Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 19 lip 2018, 22:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

PostNapisane: 17 lut 2014, 19:18 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 17.02.2014
Posty: 11
Witam

Ostatnio zbudowałem swoją pierwszą Teslę, która ruszyła od kopa :D
Po ok. pół godzinie ciągłej pracy postanowiłem odpiąć interrupter, żeby zobaczyć jak cewka chodzi na stałe bez przerywacza, cewka pochodziła może z 30 sekund i ...
Wywala bezpiecznik. Po wymianie bezpiecznika zamiast sprawdzić czy układ jest dobry podłączyłem go :oops: od razu i wybuchły tranzystory. Po wymianie tranzystorów kolejny raz bezpieczniki i tranzystory do śmietnika. Postanowiłem sprawdzić cały układ i powymieniałem spalone diody tzn. zenery od GDT.
Dziś po wymianie tesla pochodziła może z 2 minuty i znowu spalił się bezpiecznik i tranzystory, na dodatek zauważyłem że wyładowania z tesli są zdecydowanie mniejsze. Macie jakieś pomysły co mogło pójść ? Wydaje mi się że poszło wtórne tzn. jakiś zwój jest zwarty, ze względu na to że lakier zabezpieczający zważył się nie jestem w stanie optycznie stwierdzić czy na wtórnym jest przerwa bądź zwarcie. Można jakoś sprawdzić wtórne czy to właśnie one nie jest przyczyną ?

EDIT: Dołączam schemat sterownika GDT

Obrazek

Pozdrawiam


Ostatnio edytowano 17 lut 2014, 21:45 przez patryksi11, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 17 lut 2014, 19:54 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Jak to odpiąłeś przerywacz od układu wykonawczego czyli pół mostka? mam rozumieć, że zamiast interuptera dałeś generator funkcyjny?. a sprawdzałeś czy oporniki bramkowe są całe?



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 17 lut 2014, 20:02 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 17.02.2014
Posty: 11
Mam w tesli sprzężenie zwrotne z antenką, która wysyła impulsy do bramek NOT, i dalej do układu. Interuprer zrealizowałem w taki sposób,że podając na jego wejście logiczną jedynkę, ściąga do plusa wejście bramki NOT przez co blokuje sygnał z antenki. Odpinając interupter po prostu układ nie blokuje okresowo sygnału z antenki przez co działa ciągle.


Góra
   
 

PostNapisane: 17 lut 2014, 20:13 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Posprawdzaj półprzewodniki w pół mostku i wymień uszkodzone a zobaczysz,że sstc zacznie działać.
a trafo GDT mruczy tak samo jak przed awarią?



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 17 lut 2014, 20:19 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 17.02.2014
Posty: 11
Już kilkakrotnie wymieniałem półprzewodniki i za każdym razem się wysypują. Nie wiem czy trafo mruczy bo cewka jest dosyć głośna, ale podczas testów z generatorem czasem było słychać buczenie, zwłaszcza przy włączonym interupterze


Góra
   
 

PostNapisane: 17 lut 2014, 20:21 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Ile zwojów ma uzwojenie pierwotne ? To jest zasadnicze pytanie.



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 17 lut 2014, 20:26 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 17.02.2014
Posty: 11
20 zwojów linką 2,5mm


Góra
   
 

PostNapisane: 17 lut 2014, 20:27 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
No to teraz proszę opisać GDT, pokazać przebiegi bramkowe :)



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 17 lut 2014, 21:25 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 17.02.2014
Posty: 11
Schemat postaram się wrzucić za chwilę, ale na razie opiszę.
Nie mogłem zdobić kostek sterowników TCxxxx więc postanowiłem wykonać sam układ.
Układ składa się z kostki ttl74HC14 który rormuje sygnał z anteny. następnie sygnał dwoma indenteramo przesunięty w fazie o 180 stopni jest wysyłamy do dwóch takich samych układów.
układ składa się z kilku stopni :
- wtórnik : odciąża kostkę TTL
- wzmacniacz : pojedynczy mos-fet wzmacniający sygnał z 5 V TTL na 15 V do dalszego sterowania
- para komplementarna z tranzystorów bipolarnych : gwarantują strome przejście sygnału oraz rozładowują bramki mos-fet
- para komplementarna mos-fet która przełączając się steruje transformatorkiem.
Dalej jest standardowy układ pół-mostka

sygnał na bramkach tranzystorów sterujących (wymuszony generatorem) :
Obrazek


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lut 2014, 11:59 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Jak wygląda GDT, jaki rdzeń i ile zwoi ? Wstaw diody zwrotne na rezystorach bramkowych, 1n5819 anodą do bramki równolegle do rezystora. Możesz nawet podnieść napięcie na sterownikach gdt z 15 do 30V i nawinąć gdt w stosunku 2:1 pierwotne/wtórne.

Jeszcze jedno pytanie, jakie są mosfety w mostku ? Czy zastosowałeś diody shottkyego?:




Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lut 2014, 23:54 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 17.02.2014
Posty: 11
materiał rdzenia to N30 uzwojenia ze względu na straty na moim mostku to 16:18 pierwotne:wtórne mosfety na mostku to IRF740, diody shottkyego są zamontowane 1N5822 mostek wygląda dokładnie jak na tym schemacie
http://zapodaj.net/28043b6eb4a27.jpg.html


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lut 2014, 16:23 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Wymień oporniki bramkowe na 10R. To samo tyczy się mosfet-ów, zastosuj IRFP460 lub podobne. Diody 1n5822 też są jakieś chude, jeśli masz niesprawny zasilacz komputerowy to właśnie stamtąd pozyskaj takie diody. one są podwójne ale jedną połówkę można wykorzystać. Ewentualnie zmień ilość zwojów w GDT. Rdzeń najlepszy na GDT to z materiału 3e25.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 21 lut 2014, 19:13 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 17.02.2014
Posty: 11
Dziś podczas pomiarów zauważyłem że napięcie wyjściowe na stabilizatorze "pompuje" przy podaniu sygnału na GDT (skacze od 15V do 12V), może tranzystory do końca się nie otwierały i nagle powstawały duże straty na nich i się przepalały. Pobawię się stabilizacją napięcia i dam znać.


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lut 2014, 21:31 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 17.02.2014
Posty: 11
Po usprawnieniu zasilania i poprawieniu kształtu prostokąta na mostku dalej wywala tranzystory, tranzystory zamienione na IRF840 diody dalej 1N5822. Cewka pochodziła parę sekund i wywaliło, oczywiście wyładowania są dużo mniejsze.

Czy problemem może być zwarty zwój na pierwotnym ? jeśli w ogóle jest ...


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lut 2014, 13:09 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Dlaczego uczepiles się tych irf840? Już pisalem ze one sa chude jak wyplata:-)
Zainwestuj w irfp460. Wymien diody w polmostku na te z zasilacza atx.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lut 2014, 13:33 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
A na jakim napięciu włączałeś cewkę? Masz autotransformator regulacyjny?



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lut 2014, 18:32 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 17.02.2014
Posty: 11
Rozebrałem dziś zasilacz i znalazłem te diody oraz parę mocnych mos-fet
nawijałem drugie wtórne dzisiaj poskładam wszystko i zobaczymy.

Cewkę włączam na 230V z sieci bo nie mam autotransformatora .


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lut 2014, 19:10 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
A nie dałbyś rady zdobyć TC4422/21? W TME są po 11 zł, ewentualnie poszukaj sampli. Może to rozwiąże problem. Zamieściłbyś zdjęcia swojego mostka? I czy cewkę teraz odpalasz cały czas bez interruptera?



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lut 2014, 20:02 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Generalnie jeżeli tesla działa z interrupterem a ulega uszkodzeniu przy CW może być kilka. Głównym z nich są zwarcia skrośne, Zanim jeden tranzystor się wyłączy a drugi zdąży włączyć płynie miedzy nimi prąd zależny od zbocza narastającego i opadającego- ich czasów. Jeżeli SSTC pracuje w trybie przerwań, interruptera to przy zwarciach skrośnych płynący prąd przez obydwa tranzystory nagrzewa je w takim stopniu że zdążą oddać ciepło ze struktury do radiatora, radiator się nagrzewa i oddaje ciepło. Ciepło w tym przypadku nie jest gromadzone na strukturze, to znaczy jest ale w dużo mniejszym stopniu niż w pracy CW. Podczas pracy CW ciepło nie ma jak uciec ze struktury która nagrzewa się w znacznym stopniu powodując jeszcze większe straty/ nagrzewając się jeszcze bardziej aż do uszkodzenia. Rozwiązaniem jest poprawa zboczy sterujących tranzystorami. Chodzi tu o dobranie rezystora tak aby czas narastania był jak najmniejszy. Gdy przełącza się stan na wyjściu GDT i mamy ujemne napięcie względem GS przydatna jest dioda zwrotna założona na rezystor równolegle, która bocznikuje w tym momencie rezystor skracając czas rozładowywania do minimum. Musisz też popracować nad GDT. Wpadł mi pomysł z zasilaniem ostatnich kluczy na części pierwotnej GDT z 30V i nawinięcia GDT w stosunku 2:1 pierwotne wtórne. Jest to dobre rozwiązanie. Nie znam materiału N30, bazuję na sprawdzonych i najlepszych do tego celu 3E25 o rozmiarze TN32. Rozmiar rdzenia też ma znaczenie. Jeżeli GDT wygląda jak na twoim awatarze to z pewnością musisz skręcić tą skrętkę jeszcze bardziej. Możesz też zmniejszyć ilość zwojów w GDT np. do 10.

Taka mała adnotacja. W trybie CW ciepło nie ma jak uciec ze struktury ponieważ ciągle jest dostarczane- praca bez przerw. W pracy z interrupterem są przerwy, w których tesla nie pracuje a ciepło jest oddawane z struktury tranzystora do radiatora.

Ad.2 Proszę Cię nie słuchaj porad lodzika... Podpowiada Ci żeby wymienić diody shottky-ego które masz na jakieś nie wiadomo co z zasilacza. Przecież tutaj są zastosowane właśnie shottky-ego bo liczy się czas. Spadek napięcia na diodzie jest niewielki dlatego mogą tam pracować diody i na 40V, amperażu też nie ma co dawać zbyt wysokiego, przyjmując że to ma mieć max 2KW wystarczą nawet 8A, mają być szybkie!Co do wymiany tranzystorów na IRFP460 to może się ludziom udaje, ale dlatego bo mają większy parametr Pd czyli moc którą potrafią wytracić.



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 11 mar 2014, 22:43 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 17.02.2014
Posty: 11
Witam po przerwie..

Na razie przerwałem prace... brak tranzystorów i czasu.
Postaram się zamówić na stronie TME te drivery i sporą ilość tranzystorów
Nie testowałem Tesli z nowym wtórnym więc nie wiem czy to coś zmieni.
Jak zamówię tranzystory to najpierw przetestuję nowe wtórne a później dam te drivery.

Po próbach znowu się odezwę :)

Pozdrawiam


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO