Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 18 lip 2018, 21:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

PostNapisane: 29 kwi 2013, 20:46 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Może i jestem nowicjuszem, ale odradziłbym badanie wyjścia tesli organoleptycznie, ja używałem uziemionego druta na kawałku izolatora, widać malutką iskierkę = działa, a nie ryzykujesz żadnych parastezji i innych negatywnych reakcji ze strony organizmu Zwłaszcza, że czuć kopnięcia, IMHO to raczej niepokojące, przynajmniej jeśli chodzi o wpływ na organizm. Jak było pisane na forum i na co byłem tu uczulany, wbrew obiegowym opiniom prąd z tesli nie jest bezpieczny.

A może znów przesadzam. :D

Żółtodziób serdecznie pozdrawia nowego coilera, oraz pozostałych. :D



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 29 kwi 2013, 21:00 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
No więc tak:
Przy 30 V mierząc miedzy minusem a bramką nadal mam te dzwonki, a jak przełączam na us ma to:

Komentarz: Przebieg na bramce

Czyli chyba sukces. Zaraz sprawdzę czy te dzwonki nie idą od zasilania.

Edit:
Nie ma żadnych dzwonków na driverach :)

Czytałem wszystkie te opinie i wiem że prąd z tesli nie jest bezpieczny, ale nie mogłem się powstrzymać :twisted: Jutro, albo dziś jak będzie mi się chciało spróbuje puścić na 60VAC :)



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

PostNapisane: 29 kwi 2013, 21:03 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
przebieg wygląda w miarę dobrze jak dla mnie czyli rozumiem ze niema dzwonów nigdzie , przed gdt i za gdt ?


Góra
   
 

PostNapisane: 29 kwi 2013, 21:25 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
Niestety ten przebieg jest jak przełączam oscyloskop na us, a na ms jes:

Komentarz: Pomiar na bramce (1ms/div)

zaraz dodam przed gdt

Edit:
przed gdt:

Komentarz: Przed GDT

niestety to jest stary radzecki oscyloskop. nakłada sie kilka różnych, dziwnych sygnałów i docelowy jest nieczytelny...



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

PostNapisane: 29 kwi 2013, 21:28 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
zdarza się ze oscyloskop sciąga syf z sieci jak z eteru i nie chce się dobrze ustawić :D
Kiedys uzywalem "full wypasa" przenosnego- chinski oscyloskop z wyswietlaczem lcd czarnobiały nackany bajerami. Odpalałem tesle to sie zawieszał :D daj przed gdt i za miedzy G i S oscylogram, rosciągnij jak sie da zeby widac bylo zbocza. Opisz napięcie i czas na dzialke.

ed: ustaw trig lvl :P



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 29 kwi 2013, 21:55 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
mi się właśnie wydaje ze wystarczyło by tyko ustawić triger level i wszystkie oscylogramy były by idealne.
Slu co za chiński oscyloskop miałeś ? :D będę wiedział czego nie kupić w przyszłości , sądzę ze koledze tez to sie przyda bo przyszłość w lcd leży.


Góra
   
 

PostNapisane: 30 kwi 2013, 08:52 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
Wczoraj puściłem na 62.3VAC i nic, zero ulotu. Przebiegi dam później. Dodam ze gdy mierzę między wyjściami pierwotnego gdt to sygnał wygląda tak jak za gdt. Zrobiłem jak kolega Slu radził i do antenki podłaczyłem na szybko zrobiony generator ok.700Hz. Na wyjsciu obydwu driverów mam podobny sygnał jak podrzucony przez w/w kolegę i jest to idealny prostokat. Mierząc między masą a pierwotnym gdt (ten kabelek podłączony do drivera, przez kondensator), otrzymuję prostokąt z tymi dzwonkami jak na zdjęciach wczesniej.

Z góry przepraszam za błędy, ale pisze na telefonie i ciężko mi się przestawić na pisanie polskich liter.



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

PostNapisane: 30 kwi 2013, 11:30 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Akurat za błędy Ty najmniej musisz przepraszać. Reszta jak widzę nie wzięła sobie do serca ostrzeżeń i traktuje forum jak chat o dupie Maryni. Tak więc oficjalnie - jak trafię na śmieciowy post to wywalę do kosza. Nie jest żadną filozofią ponowne przeczytanie wiadomości przed wysłaniem, nowoczesne przeglądarki podświetlają błędy, ale ich poprawianie nie polega na poprawieniu z automatu - bo wychodzą bzdury - a na ręcznej ocenie. Zaczynanie zdań z małej litery, stawianie spacji przed znakami interpunkcyjnymi, stosowanie nieistniejących skrótów - to już nie przejdzie. To jest poważne forum, a frywolne traktowanie tematu tylko czyni go niewiarygodnym i odstrasza potencjalnych czytelników.

<MadMod hvman powrócił>


Góra
   
 

PostNapisane: 30 kwi 2013, 18:36 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
A więc pomiary dokonane! Połączyłem wszystko na biurku (bez podłączenia pierwotnego, po prostu zasiliłem mostek, a wyjścia pierwotnego zostawiłem puste) i dokonałem pomiarów. Dodam że antenę podłączyłem do generatora na ne555 i to on tak zniekształca przebieg przy mikrosekundach. Oto wyniki (wszędzie 5V/div) :
Źródło-bramka:

Komentarz: Źródło-bramka: 1ms/div

Komentarz: Źródło-bramka: 5us/div

Komentarz: Źródło-bramka: 2us/div


Pierwotne (zamiast pierwotnego wpięty rezystor 1k):

Komentarz: Pierwotne (rezystor 1k): 1ms/div


Za GDT:

Komentarz: Za GDT: 1ms/div

Komentarz: Za GDT: 5us/div

Komentarz: Za GDT: 2us/div


Przed GDT:

Komentarz: Przed GDT: 1ms/div

Komentarz: Przed GDT: 2us/div


Pomiar między masą a wyjściem do GDT (to z kondensatorem- driver → kondensator → GDT):

Komentarz: GDT-masa: 1ms/div

Komentarz: GDT-masa: 5us/div

Komentarz: GDT-masa: 2us/div



Edit:
Pierwszy sukces! :)
Na mostku 60VAC, zadziałało gdy złapałem za odizolowaną część anteny (!). Dałem teraz dłuższą antenę, ale nie pomaga... Da się coś z tym zrobić? Dodam że jak zbliżam antenę, to żeby osiągnąć takiej długości wyładowania jak wtedy gdy mocno ścisnąłem antenę (koniec filmu) muszę chyba przybliżyć ją na odległość 1 cm.. :/
ps. Wybaczcie mi ten moment radości na końcu :mrgreen:



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

PostNapisane: 30 kwi 2013, 18:55 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Przypadkiem nie masz jakiegoś problemu z generatorem bo dziwnie wygląda ten filmik :| spróbuj na 60VDC uruchomić to w CW czyli bez tego tranzystora przerywającego sygnał z anteny

Edit1: Dobra dopatrzyłem się czegoś w Twoim interruptorze dziwnego do poprawy zmień na 1k


Góra
   
 

PostNapisane: 30 kwi 2013, 18:56 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
Mania-C napisał(a):
Przypadkiem nie masz jakiegoś problemu z generatorem bo dziwnie wygląda ten filmik :|

Chodzi Ci o to że przerywa? Jak tak, to przerywa, jak przestaje dotykać anteny. Jak nie dotykam anteny, to nic się nie dzieje.
Znowu odpalam teraz z dłuższą anteną, zwiniętą w spirale i gdy włożę rękę między wtórne, a elektronikę (bliżej elektroniki i anteny) to pojawiają się iskry. Dodatkowo dodam, że czasami iskry wyglądają i są słyszalne jakby "odpalały" z częstotliwością 30Hz (taki jakby burst mode)..

Edit:
Tam wgl nie ma rezystora teraz.



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

PostNapisane: 30 kwi 2013, 19:01 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Tez błąd ,rezystor tam musi być ;) zarówno do masy jak i do bazy tranzystora ;)


Góra
   
 

PostNapisane: 30 kwi 2013, 19:15 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
A ok, to zaraz wlutuje :)

Odpaliłem CW i nadal nic, jak nie trzymam anteny to nie ma iskier. Pojawiają się dopiero jak bardzo zbliżę antenę, ale wtedy na antenie też jest spory ulot, który przepalił mi teraz kilka warstw taśmy :/ No nie działa samo, a anteny nie mogę za bardzo zbliżyć.. Jakieś pomysły?

Edit:
Mania-C, wieeeeelkie dzięki :D Działa, wlutowałem ten rezystor i działa pięknie :) Teraz wybieram się do sąsiadów, ale jak wrócę na pewno wstawię zdjęcia i filmy :)
I oczywiście dziękuje innym kolegom za pomoc :)



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

PostNapisane: 8 lut 2014, 16:12 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
Witam ponownie po dłuższej nieobecności. Jako iż ostatnio znalazłem czas aby wrócić do HV postanowiłem także napisać co i jak z moją pierwsza sstc.

Przeprojektowałem płytkę mostka, gdyż, poprzednia uległa uszkodzeniu (spalona ścieżka przy puszczeniu CW, 200VDC na irfp460 :? ). Wygląda ona tak:

Komentarz: Płytka półmostka

Po 1 wytrawieniu okazało się że płytka jest wydrukowana w skali 1.4 :? ... no ale cóż, wytrawiłem nową i wszystko niby ok, ale kondensator filtrujący okazał się za duży i musiałem na siłę upchać mostek prostowniczy. Połączyłem wszystko i na początku podłączyłem do sieci trafo zasilające intek i driver. Nie słyszałem żadnych dźwięków od gdt, wiec zacząłem mierzyć napięcia w różnych miejscach. Po chwili poczułem zapach "palonej" elektroniki wiec wszystko odłączyłem. Okazało się że poszedł jeden driver i dwie diody za driverem... Nie wnikałem co poszło nie tak, bo płytka intka i drivera była zakurzona i pewnie gdzieś zwarło...

Cewka aktualnie czeka na nowe części. Ta awaria jednak zachęciła mnie do budowy pełnomostkowej SSTC, bo tak czy siak muszę zamówić części. Dziś wieczorem prawdopodobnie już będą zamówione cześci do: naprawy tej SSTC, nowej, pełnomostkowej cewki, generatora marxa i głośnika plazmowego, będę więc miał co robić w najbliższych dniach.

Plany dotyczące tej cewki:
-mam zamiar skrócić trochę rurę z jednej strony, dać porządne dekle do niej, nawinąć nowe pierwotne na rurze 110 mm, zrobić porządny toroid, obudowę, oraz interrupter na jakims uC. :D
O postępach postaram się na bieżąco informować :)

A teraz trochę zdjęć z czasów gdy cewka jeszcze działała:

Komentarz: Kolejne wyładowanie

Komentarz: Jedno z pierwszych wyładowań

Komentarz: Elementy sterowania

Komentarz: Rozłożona

Komentarz: Cewka całej swej okazałości


Edit:



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

PostNapisane: 9 lut 2014, 12:06 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Dobrze że sie interusujesz hv bo nie jest nas za wielu a pokazy wzbudzają ciekawość innych ludzi z poza chermetycznego środowiska, życzę bezpiecznych eksperymentów
Przechodząc do tematów konstrukcyjnych brakuje mi radiatora na 2gim tranzystorze w mostku
Brakuje kondensatorów snubbujacych dlatego konstrukcja może mieć problemy z stabilnością
Pojemność filtracji oczywiście jak pisałeś na chat'ie jest dużo za mała jak na prace w CW czy Long Puls.
Na filmiku widać jeszcze że Tesla ma jakiś drobne problem z interrutorem może coś się dzieje na masie sygnałów a może na sygnale
generalnie przy interruptorze dałbym kabel koncentryczny by stworzyć ekran dookoła sygnału oraz dodatkową pojemność czyli filtr dla
zakłóceń jakie rozpyla rezonator.

Pozdrawiam HVtowców


Góra
   
 

PostNapisane: 9 lut 2014, 15:22 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
No wlaśnie planuję drobny pokaz na dniu otwartym u mnie w szkole i mam ostatnio trochę więcej czasu, dla tego wróciłem do tego jakże wspaniałego hob
by :D
Drugi radiator oczywiście posiadam, z tym że na zdjęciu jest nie przykręcony :D Z tymi kondensatorami snubbującymi chodzi Ci o te, które montuje się przy driverach? A jak nie to które, o jakich parametrach i czy figurują one w schemacie Dżejwora? Interrupter już dla tej cewki i pełnomostkowej sstc, będzie poza konstrukcją na jakims uC w aluminiowej, uziemionej obudowie, z doprowadzeniem sygnału właśnie na gniazdach bnc. Czy wszystkie części, które mają być uziemione mam polączyć z tym samym punktem co wtórne i czy wtedy jak uziemiam radiatory, to mam zapewnić izolację elektryczną tranzystorów od radiatorów? I osatnie pytanie, jaka minimalna pojemność filtrująca wymagana jest do pracy w CW?

Pozdrawiam! Michał



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

PostNapisane: 9 lut 2014, 20:35 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
A więc zacznijmy od budowy drivera GDT to nic innego jak pół mostek H wiec tam też są kondensatory snubbujące dokładnie w tym samym celu mają być zamontowane kondensatory na głównym mostku mocy. Ze względu na problemy konstrukcyjne (połączeniowe) stosuje sie przynajmniej 1 kondensator na półmostek typu H.
Jeżeli jest to cały most to takie kondensatory będą 2. Jego parametry są dość specyficzne musi w bardzo krótkim czasie oddać jak największy prąd a jeśli chodzi o napięcie to zwykle stosuje się 630VDC (nomenomen dla różnych standardów 600VDC). Pojemność tego konda w teslach raczej nie niższa niż 1uF bezpieczniej 2.2uF.
Czy są one w konstrukcji Dzeja nie wiem nie widziałem schematu.
Co do Mas konstrukcji
Pomyśl od dobrej separacji mas poprzez jakiś optoizolator w intku + filtr dolnoprzepustowy przy samej tesli. Dużo konstruktorów zapomina o tym ze te urządzenia rozpylają RF wszędzie i takie filtry na wejściach to zbawienie. Wyjątkiem gdzie nie są one potrzebne to światłowody chyba nie trzeba opisywać dlaczego.

Pytanie odnośnie uziemień jest dość kontrowersyjne gdyż jak sam wiesz poprzez dolny kraniec uzwojenia płynie jakiś X prąd o jakimś X potencjale
teraz czy ten X potencjał nie zaszkodzi elementom czynnym? Nie wie. Niemniej jednak uziemienie najbezpieczniej wykorzystać z różnych punktów gdzie uziemienie uzw. wtórnego musi "widzieć" bardzo mocny punkt ziemi (czytaj niska impedancją doziemną)
Niektórzy twierdzą ze w małych SSTC niema to znaczenia z którego punktu jest pobierana ziemia.
Niema żadnego prikazu aby uziemiać radiatory w małych Teslach ale w dużych z uwagi na pole elektromagnetyczne i napięcia jakie mogą się pojawić muszą być uziemione wiec z tym bym się nie martwił chyba że się uprzesz to wtedy należy zastosować przekładki ceramiczne pod tranzystory.

Filtracja musisz odpowiedzieć sobie na pytanie ile prądu potrzebujesz w danym czasie i jak stabilne ma być napięcie zasilania (Vripple) wtedy odpowiesz sobie że prąd w piku jest duży spadki są duże i 1000uF to nawet mała SSTC. Co chcesz uzyskać trybem CW ? jak duże mają być spadki ?

Pozdrawiam HVtowców


Góra
   
 

PostNapisane: 10 lut 2014, 17:13 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
Więc tak: kondy snubbujace, to te wpięte równolegle do zasilania, tak jak na schemacie pełnego mostka w temacie "jak działa sstc" (470u chyba)? A schemat Dżeja wygląda tak (jeśli Dżejwor nie wyraża zgody na publikację to go usunę):


Filtracja w zasilaczu to 9x 330u, czyli 2970u czyli nie za dużo, główne założenie tego zasilacza to wykożystanie w pełnomostkowej, abym miał możliwość modulacji audio. CW chcę wykorzystć po pierwsze dla samego sprawdzenia "jak to dziala" oraz ewentualnie dla uzyskania jak najdłuższych wyładowań (chyba że są lepsze sposoby na to). A spadki szczerze mówiąc nie mam pojęcia, niestety brakuje mi jeszcze dużo wiedzy teoretycznej jeśli chodzi o cewki ja i elektronikę, co zresztą widać po moich pytaniach...
Czy zna ktoś może strony albo książki, dzięki którym mógłbym uzupelnić te luki?



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

PostNapisane: 10 lut 2014, 20:21 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
owszem z tym że pojemność filtracyjna to kondensatory elektrolityczne o dużych pojemnościach a snubbery zwykle polipropylen czy duble metalized polipropylene czyli coś w stylu WIMA MKP10 etd. Snubbery montuje się jak najbliżej jest to możliwe zasilania tranzystorów.

2970uF to wcale nie zadużo określił bym mianem klasyka bacz na to że praca w CW wiąże sie z dużym ciepłem tranzystorów mocy ,driverów ,filtrów, mostka etd
Wiec stosuj ten tryb rozwarznie a zanim puścisz ją w tryb CW pomierz prąd pierwotnego czy tranzystory to przeżyją
Duże sparki = duży prąd
Duży prąd = duże straty
Duże straty = Duże ciepło
to generalnie równanie dla SSTC i należy go zawsze mieć w pamięci
Powyższe równania tyczą sie osiągów długości wyładowania. Teoretycznie da się wydłużyć wyładowania korzystając z trybu pół CW ale do tego trzeba przystosować konstrukcje i po nich cewka juz tylko może pracować w tym trybie a w żadnym innym już nie. Jest to zawsze kwestia kompromisów co tak naprawdę się oczekuje.

Wiedza hmm ja się edukowałem i edukuje z 4HV , konstrukcji jakie znajduje w internecie nie tylko tesli ale i przetwornic impulsowych/wzmacniaczy/falowników etd.
Wydaje się być to słuszne niemniej jednak nie jest to prosta droga gdyż niektóre rzeczy / zachowania nie da się opisać tak prosto literami a nawet jak się da to czasem są mało zrozumiałe. Pojawia się pytanie DLACZEGO ? i zaczynasz budować prototyp z którego dochodzisz co tak na prawdę tam się dzieje.
I ot i już
Dużo wiedzy podstawowej i praktycznej znajdziesz również na naszym forum po prostu czytaj , buduj , baw się bezpiecznie.

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 17 lut 2014, 02:39 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
Więc tak, części już doszły, przeuczyłem się projektowania płytek z eagla na kicada i mam już zaprojektowaną ponownie płytkę drivera z interrupterem, który tym razem umieściłem na tej samej płytce. Za pomocą zworek będzie można wybrać między tym interrupterem a zewnętrznym podłączonym za pomocą bnc. Teraz mam takie pytanie, na wejście zewnętrznego interruptera wystarczy pasywny filtr dolnoprzepustowy RC? Czy trzeba kombinować z aktywnym? Zdjęcia schematu i płytki zamieszczę jak dojdę do tego jak eksportować te pliki do pdf albo jpg.



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO