Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 23 wrz 2020, 13:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

PostNapisane: 14 cze 2020, 20:51 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 674
Pochwały: 5
Dla 400kHz @ 22V to się z grubsza zgadza z teoretycznym prądem pobieranym przez przeładowywanie pojemności wyjściowej tranzystorów, czyli wygląda OK.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 15 cze 2020, 18:41 
Dołączył(a): 13.06.2019
Posty: 38
Przebiegi na bramkach z rezystorami 15 Ohm


Komentarz: Górny tranzystor


Komentarz: Dolny tranzystor

Góra
   
 

PostNapisane: 15 cze 2020, 18:44 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 674
Pochwały: 5
Wygląda świetnie, zapinaj rezonator i jedź powolutku z napięciem obserwując co się dzieje. :)



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 15 cze 2020, 18:48 
Dołączył(a): 13.06.2019
Posty: 38
Yuri napisał(a):
Wygląda świetnie, zapinaj rezonator i jedź powolutku z napięciem obserwując co się dzieje. :)

Muszę zapytać o ten spike który jest w momencie wyłączania tranzystora czy taka sytuacja jest ok? Bo czytałem na forum twoja pewna wypowiedź dot. aplikacji dodatkowego rezytora mniejszej wartości aniżeli ten główny w szeregu z diodą co w zasadzie skutkowało by lekkim obcięciem tego spike'a.


Góra
   
 

PostNapisane: 15 cze 2020, 19:14 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 674
Pochwały: 5
Dodanie niewielkiego rezystora domykającego (nie przekraczałbym 4.7R) może zmniejszyć undershoot poprzez ograniczenie stromości zbocza opadającego, ale trzeba uważać żeby nie spowodować z powrotem zwarcia skrośnego. Możesz spróbować, ale nie jest on specjalnie duży więc na razie bym się nim nie martwił, chyba, że pogorszy się pod obciążeniem (co jest możliwe ze względu na większy prąd płynący przez indukcyjności pasożytnicze w mostku).

Spróbuj jeszcze z rezystywnym obciążeniem jeśli chcesz dalej prowadzić testy "na sucho" - zadbaj jednak żeby nie miało zbyt dużej indukcyjności.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 15 cze 2020, 20:24 
Dołączył(a): 13.06.2019
Posty: 38
Yuri napisał(a):
Spróbuj jeszcze z rezystywnym obciążeniem jeśli chcesz dalej prowadzić testy "na sucho" - zadbaj jednak żeby nie miało zbyt dużej indukcyjności.


Jakie obciążenie prócz rezonatora sugerujesz?


Góra
   
 

PostNapisane: 15 cze 2020, 20:35 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 674
Pochwały: 5
Przy niskim napięciu zasilania może być np. 4.7R 30W dla 22V. Albo zapnij rezonator i zobacz jak spisuje się w boju, przy niskim napięciu zasilania nie stanie się nic złego.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 15 cze 2020, 23:28 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 788
Pochwały: 8
a gdzie się podziały stare dobre żarówki :D. Ja zawsze testuje na początku mostki przez żarówki a później jako obciążenia również są żarówki.
Oczywiście tylko do testu ponieważ charakter uzw. pierwotnego jest bardziej indukcyjny niż rezystancyjny jak żarówka. Nie mniej jednak można sprawdzić jak mostek pracuje.

Yuri ocenił słusznie oscylogramy wyglądają w porządku można przejść do dalszych testów.


Góra
   
 

PostNapisane: 16 cze 2020, 21:51 
Dołączył(a): 13.06.2019
Posty: 38
Mania-C napisał(a):
a gdzie się podziały stare dobre żarówki :D. Ja zawsze testuje na początku mostki przez żarówki a później jako obciążenia również są żarówki.


Nie mam żarówek tylko same ledy :mrgreen: żarówki traktowane u mnie w domu są już jako zabytek :lol:


Góra
   
 

PostNapisane: 16 cze 2020, 22:01 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 674
Pochwały: 5
Oj tam, z LED-ówką czegoś takiego nie zrobisz. ;)




Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 16 cze 2020, 22:30 
Dołączył(a): 13.06.2019
Posty: 38
Yuri napisał(a):
Oj tam, z LED-ówką czegoś takiego nie zrobisz. ;)


Mnie wszystkie możliwe pokazy żarówek, świetlówek z HV fascynują, zawsze coś innego :D. Ja bardzo chce odpalić młynek Franklina na mojej SSTC jak już poprawnie zadziała :p


Góra
   
 

PostNapisane: 16 cze 2020, 22:38 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 674
Pochwały: 5
Młynki franklina są fajne, a im większa cewka, tym lepiej. :)

Kup sobie na allegro kilka stabiliwoltów, są tanie jak barszcz:






Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w
Góra
   
 

PostNapisane: 17 cze 2020, 16:02 
Dołączył(a): 13.06.2019
Posty: 38
Wykonałem pomiary G-S podczas pracy z rezonatorem przy 22V i oscylogramy prezentują się następująco. Niepokoi mnie jeden z przebiegów górnego tranzystora.... Jakieś sugestie?


Komentarz: Dolny tranzystor


Komentarz: Górny tranzystor

Góra
   
 

PostNapisane: 19 cze 2020, 22:26 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 674
Pochwały: 5
Pokaż jeszcze D-S dla referencji.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 20 cze 2020, 15:24 
Dołączył(a): 13.06.2019
Posty: 38
Yuri napisał(a):
Pokaż jeszcze D-S dla referencji.


Przebiegi D-S


Komentarz: Dolny tranzystor


Komentarz: Górny tranzystor

Góra
   
 

PostNapisane: 20 cze 2020, 15:54 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 674
Pochwały: 5
Oj nie, to nie wygląda dobrze w żaden sposób. Do tego masz mocno odchylone wypełnienie.

To był test z generatorem, czy rezonatorem?

Daj jeszcze schemat sterowania.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 20 cze 2020, 16:06 
Dołączył(a): 13.06.2019
Posty: 38
To był test z rezonatorem, potencjometry interruptera odkręcone w połowie wartości.


Komentarz: Schemat

Góra
   
 

PostNapisane: 20 cze 2020, 16:37 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 674
Pochwały: 5
Jaką masz pojemność w szeregu z GDT?



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 20 cze 2020, 16:42 
Dołączył(a): 13.06.2019
Posty: 38
Yuri napisał(a):
Jaką masz pojemność w szeregu z GDT?


4,7uF


Góra
   
 

PostNapisane: 20 cze 2020, 16:44 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 674
Pochwały: 5
A dokładny model tranzystorów w mostku? A także diod przy nich?



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO