Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 19 lip 2018, 22:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

 Tytuł: SSTC Pomoc.
PostNapisane: 8 paź 2014, 18:19 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.10.2014
Posty: 15
Lokalizacja: Jaworzno
Witam .
Zebrałem się do budowy cewki SSTC . Schemat zamieściłem w załączniku . Według schematu powstało następujące pcb :
Po uruchomieniu zacząłem pomiary oscyloskopem i dostałem następujące przebiegi :
1.Przebieg na wyjściu z tranzystorów (BD) bez podłączonego GDT bez dotknięcia anteny :
2. Przebieg na wyjściu z tranzystorów (BD) bez podłączonego GDT z dotknięciem anteny :
3. Przebieg na wyjściu z tranzystorów(BD) , oraz na wyjściu GDT ,z podłączonym GDT ( ten sam przebieg ) :
Nie pokroją mnie przebiegi z podłączonym GDT . Można prosić o pomoc w tej kwestii co jest nie tak i gdzie szukać przyczyny ?

Pozdrawiam Konrad

SSTCv1.pdf [29.56 KiB]
Pobrane 300 razy



Ostatnio edytowano 19 paź 2014, 15:03 przez konrad123456, łącznie edytowano 2 razy
Góra
   
 

 Tytuł: Re: SSTC Pomoc.
PostNapisane: 8 paź 2014, 19:30 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
Z jaką czestotliwością pracuje Twoja cewka (F rezonansowa)? Wydaje mi się że przebieg ten spowodowany jest tym, że drivery (w postaci tranzystorów) nie wyrabiają pradowo, tak więc myślę że rezystor R6 jest nie potrzebny, a kondensator C4 powinien mieć wartość 1u. Skąd wytrzasnąłeś taki schemat?



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

 Tytuł: Re: SSTC Pomoc.
PostNapisane: 8 paź 2014, 19:44 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.10.2014
Posty: 15
Lokalizacja: Jaworzno
Cewka ma pracować z częstotliwością 300-400kHz. Oryginalny schemat był taki : http://u.rpsx.eu/vZk.png . Lecz został lekko przerobiony . Przeprowadziłem pomiar częstotliwości bez podłączonych tranzystorów BD... prosto z wyjścia układu cd4046 i regulując potencjometrami max w lewo max w prawo uzyskałem takie wyniki :


Pozdrawiam Konrad .


Góra
   
 

 Tytuł: Re: SSTC Pomoc.
PostNapisane: 8 paź 2014, 19:52 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
Moim zdaniem tak jak pisalem driver w postaci tranzystorów nie wyrabia prądowo. Wywal R6 i daj C4 1u. Przejzyj tez temat Slu na temat tego jak dziala sstc w celu poprawnego zabezpieczenia mosfetow w mostku.



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

 Tytuł: Re: SSTC Pomoc.
PostNapisane: 8 paź 2014, 20:01 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.10.2014
Posty: 15
Lokalizacja: Jaworzno
Okej zastosuję się do twoich uwag , w najbliższym czasie podeślę nowe wyniki z działania układu .

Pozdrawiam Konrad


Góra
   
 

 Tytuł: Re: SSTC Pomoc.
PostNapisane: 9 paź 2014, 07:17 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
A tak z ciekawosci jeszcze zapytam: czemu zdecydowales sie na pll sstc? Oraz jakie są parametry Twojego GDT (rdzen, ilosc zwojow)?



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

 Tytuł: Re: SSTC Pomoc.
PostNapisane: 9 paź 2014, 09:56 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.10.2014
Posty: 15
Lokalizacja: Jaworzno
Widziałem filmik z działania tej cewki i przy tej ilości elementów efekt był przepiękny :P GDT ma wymiary : Średnica zewnętrzna 27mm ,wewnętrzna 14mm , szerokość 11mm . Na GDT jest nawinięte 14zw. drutem skrętki UTP.


Góra
   
 

 Tytuł: Re: SSTC Pomoc.
PostNapisane: 9 paź 2014, 14:30 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.10.2014
Posty: 15
Lokalizacja: Jaworzno
Zrobiłem tak jak kazałeś wywaliłem R6 i zamieniłem kondensator na 1u. Przebiegów nie sprawdzałem , ale na chwilę obecną grzeje mi się stabilizator . I napięcie przysiada z 12v na około 10v gdy załączę tranzystory . Napięcie przed stabilizatorem wynosi 22v.


Góra
   
 

 Tytuł: Re: SSTC Pomoc.
PostNapisane: 9 paź 2014, 17:19 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Witam nowego HVtowca

A wiec od początku
1) co to za materiał rdzenia ? Żółty ?
2) skąd wziąłeś liczbę 14zwoi ?
3) kondensatory jak mi się wydaje miflexa (czerwone) to MKS wiec nienadaną się w do swojej funkcji jaką mają spełnić. Po za tym są na rynku za naprawdę niewielkie pieniądze do kupienia lepsze kondensatory od tych z znacznie mniejszym wewnętrznym R, itd. a co za tym idzie będą lepiej spełniały swoją role.
4) Q1 do Q4 nie mają rezystorów bazowych tzn że układ sterujący pracuje albo w zwarciu albo w rozwarciu. tranzystory bipolarne to nie unipolarne wiec cześć prądu bazy płynie bezpośrednio do masy. w tym miejscu jako driver zastosował bym mosfety gdyż są po prostu szybsze i mają znacznie ostrzejsze zbocza.
5) Brakuje kondensatorów wygładzających przy driverach (PRIORYTET) i przy układach logik. Znaczy to nie mniej nie wiecej tyle że układ sterujący niema skąd pobierać enegii by emitować pulsy do GDT a logika pod względem częstotliwości może pływać. CD4046 to układ pll potrzebuje stabilnego napięcia ponieważ zakresy częstotliwościowe ustalane są napięciem ! wiec skoro napięcie pływa (tętni) to pływa i częstotliwość
6) Spadki napięć są podejrzane przy 22VDC zasilania spada aż do 10 może wydajność Twojego źródła prądowego jest za mała.
7) Za duże napięcie zasilania 22VDC to ciepło wydzielane na regulatorze będzie duże. Będzie jajecznica na 7812 :D
8) C7 wielkości 100uF Eeee ? neeee to nie układ do sterowania telewizorem po IR tu trzeba prądu ! pojemności ! i stabilności ! :)

Pozdrawiam i myślę że te konstruktywne nieraz krytyczne uwagi podkreślą problematykę konstrukcji ale nie zniechęcą do działania.


Góra
   
 

 Tytuł: Re: SSTC Pomoc.
PostNapisane: 9 paź 2014, 21:24 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.10.2014
Posty: 15
Lokalizacja: Jaworzno
Witam :)
1) Rdzeń wyciągnięty z zasilacza ATX.
2) Wyliczyłem z prezentowanego filmu pracy tej cewki :

3) Tak kondensatory są miflexa takie dałem bo miałem w swoich zasobach , ale jak są złe to zakupie dobre tylko jakie ?
4) Obrazowałem wszystko na tym schemacie :http://u.rpsx.eu/vZk.png . Układ działa na filmie to postanowiłem go zrobić ...
5) Jak wyżej . Zrobiłem według schematu .
6)Też tam myślałem ,ale zmieniłem na trawko o mocy 200W i tez to samo .
7) Moglem zrobić jajecznicę ,ale długo go nie trzymałem w stresie :P
8) Na schemacie był mały błąd . Kondensatory są większej pojemności :D

Postaram się zastosować do uwag i przerobić układ .

Pozdrawiam Konrad


Góra
   
 

 Tytuł: Re: SSTC Pomoc.
PostNapisane: 9 paź 2014, 21:46 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Witaj.

Obawiam się, że Twój rdzeń na GDT jest bezużyteczny, prawie na 100% proszkowy. Potrzebujesz dobrego rdzenia ferrytowego, najlepiej ze sprawdzonego materiału 3E25, bez szczeliny powietrznej.

MIFLEX, ale jaki typ? Są opisane, podaj pełne oznaczenia, to zobaczymy, bo może są OK. To powinny być impulsowe MKP. Ja mam w SSTC baterię kondów PILKOR MKP. Najlepsze (i najdroższe) byłyby pokroju WIMA MKP10. Raczej nie powinny być to kondensatory typu X/X2.


Co do kondensatorów wygładzających, to bardzo źle, że pierwotny twórca je pominął. :( Każdy układ musi mieć tak blisko, jak się da kond ceramiczny 100nF i przywoity tantalowy (ja dawałem 47uF).

MOSFET-y mocy powinny mieć w szeregu diodę Shottky. Pozwala ona "wyciąć" wbudowaną, powolną diodę tranzystora. ;)

Jeżeli chcesz solidne sterowanie GDT, polecam parę scalaków TC4421 + TC4422. Jeżeli chcesz tańszej metody, użyj par MOSFET-ów, jak mówi kolega Mania-C. Ten sam efekt mniejszym nakładem finansowym. :) Należałoby też dać przed GDT ogranicznik napięcia na diodach Shottky.

Pozdrawiam i życzę sukcesu. :D



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Ostatnio edytowano 9 paź 2014, 21:52 przez Yuri, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

 Tytuł: Re: SSTC Pomoc.
PostNapisane: 9 paź 2014, 21:52 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Rdzen pochodzacy z zasilacza komputerowego nie nadaje się do zastosowania w Tesli.
Kondensatorow to szukaj WIMY - MKP albo polskich KMP.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

 Tytuł: Re: SSTC Pomoc.
PostNapisane: 9 paź 2014, 22:20 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.10.2014
Posty: 15
Lokalizacja: Jaworzno
Witam .
Z tym rdzeniem tak myślałem że będzie zły . Postaram się go w jak najszybszym czasie zmienić .

Kondensatory mam KMP tyle ,że na 250v nie wiem czy nie za małe napięcie będzie .

Ok ,ale w którym miejscu te kondy wygładzające dolutować?

Diody Shottkyiego gdzieś mam to dolutuję.

Jakie pary mosfetów zastosować ? i gdzie dodać ten ogranicznik przed GDT ?

Pozdrawiam Konrad


Góra
   
 

 Tytuł: Re: SSTC Pomoc.
PostNapisane: 9 paź 2014, 22:41 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Kondensatory 250VAC powinny być OK.

Kondensatory wygładzające daje się między szyny zasilania, tak blisko układów scalonych i par tranzystorowych, jak się da.

Shottky przy MOSFET-ach dajesz w taki sposób:

Obrazek

Z kolei ogranocznik to diody shottky połączone między szyny zasilania, a wyprowadzenia GDT, zaporowo. Czyli anoda do masy, katoda do wyprowadzenia, i następne katoda do +12V, anoda do wyprowadzenia. Takie pary daje się na obu końcówkach pierwotnego.

Pozdrawiam.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

 Tytuł: Re: SSTC Pomoc.
PostNapisane: 10 paź 2014, 11:25 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.10.2014
Posty: 15
Lokalizacja: Jaworzno
Dokładnie tak jak zrobił to " hvman " w swojej SSTC .


A co z diodami równolegle wpiętymi między rezystory bramek ?

Pozdrawiam Konrad


Góra
   
 

 Tytuł: Re: SSTC Pomoc.
PostNapisane: 10 paź 2014, 12:28 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Chodzi o shottky przy opornikach? Przyśpieszają domykanie tranzystorów, co zmniejsza ryzyko zwarć skośnych.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

 Tytuł: Re: SSTC Pomoc.
PostNapisane: 10 paź 2014, 19:11 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Auton (ten pierwotny) dużo rzeczy w schemacie nie uściślił może celowo a może zapomniał wiec mniejsza o to:
Zawsze to wszystkim mowie/pisze starajmy się mniej kopiować łopatologicznie i bawić się bezpiecznie.

Radzę zmienić kondensator bo będzie z konstrukcji kupa dymu i dużo hałasu w bardzo krótkim czasie.
Pamiętam moje początki z HV jak eksperymentowałem z SSTC w doborze kondensatorów
Pamiętam też doskonale dym, "świecące" się kondensatory i błysk. Wszystkie nóżki w dzielniku zaczęły się świecić.
No w każdym bądź razie było ciekawie po czym stwierdziłem że szkoda mi czasu na eksperymenty z lichymi kondensatorami od tamtego czasu kupuje
RIFY MKP /// WIMY MKP/FKP /// EPCOSY (z jakiejś lepszej serii np m105)

Pozdrawiam


Góra
   
 

 Tytuł: Re: SSTC Pomoc.
PostNapisane: 10 paź 2014, 20:01 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.10.2014
Posty: 15
Lokalizacja: Jaworzno
Czyli kondy co ja zastosowałem są do zmiany. Musiał bym zamówić odpowiednie chyba ,ze będą pasowały takie chociaż na uruchomienie :P : bo mam ich pod dostatkiem :P Rdzeń postaram się jutro załatwić i nawinąć na nowo . A jak juz jestem przy GDT to może autor schematu też poszedł skrótem i nawiną od tak by działało , jest możliwość sprawdzenia czy liczba zwoi się zgadza do tego układu ?

Dzięki bardzo za cenne rady jakie są przekazywane przez Państwa w tym wątku .

Pozdrawiam Konrad


Góra
   
 

 Tytuł: Re: SSTC Pomoc.
PostNapisane: 10 paź 2014, 20:33 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
To wszystko zależy od materiału rdzenia i na dobrą sprawę jak masz AL/n^2 to jesteś w stanie to obliczyć aczkolwiek jak zawsze mi jest lepiej dobierać. Tudzież idąc dalej wychodzi mi max 9 zwoi dla 400khz, Cładowane 10nF, napięcie przełączeń 24Vp-p i rdzenia 3E25 (w tym wypadku bezpieczniej zaniżyć czyli 8)
I tu uwaga zmieniając rdzeń może się pojawić problem temperaturowy driverów ;)


Góra
   
 

 Tytuł: Re: SSTC Pomoc.
PostNapisane: 14 paź 2014, 18:41 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.10.2014
Posty: 15
Lokalizacja: Jaworzno
Jedyny rdzeń jaki posiadam w domu mam taki :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c2e ... a740e.html
O wymiarach 21mm śr.zew. 12,5 śr.wew. i gruby na 6mm.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO