Witam
Na prawdę w dużej ilości tematów na forum przewija sie wątek nr1 dużo byś się nauczył czytając wszystkie tematy SSTC. I wbrew pozorom nie jest ich aż tak zatrważająca ilość.
W pytaniu nr 1 pytasz o stosunki wysokość do średnica ? Dla sstc jak dobrze pamiętam 4 czyli średnica podstawy x 4 daje wysokość.
Dlaczego 4ry to jest dość skomplikowane ale bierzemy pod uwagę impedancje jaką tworzymy (doziemnie) i dobroć. oczywiście można zrobić inne proporcje np dla dużych cewek ten stosunek jest bliższy liczbie 3 ale zawsze należy się kierować tym aby nasza cewka miała magiczne 50k impedancji.
więcej info chociażby tu:
http://kaizerpowerelectronics.dk/tesla- ... dary-coil/Co do pytania nr2 delikatnie nie rozumiem o co pytasz ? kondensator niema nic wspólnego z zwiększaniem napięcia a zupełnie nie wiem jak odzwierciedlić do tego zasady zachowania energii. Ok wiadomo że energia dostarczona nie wyparuje magicznie z układu, wiadomo tez ze cześć z niej zostanie zamieniana na inny rodzaj energii ale jak dla mnie to jest jak zdanie w stylu "napije sie rurą od wody" gdzie rura to tylko medium transmisji dla wody. Wiec docelowo powinniśmy mówić że część energii zostanie zamieniona na elektromagnetyczną i będzie odebrana przez 2gą cewkę znajdującą się w tym polu a ilość energii zależna będzie od stopnia sprzężenia tych dwóch uzwojeń.
Nie wiem czy trafiłem odpowiedzią bo jak pisałem powyżej nie rozumiem pytania.
Pozdrawiam