Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 21 sty 2018, 21:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3, 4  Następna strona

PostNapisane: 29 kwi 2013, 14:22 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
Witam!
Na początku wypadałoby się przedstawić :) Mam na imię Michał, cewkami zainteresowałem się jakieś 4 lata temu po obejrzeniu "Galileo" właśnie o nich. Trochę czasu minęło i zbudowałem swoją pierwszą klasyczną Tesle, zasilaną z baterii transformatorów, ale to inna historia.

Przejdę teraz do SSTC.
Zbudowanie mojej pierwszej Tesli dało mi takiego "kopa" i dodatkowo zachęciło mnie do zbudowania elektronicznej wersji. Zacząłem od zebrania niezbędnych części, z popularnego sklepu TME. I zabrałem się do pracy. Podam teraz parametry mojej Tesli.

Sterowanie
Moja SSTC sterowana jest klasycznie z tl494, następnie tranzystor i 2 inwertery, później drivery TC4422/21 i klasyczny półmostek docelowo z tranzystorami IRFP450, jednak na razie w mostku będą siedziały IRF820. GDT na rdzeniu TN20 z materiału 3E25, 11 zwojów (więcej się nie zmieściło :/ )

Uzwojenie wtórne
10 cm średnicy, 35 wysokości, nawinięte na rynnie, drutem 0,2mm. Frez ok 200kHz

Komentarz: Uzwojenie Wtórne na nawijarce


Postęp prac
Jak do tej pory z części sterowania mam wykonane:
1.Interrupter

Komentarz: Schemat Interruptera


Komentarz: Interrupter-elementy

Komentarz: Interrupter-ścieżki


Komentarz: Przebieg na intku

Komentarz: Pomiar na intku

2.Driver z GDT

Komentarz: Schemat Drivera


Komentarz: Driver-Elementy

Komentarz: Driver-ścieżki


Komentarz: GDT

Komentarz: Przebieg na wyjściu GDT


Komentarz: Przebieg na wyjściu drivera bez kondensatora (TC4421)

Komentarz: Przebieg na wyjściu drivera z kondensatorem (TC4422)


Teraz pojawiają się pytania:
Co może być nie tak z płytką drivera/gdt, że mam taki przebieg za gdt?

O dalszym postępie prac postaram się informować na bieżąco.
Pozdrawiam!



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

PostNapisane: 29 kwi 2013, 15:09 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Cześć,

na początku muszę Cię zmartwić. Użyty rdzeń na gdt jest trochę za mały. Pomiaru oscyloskopem dokonujesz podczas pracy rezonatora ? Jeżeli próbujesz uruchomić cewkę i nie działa spróbuj zamienić ze sobą wyprowadzenia od uzwojenia pierwotnego.



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 29 kwi 2013, 17:28 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
No tak, też zauważyłem że jest za mały, ale pierwszy miałem styczność z rdzeniami toroidalnymi :roll: Nie, cewka jeszcze nie jest skończona (mostek aktualnie lutuje, może dziś odpalę). Pomiar dokonuje w ten sposób: daje zasilanie na intek i driver, wpinam gdt i sondę wpinam na wyjście gdt (te same kolory). Robię to zgodnie z instrukcją tu: http://tnij.org/pomiar_int

Mostek już skończony! :D
Radiatory takie jakie miałem pod ręką, posiadam większe, ale aktualnie nie chce mi się ich wiercić :mrgreen:
Pierwotne to 14 zwojów linką 2mm (nie jest to drut 2mm tylko przewód składający się z cienkich drucików) da radę? Nie za dużo zwojów?

Komentarz: Półmostek

Komentarz: Mostek z pierwotnym


Prawdopodobnie jeszcze wieczorem odpalę moją Teslę. Niestety nie posiadam autotrafa, czy zasilacz laboratoryjny 30V 5A będzie dobry do pierwszego odpalenia i dokonania pomiarów?



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Ostatnio edytowano 29 kwi 2013, 17:27 przez PolishHammer, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 29 kwi 2013, 17:42 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
PolishHammer napisał(a):
Niestety nie posiadam autotrafa, czy zasilacz laboratoryjny 30V 5A będzie dobry do pierwszego odpalenia i dokonania pomiarów?


Fajnie by było, chociaż przy odrobinie szczęścia obędzie się bez, ważne by sygnały były OK. Ja wszystkie swoje SSTC odpalałem odrazu na 230V :D


Góra
   
 

PostNapisane: 29 kwi 2013, 17:45 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
Ja jednak nie chciałbym od razu rozwalić tranzystorów, tym bardziej że martwi mnie ten przebieg za GDT :( Co może być przyczyną że on tak wygląda? I czy jest prawidłowy? Bo szczerze mówiąc byłem pewny że bede miał jakiś zniekształcony prostokąt jak mi nie wyjdzie,a tu takie coś i nie wiem czy cieszyć się, czy płakać. :roll:



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

PostNapisane: 29 kwi 2013, 18:05 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
Sygnały są mierzone pod obciążeniem, tj. wyjście GDT obciążone pojemnością bramki lub kondensatorem?


Góra
   
 

PostNapisane: 29 kwi 2013, 18:11 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
Nie, jest mierzone bez podłączania do niczego, po prostu gołe wyjście gdt- sonda i uziemienie podłączone do jednego z uzwojeń wtórnych:

Komentarz: Pomiar na gdt



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

PostNapisane: 29 kwi 2013, 18:14 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
Podłącz tranzystor albo kondensator o podobnej pojemności jak bramka. Inaczej pomiar nie ma sensu.

EDIT:

Koniecznie przez rezystor bramkowy.


Góra
   
 

PostNapisane: 29 kwi 2013, 18:26 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
Włączyłem tak kondensator 330pF i rezystor 5R i nic, zero zmiany w kształcie sygnału, cały czas wygląda tak samo.. chyba będę musiał odpalić w ciemno i zobaczyć co się stanie.



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

PostNapisane: 29 kwi 2013, 18:41 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 296
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Jak to co się stanie? Elementy trafią do krainy wiecznego przewodzenia. Na forum jest wiele wątków poświęconych Teslom typu: SSTC (czytaj)



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 29 kwi 2013, 18:44 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
Czytałem, ale nigdzie nie znalazłem informacji na temat takiego przebiegu (widziałem podobny w którymś z tematów, ale nie było wyjaśnione czym był spowodowany i jak to naprawić), dla tego pytam, bo potrzebuje pomocy.



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

PostNapisane: 29 kwi 2013, 18:51 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 296
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Spróbuj wpiąć sondę pod GDT ale do innej pary żyłek. Wg mnie jest to normalny przebieg bo któryś z TC44/ przewraca sygnał i dodatkowo przesuwa go w fazie. Jak się mylę to niech mnie ktoś sprostuje:)



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 29 kwi 2013, 18:56 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
No ok, dziękuje, ale próbowałem już wszystkiego, jeśli chodzi o wpinanie. A jak podłącze gdt do mostka, bez zasilania mostka, to to coś powinno zmienic w pomiarach? I chyba kolega ma rację, tylko czemu w takim razie na wielu (jak nie na wszystkich) poradnikach i opisach jest prostokąt na wyjściu gdt, a u mnie takie coś?



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

PostNapisane: 29 kwi 2013, 19:04 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 296
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Tak samo jest z zasilaczami impulsowymi, że w stanie jałowym przebieg jest sianowaty ale już po jego obciążeniu wygląda to znacznie lepiej. Na bramkę mosfeta wstaw opornik 10R no i zmień rdzeń GDT bo ma to duże przełożenie na sygnał.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 29 kwi 2013, 19:05 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
lodzik1990 napisał(a):
zmień rdzeń GDT bo ma to duże przełożenie na sygnał.

Chodzi Ci o rozmiar tak? Bo rdzeń wykonany jest z 3E25, więc tu chyba nie ma problemu.



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

PostNapisane: 29 kwi 2013, 19:11 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 296
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
PolishHammer napisał(a):
lodzik1990 napisał(a):
zmień rdzeń GDT bo ma to duże przełożenie na sygnał.

Chodzi Ci o rozmiar tak? Bo rdzeń wykonany jest z 3E25, więc tu chyba nie ma problemu.

Nom chodzi o średnicę rdzenia. Na pewno jest on za mały i dodatkowo ma za małą (AL) indukcyjność. 3E25 to jeszcze nie wszystko, weż pod uwagę resztę jego parametrów.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 29 kwi 2013, 19:18 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
Czyli na razie dać sobie spokój z odpaleniem i zamówić nowy rdzeń? Czy moge puścić max 30 V i posprawdzać wszystko? A jaka jest dobra indukcyjność rdzenia? I na jakie parametry zwrócić uwagę?



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

PostNapisane: 29 kwi 2013, 19:50 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Sprawdzaj. Szkoda że nie masz dwóch takich zasilaczy... Słuchaj. taki przebieg jest bo nie ma nic na sprzężeniu zwrotnym. |Podłącz do anteny 1KHz 5Vp-p z oscyloskopu do kalibracji i potem podłącz interrupter. Jak dobrze ustawisz wyzwalanie to uzyskasz coś takiego na wyjściu, przynajmniej powinieneś uzyskać :D




Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 29 kwi 2013, 20:22 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
Dziękuję bardzo za pomoc! :) Teraz szykuje się do odpalenia tesli z tego zasilacza. Taki plus że mam jeden transformator ze starego odtwarzacza i miedzy 2 końcówkami jest 16,8 V wiec da rade na zasilenie sterowania, a z zasilacza dam na mostek mostek :D Zaraz wstawię filmik i szczerze mówiąc nie będę żałował jak rozwalę te tranzystory, bo mam jeszcze 2 takie i 4 irfp450 :) Lece, życzcie mi powodzenia :)

Edit:
Więc tak, przebiegi są nadal dziwne, ale: przy od chyba 20V gdy zbliżam świetlówkę zaczyna ona świecić, a gdy dotykam góry wtórnego czuć wyraźnie kopnięcia. Mały sukces jest, ide teraz oglądać przebiegi :)



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

PostNapisane: 29 kwi 2013, 20:37 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
witam nowego usera
jak dla mnie sprawdzanie czegoś bez generatora nie ma sensu no bo skąd sygnał miałby się wziąć na GDT :| jedynie z stanów interrutora (wysoki niski) ale to niestety jest za małą częstotliwość by przepchać ją przez takie GDT. Dzwonienia na wyjściu które odzwierciedlają większa częstotliwość która "łatwiej" przechodzi przez GDT. Także popieram Slu.
Bdw przyglądając się konstrukcji nie widzę tam kondensatorów wygładzających obok driverów warto to naprawić bo to jest kardynalny błąd konstrukcji
Aby sprawdzić czy dzwonienia przypadkiem nie będą przychodzić z zasilania (skutek spadków napięć przy przełączeniach) wepnij sondę w + i - zasilania obok badanego drivera ...

Pozdrawiam HVtowców


Ostatnio edytowano 29 kwi 2013, 20:52 przez Mania-C, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO