Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 24 sty 2018, 00:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 

PostNapisane: 28 maja 2013, 16:00 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Witam, a więc po długim boju udało mi się w końcu uruchomić cewkę. Wszystko pięknie i ładnie na około 100 woltach w CW pojawia się ,,koronka,, 10cm. Niestety mam problem z trybem przerywanym. Zamiast wyładowań pokazuje mi się przerywana ,,koronka,, ( mnóstwo iskier ) nie zależnie od częstotliwości. Nie ważne czy to jest 1 Hz czy 100 kHz to koronka po prostu znika i pojawia się krócej lub szybciej. ( koronką nazywam wyładowanie które zawiera mnóstwo iskier i przypomina koronę ). W trybie przerywanym nie słychać takich charakterystycznych strzałów iskier natomiast przerywane syczenie wyładowania. Przerywacz zrealizowany mam na NE555 z regulowaną częstotliwością natomiast wypełnienie ustawione na 50%.


Góra
   
 

PostNapisane: 28 maja 2013, 16:41 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Ok, chyba udało mi się rozwikłać problem. Stan wysoki nie ma prawa trwać 50% ;-). Działa teraz należycie na 10% wypełnienia. Niestety znowu przez przypadek i głupotę upaliłem jednego mosfeta. Aktualnie cewka działa na jednej parze tranzystorów. ( a co za tym idzie na jednej połówce sygnału = połowe słabiej )

150V:



Ciekawostką jest to że antena ( przynajmniej u mnie ) najlepiej działa znajdując się około 50 cm od uzwojenia.


Góra
   
 

PostNapisane: 30 maja 2013, 11:47 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
daj zdjęcie schematu interrutora. jesteś pewien ze żadne zakłucenia nie łażą po przewodzie łączącym sterownik z przerywaczem ?
Jak długi jest kabel łączący ? w jakiej odległości jest od rezonatora ? jakim kablem jest łączony ?
Jaką częstotliwość generuje ten przerywać w trakcie pracy rezonatora. ?
Jak przerobiłeś pełen mostek na połowę ? bo wcale nie działa on na połowie sygnału tylko na połowie napięcia zasilania względem dzielnika pojemnościowego.


Góra
   
 

PostNapisane: 30 maja 2013, 13:58 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Jeśli chodzi o pełen mostek to nic nie przerabiałem bo jutro będzie nowy tranzystor. Wylutowałem tylko ten jeden uszkodzony. I odpalam bez niego. Wtedy dodatnia połówka okresu przechodzi przez dwa dobre tranzystory na uzwojenie a ujemna połówka wisi " w powietrzu " nie wchodząc na uzwojenie. Przez to na mój rozum mam połowę tego co po dolutowaniu brakującego tranzysotra. Zmieniłem dzisiaj też toroid na mniejszy bo na tamtym ( ogromnym ) cewka w ogóle nie chciała zaskoczyć. Przy 220V z kontaktu tranzystory są lekko ciepławe a wyładowanie ma około 15/20 cm. Poniżej zdjęcia:




Ogólnie jestem już zadowolony z efektów a wiem że brakujący tranzystor je jeszcze poprawi. Ciekawie zachowuje się u mnie jednak antena. Poeksperymentowałem z nią troszkę łażąc w okół cewki i tak. Kiedy antena jest przy uzwojeniu to nad nią pokazuje się wyładowanie i cewka działa bardzo słabo. 50 cm od uzwojenia na wysokości pierwotnego jest już sporo lepiej. Okazało się jednak że idealnie jest 50 cm od uzwojenia stawiając antenę na podłodze około 1 metr poniżej pierwotnego. ( nie mam pojęcia czemu akurat tak, grunt jednak że działa ) Nie mierzyłem jeszcze częstotliwości rezonansowej więc na jej temat się wypowiedzieć nie mogę.

http://www.youtube.com/watch?v=fAOu0vMi ... e=youtu.be


Góra
   
 

PostNapisane: 30 maja 2013, 15:08 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 296
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Mnie akurat nie podoba się taka przerywana praca SSTC. Co do antenki to wez kawałek izolacji z żyłki trafo powielacza TV i wsuń na antenkę.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 31 maja 2013, 10:52 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
dalej coś jest tam skopane skoro nie chce działać antena blisko rezonatora.
BDW coś czuje ze spalisz więcej tranzystorów :shock: uruchamianie pełnego mostka z bez 1dnego tranzystora w gałęzi jest skrajnością. Ten układ wogole nie jest przystosowany do tego typu pracy :/ to nie jest worward by mógł tak pracować.


Góra
   
 

PostNapisane: 31 maja 2013, 18:48 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Nie no już mi ręce opadają. Sprawdzone wszystko oscyloskopem przebiegi bramkowe prawidłowe. Pomierzone napięcia prawidłowo. Dzisiaj przyszły dwa nowe mosfety i już są w śmietniku :-(. Uruchomiłem cewkę na pełnym mostku ( tryb CW ) dojechałem może do 60 V z autotransformatora i buch nowy mosfet dosłownie explodował. Wymieniłem go na inny uruchomiłem cewkę w trybie przerywanym i do 80V było ok. Potem iskra dosłownie zaczęła słabnąć co dokładałem napięcia to iskra słabła aż prawie znikła. Ponowna próba w CW i znowu explozja mosfeta. Rozlutowałem ten "pełny mostek" i zlutowałem połówkowy. Odpaliłem teslę wszystko niby fajnie ( wyładowania bardzo krótkie ) około 15 cm. doszedłem na trafo do 220V i bum kolejny mosfet explodował. Nie mam pojęcia czemu one tak łatwo padają moją zabezpieczenia diodowe, zenery i rezystory na bramkach a mimo to smażą się jak głupie. Do tego dodam że całość działa tylko jeśli antena jest daleko od uzwojenia. Przy wtórnym pierwotnym się praktycznie nie wzbudza. Postanowiłem dać jej ostatnią szansę i zamówiłem komblet mosfetów, diod, zenerów, itp. Może któraś dioda jest na mostku padnięta ( mówię o diodach zabezpieczających szpile ) i coś tam zwiera.


Góra
   
 

PostNapisane: 31 maja 2013, 19:32 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
kurdeee ze ja dopiero teraz to zauważyłem :/ ale dobrze, że to napisałeś z tymi napięciami bo to mi dało do myślenia.
BDW skopałeś kolejność diod zabezpieczających, mają być na odwrót. Spojrzałem na schemat w Twoim pierwszym temacie.
spoż na to, parametry podzespołów
STTA506F - 600V 5A 20nS
wiec to jest dioda zaporowa dla całości ultraszybka i bardzo dobrze.
BYV133 - 45V 20A Shotky barier diode
wiec to jest dioda zaporowa eliminująca diodę w strukturze tranzystora mosfet

Wybucha przy 60V bo shotky dostają przebicia przy tylu i prąd zwarcia się pojawia oczywiście według noty katalogowej powinny dostać przy napięciu 2*45V=90V ale trzeba doliczyć ze SSTC ma szpile napięciowe które są podczas przełączeń. Później jest strzał , szpila napięciowa i wszystko jest martwe. Zamienisz diody miejscami i powinno działać na błysk.

Pozdrawiam HVtowców


Góra
   
 

PostNapisane: 31 maja 2013, 21:24 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Jesteś tego pewien? Wzorowałem się na tym schemacie

pliki/obrazy/272

i tam schootkey jest wlutowany jako blokująca a ultra szybka jako chroniąca mosfety. ( wydaje mi się że tak jest prawidłowo ) Chętnie zamienię je miejscami ale bardzo nie chciał bym wykończyć kolejnej pary mosfetów.:-( Tutaj zdjęcie mojego sterownika i GDT:



oraz przebiegi sztucznie obciążone kondensatorem.




Jeśli chodzi o sam wybuch mosfeta to wyglądało to tak. ( tryb CW ) Cewka wchodzi w rezonans odpala się delikatne dołożenie napięcia widać koronkę i BUM. Głośny dźwięk tranzystor całkowicie martwy ( nie przebicie ), posypały się nawet części obudowy. W trybie przerywanym dochodziłem do 80V i iskra zaczynała zanikać jeden z tranzystorów ( ten który później wybuch ) grzał się bardzo intensywnie.


Góra
   
 

PostNapisane: 31 maja 2013, 21:46 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
schemat richiego jest ok a teraz zobacz jak jest u Ciebie
schemat z Twojego pierwszego tematu o SSTC


Góra
   
 

PostNapisane: 31 maja 2013, 21:52 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Fakt, ale to tylko podpisy są błędne ( za co bardzo przepraszam ) diody zarówno na schemacie jak i na płytce są wlutowane prawidłowo. Tym razem zlutuję wszystko bez używania PCB a na "pająka" żeby mieć pewność że wszystko jest na właściwym miejscu. Mam dziwne wrażenie że tam jest wiele rzeczy ( elementów ) uszkodzonych ( dlatego zamówiłem do mostka wszystko nowe ). Za pierwszym razem gdzie przez głupotę upaliłem jednego mosfeta układ w trybie CW wystartował i przy 100V miał duże wyładowania. Potem po domawianu mosfetów było coraz gorzej. Wymieniałem mosfeta zawsze i zenery. Reszta diod wydawała się dobra i przechodziła wszystkie testy. Jednak może pod obciążeniem dostają jakiegoś przebicia? Dziwiło mnie też czemu grzał się zawsze tylko jeden mosfet i to właśnie on najczęściej wybuchał.


Góra
   
 

PostNapisane: 1 cze 2013, 12:14 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
no to nie wiem i przyznam choć z nutką smutku ze ja w życiu nie miałem takich problemów z sstc.
BDW co do foty konstrukcji nie widać tam kondensatorów wygładzających przy żadnym układzie regulator 78xx tez brak kondensatorów ? gdzie się podziały ?
negator jest spięty długimi kablami a powinien być na płytce sterownika bardzo blisko niego.
Nie widzę wartości kondensatora przy sprzężeniu antenowym (na pewno ma wartość 100nF ?)
Nie widzę również diod określających poziom sygnału (tzw clamping diode) tuż za kondensatorem od anteny.


Góra
   
 

PostNapisane: 1 cze 2013, 22:28 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 296
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
SSTC składana na podstawie schematu podgladowego



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 6 cze 2013, 09:26 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
No więc nareszcie. Padam na twarz mistrzowie. Po 20 upalonych mosfetach i innych elementach nareszcie udało mi się wszystko należycie uruchomić. Zlutowałem dosłownie wszystko od nowa i z całkiem nowiutkimi elementami + potężne radiatory. ( całość na tak zwanego pająka dbając o maksymalnie krótkie i równe połączenia ). Przeprojektowałem również przerywacz. Teraz mogę regulować wypełnienie i częstotliwość. Każdy układ scalony ( w tym TD4422 ) zaopatrzyłem w elektrolit 47 uF + 100nF ceramiczny. Całość ruszyła od kopa i nareszcie z anteną blisko uzwojenia pierwotnego. Wyobraźcie sobie moje zdziwienie kiedy to wyładowania wyraźnie widać już przy 20V. Na razie dojechałem tylko do 100V bo chcę wszystko dokładnie pomierzyć aby znowu czegoś nie popsuć. Przy 100V wyładowania mają około 30 cm i są naprawdę mocne. Poniżej wideo:



Co mnie najbardziej cieszy to żaden z mosfetów nie myśli nawet żeby robić się ciepły. Wszystko zachowuje się bardzo stabilnie. Jeśli pomiary będą ok planuję pojechać na 220V. Może być ciekawie. Jeśli wyładowania wzrosną 2 razy ( tak jak napięcie ) to będzie coś ponad 0.5 metra. ;-)


Góra
   
 

PostNapisane: 6 cze 2013, 10:21 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
Gratuluje - sukcesy choć częściowe są okupione sporą ilością półprzewodników.
Nie widać ilości zwoii uzw. pierwotnego ani pobieranego prądu ale jak na 100V masz 30cm to uważaj na prąd pobierany. Jak już wcześniej wspomniałem irfp460 ma swoje granice.
Nie jest problemem osiągnąć wyładowanie żadu 30cm z 100V wystarczy zmniejszyć liczbę zwoii, problemem za to jest dopasować tak uzwojenia by nie zniszczyć tranzystorów przy maksymalnym napięciu zasilania :)

Także eksperymentuj dalej... ;)

Pozdrawiam HVtowców


Góra
   
 

PostNapisane: 6 cze 2013, 20:18 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
No więc co mogę powiedzieć -> Jupi ja jej, this is it. Pomiary wyszły mega pozytywnie więc cewka doczekała się 220V. Tranzystory po minucie pracy są ciepławe ( praktycznie zimne ) iskra jak dla mnie piekielnie długa. Pierwotne to kabel 0.5 cm 7 zwoji. Poniżej film:

http://www.youtube.com/watch?v=87f1dDQK ... e=youtu.be

Jestem naprawdę mega ucha-chany. Pozostaje to teraz zestroić i złożyć w jakieś ładne pudełko. Potem chwila przerwy i oddechu i zaczynam zbierać części na DRSSTC :-D. Podziękowania dla wszystkich forumowiczów którzy pomogli postawić to coś na nogi... ( i szczególny browar dla Mania-C )


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO