Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 11 lip 2020, 21:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

PostNapisane: 28 maja 2020, 15:13 
Dołączył(a): 28.05.2020
Posty: 18
Witam po zbudowaniu sobie tzw. "kachera" zasilanego bezpośrednio z sieci do którego schemat wziąłem z ruskich stron postanowiłem, że zbuduje coś lepszego i pomysł padł na SSTC HALF BRIDGE (pomyślałem jeszcze o HFSSTC ale to może zrobię później lub w miedzy czasie nie będzie raczej trudno ale problemem mogą być cewki) uzwojenie pierwotne już jedne mam które używam w 3 cewce które chcę wykorzystać ma on 7x35cm i drut użyty 0.3mm. Autotransformator niedawno kupiłem więc z regulacją napięcia na mostku nie będzie problemu.

jako tranzystorów w mostku chciałbym użyć irfp460 do tego diody przeciw przepięciowe mur1560 kondensatory które zastępują tranzystory ok. 460nF oczywiście mkp na może 630v
zastanawiam się nad pojemnością filtrującą ale myślę że jakieś 2 kondensatory połączone równolegle abym uzyskał 400Uf na 400v

no i jak dla mnie największy problem czyli gdt nie bardzo mam ochotę to nawijać szczególnie że niewiem jaką ilość zwojów użyć i rdzeń(czy nadał by się taki z atx?)

no ale innej opcji niż gdt chyba nie ma (oprócz ir2153)

driver chciałbym żeby był też w miarę prosty ale dobry interrupter na ne555 tc4422,tc4421 albo podobny 74hc14(poprawcie mnie jak źle myślę) i oczywiście jako sprzężenie zwrotne antenę lub przekładnik tylko że nie wiem jaka użyć ilość zwojów oraz rdzeń lecz wolał bym wykorzystać właśnie przekładnik o ile podłącza się go w miejsce anteny z rezystorem 1kom bodajże.

niestety ale nie mam oscyloskopu czy bez niego można sstc odpalić bez zbędnego stresu i zgrzytania zębami? czy da się to zrobić jeżeli wszystko działa dobrze i co na takim oscyloskopie muszę obserwować i regulować (wiem że często sie go podpina do tranzystorów i sprawdza przebiegi na bramkach, często trzeba też zmieniać rezystory bramkowe) więc mam prośbę czy ktoś może mi polecić dobry i sprawdzony schemat takiej całej cewki od interruptera po mostek? będę bardzo wdzięczny za cała pomoc mi okazaną i cennę wskazówki. Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 28 maja 2020, 16:00 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 666
Pochwały: 5
Rdzenie z ATX są proszkowe, niestety totalnie nie nadają się na GDT (jeżeli mówimy o toroidalnych). Ale odpowiedni rdzeń kosztuje kilka zł, np TX32-3e25: https://www.tme.eu/pl/details/tx32_19-3 ... 9-13-3e25/

Ile zwojów? Skręcić przewody stanowiące uzwojenia w warkocz i nawinąć ile wlezie na jedną warstwę. Koło 15zw powinno być OK jeżeli nie planujesz rezonansowej poniżej 150kHz.

Diody i tranzystory które podajesz się nadają, ale nie zapomnij o shottkach na drenach i zenerkach na bramkach.

Możesz po prostu użyć mojego starego schematu SSTC i zamienić jedną gałąź mostka na dzielnik pojemnościowy.
https://obrazki.elektroda.pl/1597233500_1442954981.png
https://obrazki.elektroda.pl/4705866300_1443183024.png

Drobna uwaga, nie ma sensu zasilać driverów z 15V, można zasilić razem z 555 z 12V i pozbyć się dodatkowego stabilizatora. A także, diody zenera powinny być za rezystorem bramkowym, nie przed.

Oscyloskop nie jest niezbędny do strojenia, ale jest bardzo przydatny do weryfikacji czy wszystko działa poprawnie. Bez oscyla można uruchomić cewkę, ale będziesz musiał liczyć na łud szczęścia i mieć zapas tranzystorów. ;)
W SSTC krytyczny jest layout - kiepsko zaprojektowane połączenia między elementami mogą zniweczyć cały trud. Przy dobrze wykonanym layoucie głównym problemem będzie "zgadnięcie" rezystorów bramkowych - tu właśnie jest bezcenny oscyloskop, ponieważ wiesz jakie efekty daje podmiana rezystora zanim coś strzeli.

To wszystko oczywiście zakładając że chcesz budować jak najtaniej i najprościej, bo w tym układzie jest dużo rzeczy które można udoskonalić...

Jednak inna sprawa - uzwojenie wtórne o którym piszesz wychodzi na dość wysoką rezonansową, mogą być problemy z uruchomieniem mostka zwłaszcza bez oscyloskopu do zorientowania się co się dzieje w układzie. Sugerowałbym raczej trzymać się poniżej 300kHz jeśli chcesz mieć łatwiej.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 29 maja 2020, 16:15 
Dołączył(a): 28.05.2020
Posty: 18
dzięki za pomoc i propozycje szczególnie schemat bo mam dobry przykład. co oznacza layout? w sensie że ścieżki lutownicze? bo mam plan że intrupter i sterownik gdt zrobię na płytce dziurkowanej a mostek chciałbym zrobić w pająka, czy mogę tak zrobić i czy to dobrze będzie działać?, oczywiście wiem że jak najkrótsza droga z gdt do mosfetów, widzę że to jest chyba schemat drsstc? bo widzę tam kondensatory rezonansowe w pierwotnym więc je bd musiał usunąć. no i też zastanawiam się na prostowaniem napięcia z sieci dać jednopołówkowy czy cało okresowy? oraz jaką pojemność filtrującą jak wspominałem nie planuje modulacji audio. no mam jeszcze jedną prośbę znasz może jakiś kalkulator który po wymiarach wtórnego oraz drutu obliczy mi freq rezonansową? oczywiście są na to wzory no ale pewnie się pomylę i lepiej żebym dobrze wtórne nawinął. Zasilaczem i interupter mogę się wsumie szybko zająć. no i muszę gdzieś kupić reszte albo w lokalnym elektronicznym albo gdzieś indzięj bo w tme kupowałem pierwszy i ostatni raz 4 rzeczy mi do teraz nie dotarły. z góry dziękuję za odpowiedź


Góra
   
 

PostNapisane: 31 maja 2020, 11:02 
Dołączył(a): 28.05.2020
Posty: 18
a jeszcze mam pytanie jakiego rdzenia użyć gdybym chciał zrobić przekładnik zamiast anteny? oraz jaką ilość zwojów i jak to podłączyć, po prostu zamiast anteny czy jakiś inny układ trzeba wtedy wykorzystać


Góra
   
 

PostNapisane: 3 cze 2020, 17:02 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 219
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj:
Witam po zbudowaniu sobie tzw. "kachera" zasilanego bezpośrednio z sieci do którego schemat wziąłem z ruskich stron postanowiłem, że zbuduje coś lepszego


No i tu jesteś w błędzie... Jeśli dobrze Kachera wykonasz to będzie chodzić dużo lepiej od każdej SSTC...


Góra
   
 

PostNapisane: 3 cze 2020, 18:59 
Dołączył(a): 28.05.2020
Posty: 18
raczej nie możliwe aby ten kacher chodził lepiej od half bridge albo nawet albo pełny mostek nie wspominając o drsstc.... ale fakt muszę się jakoś pobawić w jego strojenie czy coś bo 10cm wyładowania to trochę mało ale mam jeszcze problem z grzejącym się transilem 1.5ke400ca pomiędzy d-s


Góra
   
 

PostNapisane: 4 cze 2020, 07:00 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 219
Lokalizacja: Warszawa
Możliwe, możliwe tylko musisz nad nim popracować. Te ruskie pierwsze lepsze są nic nie warte. Należy patrzeć na nie jako na koncept.
Ciekawe i godne uwagi masz tutaj rozwiązanie:



To co zrób to wyrzuć ten dławik za IRFP460. R7 przenieś w szereg z R6. R6 = 150K, R7 = 100K moc 0,5 - 1W. C2 dobierasz tak aby dostroić do rezonansu wtórnego. On w sumie zabezpiecza przed szpilami samoindukcji, które bez niego są bardzo duże jak odpalisz na pełne 230V, więc strojenie do rezonansu nie jest tu istotne. IRFP460 tutaj nie wytrzyma. Możesz też go dać równolegle między T2. Uruchamiaj z jakiegoś regulatora napięcia, najlepiej prostego na triaku, który można za kilkanaście złotych kupić albo zrobić.
Możesz z każdym mosfetem albo npn próbować, IGBT zdechnie natychmiast przy próbie uruchomienia...


Góra
   
 

PostNapisane: 4 cze 2020, 08:19 
Dołączył(a): 28.05.2020
Posty: 18
ciekawy schemat ale chyba wolę jednak zrobić sstc kupiłem już w wtorek tranzystory , podstawki pod układy, ne555, i ogólnie to co było a reszta na tme chyba, za niedługo będę montował interrupter i zasilacz. dzięki jeszcze raz za pomoc


Góra
   
 

PostNapisane: 5 cze 2020, 19:58 
Dołączył(a): 13.06.2019
Posty: 33
Witaj M4ti, od siebie mogę dodać do posta prosty schemacik SSTC. https://www.vn-experimenty.eu/index.php?stranka=sstc_6 wykonałem kopię tegoż schematu i ceweczka działa zadowalająco. Jednak schemat półmostka jest niepełny, ponieważ należy dodać diody schottky'ego na dreny oraz diody szybkie między źródłem a drenem jak już wyżej wspomniał Yuri. Dodam również przebiegi na poszczególnych elementach. Jak się okazuje oscyloskop jest wysoce wskazany przy stwierdzeniu czy coś działa przed podłączeniem :)


Komentarz: Przebieg przed rezystorem bramkowym


Komentarz: Przebieg za rezystorem bramkowym


Komentarz: Przebieg przed GDT


Komentarz: Przebieg na wyjściu 74HC14

Góra
   
 

PostNapisane: 5 cze 2020, 20:21 
Dołączył(a): 28.05.2020
Posty: 18
Super, dzięki wielkie na pewno przydadzą mi się te przebieg jak to zaczne budować i będe miał ten oscyloskop ale raczej nie prędko bo drogie to jak nie wiem a szukam jakiegoś fajnego sprawnego ruskiego analogowego


Góra
   
 

PostNapisane: 21 cze 2020, 18:41 
Dołączył(a): 28.05.2020
Posty: 18
Witam znowu po jakimś czasie, na razie nie mam zamiaru robić half bridge powoli zbieram części i wiedzę, nawet zrobiłem już zasilacz na 12v i 5v więc w zasadzie najważniejsza jego część jest gotowa ale na razie nie o tym. jako że nawinąłem niedawno małą cewkę to chce do tego zrobić jakiś w miarę prosty i dobry sterownik i znalazłem takie coś.

https://www.youtube.com/watch?v=lPHHvVTVbwM&t=568s


tylko pytanie brzmi czy zamiast tego ds0026 mogę zastosować tc4420 lub podobny piszę tam że może być dowolny driver bele nie odwracający. a efekty ma dość fajne.

nie wiem czy powinienem pytać w tym wątku no ale już spytam żeby nie robić specjalnie nowego posta czy w/w uzwojenie które ma wymiary 15x5cm i jest nawinięte drutem 0.18mm mogę zastosować do HFSSTC? takiego prostego na jednym mosfecie irfp460 bo znalazłem parę łatwych schematów więc chciałbym coś takiego zrobić.

teraz już naprawdę na zakończenie powiem że kacher o którym wspominałem kilka postów wcześniej dostał 2 dodatkowe dławiki, inne uzwojenia, fajną obudowę 2 piętrową oraz zasilacz dla wentylatora i przekaźnika z układem opóźnionego startu, wyładowania dochodzą do ok 20cm. jakby ktoś chciał mogę wysłać parę zdjęć i może jakiś film z działania. Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję za odpowiedź i pomocne rady


Góra
   
 

PostNapisane: 24 cze 2020, 19:46 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 219
Lokalizacja: Warszawa
Możesz pokazać tę cewkę, którą zasilasz kacherem. Jeśli zrobisz sterownik na dwa tranzystory, z czego ten drugi robi za interupter, to te dławiki są do niczego niepotrzebne. Wszystko zależy od dobrania parametrów ale do 45-50 cm wyładowań można dojść...


Góra
   
 

PostNapisane: 24 cze 2020, 22:36 
Dołączył(a): 28.05.2020
Posty: 18
ta moja cewka ma akurat zrobiony interupter na tyrystorze ale raczej wole przy nim zostać ponieważ zwykły interupter to dodatkowa płyta lutowanie i więcej zajętego miejsca którego już nie mam i jeżeli np. bym zwiększył wypełnienie albo tranzystor by został otwarty z jakiegoś powodu no to wszystko mi poleci a tak od tego chronią mnie dławiki.


a teraz krótki opis cewki:

cewka posiada 4 dławiki do zmniejszenia indukcyjności aby zwiększyć moc, interupter na tyrystorze wtórne 35cmx7cm drut 0.3mm. 4 zwoje na pierwotnym. schemat od kreosan jedynie potencjometr z 10k na 50kom jeden rezystor przy tyrystorze wymieniony na 1w bo się grzał oraz 4 rezystory 15ohm połączone szeregowo równolegle. jeszcze dodałem prosty zasilacz dla wentylatora oraz dla przekaźnika z opóźnionym startem






[ Odtwórz plik QuickTime ] video-1593032935.mp4 [ 3.53 MiB | Przeglądane 85 razy ]

Góra
   
 

PostNapisane: 27 cze 2020, 19:20 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 219
Lokalizacja: Warszawa
Spokojnie zmieścisz wszystko na eleganckiej PCB o wymiarach 15x15cm lub 17x17cm. Nie cierpię konstrukcji na pająka, chyba, że służą na szybko sprawdzeniu czegoś...
Dławiki tu nie zwiększają mocy tylko ograniczają pobór prądu. Dużo lepszym rozwiązaniem będzie drugi tranzystor mosfet jako interupter sterowany monostabilnym generatorem przebiegów. Ja bym się pokusił na dwóch CD4047 na przykład. Rezystory do bramki tranzystora wystarczą o mocy 0,5 - 1W jeśli zrobisz tak jak wspomniałem uprzednio. Układ rezystorów dla bazy robiący dzielnik napięcia dla wyprostowanej części tylko ogranicza moc, rozładowywuje ją i przez to się tak grzeją...
Pytania... Jakiego tranzystora używasz? Jaka jest f rezonansowa cewki?
Na moje oko, jeśli używasz tranzystora o RDC rzędu takiego jak ma IRFP460 to efekty są dość przeciętne jak na razie...


Góra
   
 

PostNapisane: 27 cze 2020, 21:26 
Dołączył(a): 28.05.2020
Posty: 18
a co w przypadku gdybym ustawił zbyt duże wypełnienie i ten drugi tranzystor byłby zbyt długo otwarty czy mógł by się uszkodzić ? ale jeżeli mam już ten interupter na tyrystorze to czy jest sens robić ten z drugim tranzystorem i cd4047? nie sprawdzałem dokładnie ale raczej rezystory od bramki są zimne i grzeje się tylko ten przy tyrystorze.
używam irfp460. nie mam pojęcia jaka jest f rezonansowa, wiem jak zmierzyć ale nie mam za bardzo jak. tą cewkę już i tak raczej uważam za skończoną i nie planuje przy niej nic już robić bo nie widzę sensu, to miała być prosta i tania SSTC z dość fajnymi efektami, mi się podoba więc ją raczej taką zostawię może kiedyś jak wiedzy nabiorę to się coś zmieni. nie robiłem tego na płytce(przynajmniej większości rzeczy) bo nie miałem tak dużego kawałka i nie chciało mi się tego jeszcze lutować a tym bardziej wytrawiać bo nawet nigdy nic nie trawiłem, przynajmniej przejrzyście wygląda i łatwo można wprowadzać zmiany. obecnie zbieram części na SSTC half bridge dla którego założyłem ten wątek, i mam jeszcze nawinięte małe uzwojenie z którego staram się zrobić jakieś HFSSTC.


Góra
   
 

PostNapisane: 28 cze 2020, 08:40 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 219
Lokalizacja: Warszawa
Drugi tranzystor otwiera i zamyka obwód pierwszego, więc tyrystor nie wiem do czego tu potrzebny, chyba, że do regulacji napięcia wejściowego. Sens robienia tego na drugim tranzystorze jest taki, że możliwości regulacji wyładowań są takie jak przy DRSSTC, czyli nieograniczone. Możesz sobie sterować tym tranzystorem z muzycznego interuptera, możesz pokusić się o QCW. Jak już wspomniałem, pewne rozwiązania, typowe dla SSTC tworzą duże ograniczenia i konstrukcja będzie chodzić w ograniczonym zakresie swoich możliwości...


Góra
   
 

PostNapisane: 28 cze 2020, 10:30 
Dołączył(a): 28.05.2020
Posty: 18
https://www.youtube.com/watch?v=bKgk4ma ... dex=3&t=0s

tu masz schemat tego tyrystor jak już wspominałem robi jako interupter więc nie wiem po co ten tranzystor czy to będzie inaczej działało czy jak. robiłeś w ogóle tą cewkę?


Góra
   
 

PostNapisane: 28 cze 2020, 17:32 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 219
Lokalizacja: Warszawa
Ten tyrystor jako przerywacz jest beznadziejny. Po co ci ruscy tak kombinują. Tak jak w tym schemacie co wrzuciłem powinno być i bez żadnych dławików. Jeśli zrobisz sygnał monostabilny, to znaczy, że czas otwarcia tranzystora będzie zawsze sztywny. Ustaw sobie zakres od kilku Hz lub kilkunastu do kilkuset częstotliwości wyładowań i ze 100uS czas impulsu.
Oczywiście, że robiłem, inaczej żadnych rad w ciemno bym nie dawał...


Góra
   
 

PostNapisane: 8 lip 2020, 11:23 
Dołączył(a): 28.05.2020
Posty: 18
Dobra, trochę czasu minęło ja w między czasie parę rzeczy znowu zakupiłem. zrobiłem interupter na podstawie schematu od Yuri'ego i działa on dobrze, już mam praktycznie wszystko w zasadzie to parę podstawek pod układy, płytkę dziurkowaną i jeszcze tc4422 musi mi przyjść. ale teraz przyszła kolej na wtórne kupiłem drut 0.2mm aby uzyskać dość niską f rezonansową bo wtedy podobno trochę łatwiej odpalić i mniej problemów jest. i mam 2 rury jedna ma 7x64cm, a druga 10.6x50cm (mierzyłem średnice wewnętrzną) i pytanie która się lepiej nada na wtórne i w jaką celować częstotliwość rezonansową albo jaki jest przedział jaka jest górna i jaka dolna granica. Abym nie musiał nawijać kolejnego wtórnego żeby móc odpalić. Z góry dziękuję za odpowiedź.


Edit: zapomniałem dopisać rdzeń kupiłem ten

https://www.tme.eu/pl/details/tx32_19-3 ... 9-13-3e25/



oraz shottky kupiłem te


https://www.tme.eu/pl/details/mbr2545ct ... conductor/


powiedzcie mi czy obydwie rzeczy się nadają czy kupiłem nie właściwe ale mam nadzieje że jednak właściwe

oraz czy ktoś ma dokładny opis z zdjęciami jak nawinąć gdt bo mam co do tego parę wątpliwości i nie jasności


Góra
   
 

PostNapisane: 9 lip 2020, 09:28 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 219
Lokalizacja: Warszawa
Lepsza ta druga, bo zalecane jest aby stosunek wysokości do średnicy mieścił się w zakresie 4:1 lub 5:1 Na oko będzie mieć ta druga z 250 - 280 khz bez toroidu na takiej średnicy drutu. Tutaj z częstotliwością jest tak, że ograniczenia jakie napotkasz to szybkość, drivera, kluczy i innej logiki, parametry GDT tutaj mają duży wpływ na przenoszone pasmo. Ja bym nie przekraczał 400-500 khz, a trzymał się od 150 - 250 khz właśnie.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO