pary driverów TC4422/21
2 GDT na rdzeniach z 3e25
Interrupter na TL494
Sprzężenie za pomocą anteny
Filtracja zasilania mostka 9x330u/400V

Schematy/PCB:
Zasilacz_schemat.bmp

Komentarz: Schemat zasilacza
Zasilacz_elementy.bmp

Komentarz: PCB zasilacza
Softstart_schemat.bmp

Komentarz: Schemat Soft Startu
Softstart_elementy.bmp

Komentarz: PCB Soft Start
Most_schemat.bmp

Komentarz: Schemat mostka
Most_elementy.bmp

Komentarz: PCB Mostka



O postępach będę informował w miarę na bieżąco. Pozdrawiam! PH



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

PostNapisane: 8 mar 2014, 19:44 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 296
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Ja bym nie stosowal drugiego GDT ze wzgledow ekonomicznych. Na jednym GDT dziala tak samo dobrze jak przy dwoch GDT. No ale to już osobista sprawa. Co do kondensatora w soft starcie to wydaje się ,ze kond o pojemnosci 470nF wystarczalby.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 8 mar 2014, 20:09 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
No w sumie mogłbym zrobić na 1 gdt. A wtedy użyć tylko 2 driverow? Tzn jeden TC4422 i jeden TC4421? I jedno wtórne podłączam do T1 i T3, a drugie do T2 i T4?



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

PostNapisane: 8 mar 2014, 20:20 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
Witam
- cieniutkie ścieżki mogą sie przepalić tyczy się to większości PCB
- gdzie są snubbery ?
- na płytce soft startu ścieżki zasilania pod mostkiem prostowniczym są bardzo blisko siebie. Może dojść do zwarcia.
- na płytce z zasilania z kondensatorami filtrującymi główne zasilanie pełnego mostka są źle poprowadzone ścieżki. Miejscami zbyt cienkie

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 8 mar 2014, 20:26 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
Więc tak:
-płytkę mostka przeprojektuję pod 1 gdt i dodam snubbery;
-prześwity w soft starcie pod mostkiem to ok 2mm, wiec raczej nie zewrze;
-cienkie ścieżki w zasilaczu będą wzmocnione drutem 2mm^2 wiec luz;



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

PostNapisane: 8 mar 2014, 20:33 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 296
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
W przypadku jednego GDT po jego stronie wtornej sa cztery uzwojenia tak jak sa 4 mos-fety. Wydaje mi się, ze ciezej jest ustalic kolejnosc wyprowadzen z GDT do wlasciwych bramek w przypadku jednego gdt.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 8 mar 2014, 20:41 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
Rozumiem, a czy przy jednym gdt daje tylko 2 drivery?



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

PostNapisane: 8 mar 2014, 20:54 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 296
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Zgadza się. Do jednego GDT potrzeba po jednym TC4421,TC4422



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 8 mar 2014, 21:11 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
Ok dzięki, czyli cewka powstanie szybciej niż myślałem :D A i jeśli chodzi o gdt, to do bramek T1 i T3 daje "faze" a do bramek T2 i T4 zamieniam wyprowadzenia gdt, tak aby tranzystory otwierały się naprzemiennie?



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

PostNapisane: 8 mar 2014, 22:12 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 296
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Tutaj to już ci nie pomoge. Sam musisz szukac kolejności zylek bo to jest jak wrozenie z fusow. Po prostu nie wiem jaka kolejnosc u ciebie bedzie. Pamietaj, ze jako snubbery to nie mozesz dac kondensatorow elektrolitycznych tylko zwykle np wima MKP. Jest jeszcze pewien haczyk w pcb dzejwora, a chodzi o odwrotne danie dwoch mos-fetow Wzgledem pozostalych. Musza byc wmontowane plecami do środka plytki.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 8 mar 2014, 22:34 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
Tak wiem o tym odwrotnym wmontowaniu mosfetów, u mnie też jest to uwzględnione i będzie na płytce z 1 GDT. Ze snubberami dzięki, jakimś cudem zapomniałem. :D

Edit:
Czy ten rysunek (moje rozumowanie) jest prawidłowe?
Intek.bmp



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

PostNapisane: 8 mar 2014, 23:43 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 296
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Na tę diode podajesz napiecie +5V. Oprocz tych diod istnieje jeszcze jedno zabezpieczenie skladajace się z czterech diod a mianowicie daje się je na wyjsciach driverow i zasila się jez 12V.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 9 mar 2014, 11:43 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
Tak wiem, o tych diodach na wyjściach driverów pamiętam ;) Czyli te dwie co zaznaczyłem zabezpieczają to aby na bramkę not nie podać napięcia wyższego niż VCC=5V tak? Pełnią tę samą funkcję co przy antenie?

Edit:
Czy snubbery mogę przylutować bardzo krótkimi, grubymi przewodami bezpośrednio do tranzystorów (które będą poza płytką na radiatorach)? Bo nie upchnę ich na płytce.
Aktualnie wygląda ona tak:
Most_nowy.bmp



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

PostNapisane: 11 mar 2014, 00:07 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
klamry napięć służą dokładnie do tego jak napisałeś ale jest to system zabezpieczania który chroni przed pikami czyli przed stanami które nie występują ciągle trwają krótko mają duży potencjał, takim czymś jest np małe wyładowanie elektrostatyczne. Nie mogą one pracować ciągle w takim stanie gdyż ulegną poprostu uszkodzeniu
Nie powinno się stosować takich kombinatoryki ażeby przechodzić z tll na cmos bez "konwersji" takimi konwerterami mogą być np wtórniki emiterowe , kolektorowe z lub bez wspólnych emiterów czy kolektorów wiec porostu dopasuj odpowiednio konstrukcje i będzie działać.
Zamiast tych elektrolitów daj snubbery i będzie ok.

Btw pamiętaj że praca w CW zawsze powoduje większe straty które zamieniane są w ciepło myśl o tym już na etapie projektowania, (uwaga drivery)


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO