Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 28 lis 2020, 06:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

PostNapisane: 9 lip 2020, 10:16 
Dołączył(a): 28.05.2020
Posty: 32
dzięki jeszcze pytanie jakiej właściwie długości jej uciąć? jeżeli bym, chciał z tym stosunkiem 4:1 to muszę uciąć to muszę nawinąć na długości 44cm ? wiesz może czy shottky i rdzeń jaki kupiłem są odpowiednie?


Góra
   
 

PostNapisane: 9 lip 2020, 19:41 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 233
Lokalizacja: Warszawa
Nie ma co się aż tak tym przejmować po prostu rura ma średnicę 10cm i wysokość 50cm to może być, nie trzeba jej skracać. Im mniejsza cewka będzie tym większa będzie jej częstotliwość. Ja mówię z nieznaczną tolerancją warto tej proporcji się trzymać.


Góra
   
 

PostNapisane: 9 lip 2020, 20:02 
Dołączył(a): 28.05.2020
Posty: 32
ok dzięki to tyle nawine albo coś koło tego. wiesz może czy ten rdzeń i diody które są na górze są odpowiednie? za niedługo planuje montować mostek h a jak kupie płytke uniwersalna podstawki pod układy i może coś jeszcze to będę składał kontroler.


Góra
   
 

PostNapisane: 10 lip 2020, 12:55 
Dołączył(a): 28.05.2020
Posty: 32
tylko widzę pewien problem patrząc na tesla coil designer to cewka 11x50cm z drutem 0.2mm będzie miała 108KHz a to jest już za mało. a jeżeli bym chciał aby miała ok 246KHz to jej wysokość bedzie wynosić ok 22cm a stosunek wyniesie 2:1 więc nie ma tu mowy o 4:1 czy 5:1 bez spadku częstotliwości


Góra
   
 

PostNapisane: 11 lip 2020, 06:47 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 233
Lokalizacja: Warszawa
Coś ten program pokazuje stanowczo za małą częstotliwość, jeśli była liczona sama cewka bez toroidu. Na moje oko będzie 200-250khz. Nie sugeruj się tymi internetowymi kalkulatorami, bo one czasami bzdury potrafią pokazywać. Zupełnie niewymiarowa będzie cewka jak ją obetniesz o połowę. Diody raczej dobre i w sumie każde tego typu powinny się tu nadać, bo napięcie głównie będzie się odkładać na tranzystorze. Rdzeń wyjdzie jak podłączysz czy przenosi pasmo. Oczywiście nawiń go jak największą ilością zwoi.


Góra
   
 

PostNapisane: 11 lip 2020, 12:38 
Dołączył(a): 28.05.2020
Posty: 32
ok dzięki robiłem to za pomocą programu tesla map więc nie powinno być chyba źle, ewentualnie jaki ty program polecasz. bardziej mi chodziło czy rdzeń kupiłem na pewno dobry, z dobrego materiału średnicy itp.


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lip 2020, 09:23 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 233
Lokalizacja: Warszawa
Przyznam szczerze, że nie korzystałem z tego typu programów, gdyż częstotliwość rezonansowa cewki nie była dla mnie najważniejsza. Zrobiłem kiedyś cewkę właśnie wymiarów 50x10 z gotowej rury do kanałów wentylacyjnych. Bardzo dobra ona jest bo ma równe krawędzie. Ciężko jest dociąć równo bez sprzętu odpowiedniego rurę tak aby ona potem nie stała pochylona. Nawinąłem ją drutem 0,18 i miała około 230khz. Więc tyle bez toroidu powinna mieć gdzieś w okolicach 250 khz.
Rdzeń powinien się nadawać. Nawiń go skrętką i sprawdź generatorem funkcyjnym co masz na każdym innym uzwojeniu, jeśli chcesz mieć pewność.


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lip 2020, 10:48 
Dołączył(a): 28.05.2020
Posty: 32
ok to spróbuje nawinąć i potem ewentualnie spróbuje zmierzyć generatorem na ne555 generatora funkcyjnego niestety nie mam dzięki za pomoc


Góra
   
 

PostNapisane: 15 lip 2020, 22:09 
Dołączył(a): 28.05.2020
Posty: 32
no to tak, wtórne jest już nawinięte uzwojenie ma wymiary 11x35cm drutem 0.2mm
f rezonansowa to 250kHz bez toroida więc całkiem fajnie zbije ją sobie jeszcze toroidem i powinno być łatwiej SSTC odpalić. wykonałem też gdt zrobiłem to tak że wziąłem 2 skręcony przewody i do tego dokręciłem drugi tylko ze zrobiłem to wkrętarką więc nw czy czegoś nie uszkodziłem ale mam nadzieję że nie zrobiłem 16 zwojów i tak ten biało brązowy to pierwotne a te niebieski i biało niebieski wtórne. Proszę niech ktoś sprawdzi czy chociaż wizualnie jest dobrze najwyżej jeszcze można by te przewody gdt skrócić jak się będzie dało ale do tego muszę zrobić sterownik i pół mostek.

mam jeszcze kilka pytań:

1. dlaczego na niektórych schematach sstc widzę kondensatory szeregowo z pierwotnym? wiem że się je daje żeby blokowały składową stałą tak jak w gdt ale to jest przecież SSTC a nie DRSSTC, więc czy mogę z nich zrezygnować i co one dokładnie dają bo rzadko kiedy je widzę


2. czy można zrezygnować z diod shottky na drenach bo nie ukrywam że utrudni mi to trochę budowę mostka, oraz czy wydziela się na nich dużo ciepła? tak samo z diodami pomiędzy d-s czy wymagają radiatora? bo wtedy będę musiał kombinować.

3. jako że nie mam oscyloskopu i nie zapowiada się abym go zdobył to czy zwiększenie rezystorów bramkowych do np. 20ohm z zachowaniem diody z tym rezystorem może mnie uchronić przed spaleniem pół mostka nawet gdyby miały być gorszę osiągi czy nie?

to na razie tyle resztę raczej wiem teraz tylko w sklepie kupić płytkę dziurkowaną, podstawki pod układy i złącza ark i mogę lutować sterownik. dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam







Góra
   
 

PostNapisane: 15 lip 2020, 22:36 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 233
Lokalizacja: Warszawa
1. Jak budujesz pełny most to ten kondensator w szeregu musi być bo inaczej przy takim sposobie sterowania spalisz klucze. Wynika to z tego, że przy pierwszym otwarciu jednej pary tranzystorów prąd płynie tak długo jak długo ustawiony jest czas pracy interruptera, a ten czas zwykle jest wystarczający jak i wartość prądu aby doprowadzić do nasycenia uzwojenia pierwotnego i doprowadzenia do zwarcia na kluczach. Mógłbyś się pokusić o brak tego kondensatora jakbyś chciał zrobić układ wzbudzania przy pomocy PLL na CD4046 albo przy bardzo niskim napięciu zasilania tak aby nie doprowadzić do nasycenia uzwojenia pierwotnego...

2. Mógłbyś ale musiałbyś dostawić jakiś układ, który generował by czasy martwe na tyle duże aby nie dochodziło do zwarć skośnych między parami kluczy. Inaczej bez tych diód ryzykujesz jeśli nie spaleniem kluczy to przynajmniej dużymi stratami wydajności. Czas wyłączania mosfetów czy igbt zawsze ileś tam trwa gdyż bramka musi się rozładować. Czasami aby to przyspieszyć daje się rezystor między bramkę a źródło.

3. Możesz ale nie ma gwarancji, że rozwiąże to problem. Możesz jak wyżej podałem, dać rezystor między bramkę i źródło klucza aby przyspieszyć jego rozładowanie. Jeśli nie masz oscyloskopu to ciężko cokolwiek sprawdzić czy rezystor czy tam coś innego pomaga albo nie. Zresztą przy badaniu przetwornic tego typu trzeba mieć sondę różnicową albo drugi oscyloskop bo jednym niektórych pomiarów nie można przeprowadzić, jeśli nie mają galwanicznie odseparowanej masy. Inaczej przy pracy z napięciem możesz zniszczyć oscyloskop, gdy masa jednego z kanałów jest na wysokim potencjale.

Ten GDT nawiń do pełna, im więcej zwoi tym lepiej...


Góra
   
 

PostNapisane: 16 lip 2020, 11:07 
Dołączył(a): 28.05.2020
Posty: 32
1. a więc o to chodzi dobra ja buduje pół mostek więc tam w zasadzie już mam blokadę składowej stałej.

2. więc ich użyje, dużo się na nich ciepła wydziela? mbr2545ct się nadają? a jeżeli nie to jakie?

3. tylko taki rezystor chyba pogorszy znowu osiągi bo bramka się będzie dłużej ładować.

ok to chyba po po prostu wezmę nową skrętkę może mi lepiej wyjdzie.

wielkie dzięki za pomoc cieszę się że chociaż ty się udzielasz


Góra
   
 

PostNapisane: 17 lip 2020, 01:01 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 233
Lokalizacja: Warszawa
1. Wystarczy, że wstawisz kondensator i po sprawie...
2. Myślę, że tak, tutaj nie powinno się z nimi nic złego stać...
3. Raczej nie ma to większego wpływu. Regulacja zboczem narastającym jak i opadającym jest możliwa tylko w pewnym niedużym zakresie. Jeśli się go przekroczy to spali się tranzystor. Spadek wydajności w tym bezpiecznym zakresie będzie raczej niezauważalny...


Góra
   
 

PostNapisane: 17 lip 2020, 13:57 
Dołączył(a): 28.05.2020
Posty: 32
dobra przewinąłem gdt teraz ma 22 zwoje pół mostek też zrobiłem:
-jeden dość spory radiator
-irfp460
-1uf 400v mkp wima10
-mur1560
-mbr2545ct
-zenery 18v
-22ohm

teraz do gotowej cewki pozostaje tylko sterownik mam nadzięję że za niedługo go złożę i będzie działał

w pół mostku się już chyba kondensatora od skłądowej stałej nie daje?

myślę że gdyby rezystor g-s nie przeszkadzał by i nie utrudniał ładowania bramki to byłby w każdej cewce po to są drivery mosfet aby dobrze sterowały mosfetami


Góra
   
 

PostNapisane: 17 lip 2020, 22:58 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 233
Lokalizacja: Warszawa
Nie ma potrzeby wstawiania dodatkowego kondensatora do półmostka, te dwa kondensatory w szeregu ze sobą załatwiają sprawę. Oczywiście do dyspozycji będzie maksymalnie 160V, a nie 320V wyprostowanego napięcia z sieci. Z driverami trochę jest inaczej. One mają ustawione w sobie czasy martwe na tyle duże, że niepotrzebne są żadne rezystory, ani diody domykające, zenery, absolutnie nic więcej. Zatem po co nam to sterowanie GDT?
Sztywne czasy martwe stają się bardzo dużym problemem przy większych częstotliwościach. Mosfet drivery typu high/low side dobre są do transformatorów w przetwornicach gdzie częstotliwość pracy wynosi od kilkunastu do kilkudziesięciu khz. Do małych i średnich cewek Tesli o częstotliwości rezonansowej rzędu 200 - 400 khz kompletnie zatem odpadają. Stąd trzeba się męczyć z tym GDT.
Ale to nie znaczy, że nie można czegoś zrobić od strony logicznej i stworzyć taki układ, gdzie płynnie można sobie regulować zakres czasów martwych, tak aby po stronie mocy nie obawiać się tych zwarć skośnych.


Góra
   
 

PostNapisane: 29 lip 2020, 17:29 
Dołączył(a): 28.05.2020
Posty: 32
no to tak prace dalej trwają teraz w sumie jedynego czego brakuje to sterownika i uzwojenia pierwotnego,

i pojawił się problem w lokalnym elektronicznym nie mieli płytki dziurkowanej mi nie pali się żeby to trawić bo nigdy tego nie robiłem i nie chcę się uczyć na tak wrażliwym urządzeniu, została mi płytka o wymiarach 5cmx7cm i się boje czy na niej mi się to zmieści na zdjęciu wydaje się że się zmieści tylko pytanie jak z podłączeniami będę bazował na schemacie yuri'ego
więc do tego dochodzą diody tranzystor i jeszcze parę elementów,



mam na tym rdzeniu te 22 zwoje ale zastanawiam się czy tyle aby na pewno może być praktycznie wszyscy mają po 16 zwojów nie wiem czy np. za duże napięcie nie będzie ale w sumie rezystory i diody zenera je ograniczą

no i jeszcze pytanie czy są jakieś ustawienia interruptera których nie mogę przekroczyć np. zbyt długi czas włączenia oraz czy każda cewka może pracować w cw?




Góra
   
 

PostNapisane: 31 lip 2020, 13:18 
Dołączył(a): 28.05.2020
Posty: 32
a i jeszcze jedno czy do zasilania interuptera i driverów mosfet mogę wykorzystać zasilanie z stabilizatora 12v? czy musi być te 15 jak na schemacie Yuri'ego ?


Góra
   
 

PostNapisane: 31 lip 2020, 13:33 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 681
Pochwały: 5
Może być 12V, większość MOSFET-ów i tak będzie dawno solidnie nasycona więc niższe napięcie nie zaszkodzi.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 31 lip 2020, 18:34 
Dołączył(a): 28.05.2020
Posty: 32
super dzięki, więc tak zostawię, a co do tego reszty pytań to tak na oko zmieści mi się 74hc14 tc4422 tc4421 i reszta na płytce o wymiarach 7x5cm?


Góra
   
 

PostNapisane: 11 sie 2020, 17:02 
Dołączył(a): 28.05.2020
Posty: 32
dobra wracam po parunastu dniach jak widać sterowniki został zrobiony, użyłem schematu Yuri' ego, są tam tc4422, tc4421, 74hc14, kondensatory 100nf oczywiście tantalowe 47uF 25V, kondensatory or składowej stałej 2uF, diody zenera i shottky' ego , bc547 od interuptera i tyle by było z podstawowych, jako że nie mogę w obi znaleźć rury 16cm wymyśliłem że pierwotne nawinę na doniczce coś koło 12-13 zwojów, mam nadzieję że cewka odpali i nic się nie spali ale wątpie w to oczywiści nie bede odpalał na pełnym sieciowym tylko najpierw przez trafo jakieś i będe sprawdzał co i jak się grzeje i najpierw bez pierwotnego zobacze jaki jest pobór prądu czy nie ma zwarć skrośnych

a apropo ma ktoś schemat jakieś generatora na którym usykam między 100 a 250kHz i będzie miał wypełnienie 50% byłbym wdzięczny

Edit: tak sie zastanawiam czy na gdt aby napewno może być 22 zwojów zawsze widziałem że ludzie mieli 12 15 16 i czy aby napewno nie zadużo ?





Góra
   
 

PostNapisane: 13 sie 2020, 21:12 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 233
Lokalizacja: Warszawa
Do czego chcesz użyć generatora o częstotliwości 100-250khz i wypełnieniem 50%...
CD4047 do tego dobrze się nadaje, jest tam sztywne 50% wypełnienie, zaś schemat z wykresami jak dobrać RC jest w jego nocie katalogowej (sprawdź te nowsze noty).
Co do GDT to tutaj zwoi praktycznie nigdy za wiele. Im więcej tym lepiej dla niższych częstotliwości, gdyż mniejsze ryzyko jego nasycenia...


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO