Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 21 sty 2018, 21:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3

PostNapisane: 25 mar 2016, 12:36 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
IMHO ekrany powinny być podłączone albo do uziemienia, albo do masy - sugerowałbym pierwsze. Same potencjometry są ekranowane? Te długie przewody do ich prowadzące to piękne anteny zbierające pole elektryczne rezonatora (wątpię żeby ta spirala drutu wystarczyła jako ekran). W jaki sposób elektronika jest ustawiona względem rezonatora?



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 25 mar 2016, 12:54 
Dołączył(a): 06.02.2016
Posty: 28
Lokalizacja: Świbie
Jak ustawiona jest elektronika? Hmm... Może zdjęcie wystarczy. Pod ekranem z przodu na środku są drivery i interruptery, pod tym z tyłu po lewej - stabilizatory. Przewody miałem zamiar owinąć ekranem ze skrętki komputerowej, tylko jakoś nie mogę go znaleźć. Co do połączenia ekranów tylko z uziemieniem, to będę musiał dopiłować je tak, aby nie stykały się z radiatorami i śrubami. Chcę też zrobić ekran na płytkę z potencjometrami (podłączony do masy ze względu na to, że obudowy potencjometrów już są do niej podłączone). Musze też dołożyć ekrany pod same płytki.



Góra
   
 

PostNapisane: 26 mar 2016, 22:32 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Póki co to wygląda na interferencję, przebiegi dalej w normie przy wyższym napięciu?

Osobiście nie oddalałbym tak elektroniki od cewki.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 28 mar 2016, 16:06 
Dołączył(a): 06.02.2016
Posty: 28
Lokalizacja: Świbie
Dokończyłem ekrany (prócz tego na potencjometry), przewody są w ekranie z drucików, dodatkowo oklejone folią aluminiową, to wszystko podłączone do uziemienia. W zachowaniu urządzenia brak widocznych zmian. Zbliżałem też całą elektronikę do rezonatora (bez skracania przewodów obudowa-rezonator, zmian nie zaobserwowałem. Jutro sprawdzę przebiegi. Sam jestem ciekaw jak będą wyglądać, bo ostatni raz pobieżnie sprawdzałem je, gdy zrobiłem nową płytkę drivera, interrupterów i zasilacza, wtedy półmostek był zasilany jeszcze z 50-60VAC, później nie sprawdzałem. Działało, to wziąłem na konkurs. Później tak mnie już korciło, że podłączyłem do autotrafo i dojechałem do tych 110VAC. Boję się, że mogę zastać niemiłą niespodziankę, ale puki co działa i z tego się cieszę.

Yuri napisał(a):
Póki co to wygląda na interferencję

Zaciekawiło mnie to, mógłbyś wyjaśnić, skąd takie wnioski? Ja z fizyki pamiętam tylko, że interferencja to nakładanie się fal.


edit.

T1 bramka 5V/div zas. 100VAC:


T1 bramka 5V/div zas. 50VAC:


T1 D-S 20V/div zas. 100VAC:


T1 D-S 20V/div zas. 50VAC:


T2 bramka 5V/div zas. 90VAC:


T2 bramka 5V/div zas. 50VAC:


T2 D-S 20V/div zas. 90VAC:


T2 D-S 20V/div zas. 50VAC:


WYJŚCIE PÓŁMOSTKA 20V/div zas. 90VAC:


WYJŚCIE PÓŁMOSTKA 20V/div zas. 50VAC:



Sprawdzane na pracy przerywanej. Zaniżyłem z 100VAC na 90VAC, bo tak przerywał interrupter pracę, że raczej nie udałoby się zrobić zdjęć.

Jakoś nie podobają mi się te przebiegi, nadal widać pofalowania i overshooty, jest też asymetria i dzwonienie.

Kiedyś w końcu będę musiał kupić mniejszy rdzeń na GDT i zmienić te rezystory bramkowe.


Góra
   
 

PostNapisane: 29 mar 2016, 11:36 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
luka1755 napisał(a):
Yuri napisał(a):
Póki co to wygląda na interferencję

Zaciekawiło mnie to, mógłbyś wyjaśnić, skąd takie wnioski? Ja z fizyki pamiętam tylko, że interferencja to nakładanie się fal.


Miałem na myśli zakłócanie pracy interruptera przez pole elektryczne cewki, nieświadomie dokonałem kalki z języka angielskiego. ;)

Hmm, spróbuj przy zasilaniu niższym napięciem odłączyć całkiem interrupter i zobacz, czy cewka ma też problemy w CW. Możliwe że to nie wina interruptera, ale np. wiszącej na długim przewodzie anteny (cewka może "gubić" sprzężenie). Tylko ostrożnie z zadawanym napięciem, w trybie CW elektronika będzie bardzo obciążona.
Ew. Zanim wykonasz ten test wepnij się oscyloskopem pod wyjście interruptera i zobacz, czy na tym etapie widać nieprawidłowości.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 29 mar 2016, 16:03 
Dołączył(a): 06.02.2016
Posty: 28
Lokalizacja: Świbie
Myślę, że normalne to nie jest, że gdy podepnę sondę (z oscyloskopem lub bez) do bazy tranzystora (zwierającego sygnał z antenki do masy) to cewka działa poprawnie. Sprawdzałem tak do 110VAC i było wszystko ok, a przynajmniej nie było przerwań w pracy SSTC.

edit.

Przebieg na bazie tranzystora (bodajże 0,5V/div, może nawet mniej)
zasilanie mostka 110VAC, nic nie przerywało.



Przebieg na wyjściu NE555
zasilanie 95VAC, przerywało jak cholera. W samym przebiegu widocznych gołym okiem przerw lub innych anomalii nie zauważyłem.



Być może tak jak mówisz Yuri, SSTC gubi sprzężenie. Spróbuję skrócić przewód z anteny z 1m do 40-50cm (w sumie tyle wystarczy), ale wcześniej dla testu włożę kawałek drutu w gniazdo BNC, zbliżę całą elektronikę do rezonatora, odpalę i będę obserwował co się dzieje.


edit.
Włożyłem ten kawałek drutu, niestety SSTC nadal przerywa. Wychodzi na to, że jednak nie gubi sprzężenia, a przynajmniej winna nie jest antena czy przewód ją łączący.


Góra
   
 

PostNapisane: 1 kwi 2016, 12:01 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
W stanie niskim (który wyzwala cewkę) przebieg na bazie tranzystora jest niesamowicie pofalowany, teraz trzeba ustalić czemu. Prawdopodobnie zakłócenia indukują się na połączeniach, lub wskutek źle poprowadzonej masy... Przyjżyj się dokładnie tym oscylacjom, nie pojawia się tam przypadkiem wysokiej częstotliwości sinus?
Jaki rezystor masz szeregowo z bazą i równolegle do B-E? Dobrze widzę, że rezystor ściągający bazę do masy dałeś 1M?Ω Zmniejsz go, może nawet do kilkunastu kΩ i zobacz czy coś się zmienia.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 2 kwi 2016, 10:39 
Dołączył(a): 06.02.2016
Posty: 28
Lokalizacja: Świbie
Rzeczywiście, rezystor ściągający bazę do masy (R1) jest 1MΩ. Wcześniej nie zauważyłem tego, przy przepisywaniu wartości popełniłem gafę i zamieniłem wartości R1 i R2. Normalnie powinno być R1 100kΩ, R2 1MΩ, a jest odwrotnie. Poprawię i dam znać, czy coś się zmieniło. Jak to rozwiąże problem, to normalnie będę Ci musiał postawić piwo ;) Wtedy pozostanie jeszcze kwestia interrupiera audio (niestety, po Mania-C'u ani śladu od jego wpisu w tym wątku :( ). Szeregowo pomiędzy interrupterami a bazą są rezystory 1kΩ (po jednym na interrupter). Co do sinusa, wydaje mi się, że coś takiego widziałem, ale sprawdzę jeszcze gdy zamienię rezystory.

edit.
Zamieniłem te rezystory. Przy 120VAC Ton=max Toff=min od czasu do czasu zdarzają się przerwania, ale jest dużo lepiej niż było. Przebiegi postaram się dodać wieczorem. Najbardziej przerywało gdy Toff=min a Ton= prawie max, powiedzmy 3/4 z max.

Jak dorwę bezpiecznik na więcej Amper, to spróbuje uruchomić z jeszcze większego napięcia. W tej chwili przy 120VAC, pobór ok 6A.


Góra
   
 

PostNapisane: 2 kwi 2016, 12:02 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Rezystor ściągający to leczenie objawów, nie przyczyny, ale już wiadomo o co chodzi. Na przewodzie łączącym interrupter z resztą drivera indukuje się sygnał na tyle duży, że chwilami jest w stanie otworzyć tranzystor blokując sterowanie. Musisz zadbać o solidne zaekranowanie przewodów i możliwie krótkie połączenia. Sprawdź też prowadzenie masy między płytkami, pewnie masz pętle zwiększające podatność na zakłócenia.

Doraźnie możesz też zastosować rezystor ściągający niskiej wartości (nawet kilkanaście kiloomów), albo zaaplikować prosty filtr dolnoprzepustowy.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 3 kwi 2016, 21:53 
Dołączył(a): 06.02.2016
Posty: 28
Lokalizacja: Świbie
W całej cewce są 4 płytki: zasilacz, driver z interrupterami, płytka potencjometrów, półmostek. Płytka drivera z interrupterami jest z obu stron oblana polem masy, to samo tyczy się płytki z potencjometrami, także ścieżka łącząca interruptery z driverami, a konkretnie z bazą jest od spodu ekranowana polem masy, a od góry płytki tylko z boków. Obie te płytki są połączone jednym przewodem masy. Cała wiązka jest owinięta drucikami (ekran wyjęty ze skrętki komputerowej) i folią aluminiową, podłączonymi do uziemienia.

edit. Od płytki zasilającej do płytki z driverami i interrupterami lecą 4 przewody z masy.


edit.
Zmieniłem podstawę czasu. Na zdjęciach widać przebieg o wysokiej częstotliwości (ten co był widziany jako zakłócenia na poprzednich przebiegach w stanie niskim. Nic więcej nie zauważyłem. Pierwsze zdjęcie to przebieg w CW (1μs/div, 0,2V/div, na mostku 80VAC), drugie w pracy przerywanej (1μs/div, 0,2V/div, na mostku 120VAC).




A tutaj jak się nie mylę, Młynek Franklina (na mostku 120VAC). BTW ciekawie to wygląda.



Góra
   
 

PostNapisane: 31 gru 2016, 11:50 
Dołączył(a): 06.02.2016
Posty: 28
Lokalizacja: Świbie
Witam wszystkich po dłuższej nieobecności. W końcu znalazłem trochę czasu i zacząłem modyfikować SSTC.

1. Zostało nawinięte nowe uzwojenie wtórne o parametrach:

Częstotliwość rezonansowa - 200kHz
Liczba zwojów - ok. 1852
Wysokość uzwojenia - 500mm
Średnica uzwojenia - 110mm
Nawijane drutem DN2E 0,25mm



2. Nowy torus i breakpoint

Torus: Rura spiro o średnicy 85mm zawinięta w okrąg o średnicy zewnętrznej 380mm. W środku koło z blachy aluminiowej.

Breakpoint: Pręt aluminiowy o długości 210mm i średnicy 7,5mm zaostrzony na końcu




3. W planach jest pełny mostek, tak więc posiadam już praktycznie wszystkie elementy do niego. Pozostało znaleźć termistor i zrobić płytkę.



Planowałem kondensatory filtrujące umieścić na laminacie wraz z resztą elementów, ale jak zobaczyłem ich rozmiar, to zrozumiałem, że to się nie uda.



4. Zakupiłem też od razu mniejszy rdzeń na GDT. Był TX, teraz będzie TN32/19, oczywiście z materiału 3E25



5. Zachciało mi się też zrobić interrupter łączony z resztą elektroniki przewodem optycznym. Wybrałem rozwiązanie na Toslinku, ponieważ posiadałem nadajniki, odbiornik i przewody optyczne.

Interrupter wykonany na TL494. Przy CT=1uF pozwala na zmianę częstotliwości w zakresie 4,25Hz-1,25kHz, a po zwiększeniu CT do 23uF - od 0,17Hz do 32,5Hz. Jeżeli by się ktoś zastanawiał dlaczego dla wypełnienia są dwa potencjometry - gdy był jeden, to nazwijmy to tak, że potencjometr nie wykorzystywał w pełni swojej regulacji.
Symbole odbiornika i nadajnika Toslink zostały dobrane pierwsze lepsze, ponieważ właściwych nie znalazłem w bibliotece, a tworzyć nowej mi się nie chciało.



Jak widać zmian kilka będzie. Zanim złożę pełny mostek chcę się uporać z interrupterem, a w szczególności z komunikacją po przewodzie optycznym. Jak na razie niezbyt to działa, a przynajmniej mnie się tak wydaje. Zdarzają się jakieś dziwne zakłócenia w przebiegu na wyjściu odbiornika Toslink (testuję na biurku tylko interruter z driverem) i jakoś tak ogólnie nijak to działa.
Z technologią Toslink mam pierwszy raz styczność, więc nie zdziwię się, jak będzie tam jakiś karygodny błąd. Zastanawiam się też nad dodaniem na masie przy samym odbiorniku i nadajniku toslink koralików ferrytowych (widziałem takie rozwiązanie w kilku urządzeniach).

Zachęcam wszystkich zainteresowanych do komentowania i wytykania błędów.

Jeżeli o czymś zapomniałem, to dopiszę później.


Góra
   
 

PostNapisane: 31 gru 2016, 12:10 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
W SSTC wystarczy Ci z zapasem jedna taka RIFA, nie dawaj wszystkich bo będziesz marnował dobre kondensatory nic nie zyskując w zamian (poza problemami, niepotrzebnie pogorszysz współczynnik mocy i skomplikujesz sobie konstrukcję). ;)

Toroid i wtórne masz bardzo duże, mogą być problemy z przebiciami...



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 4 sty 2017, 19:51 
Dołączył(a): 06.02.2016
Posty: 28
Lokalizacja: Świbie
Co do przebić się okaże, jakoś tak nie podobają mi się cewki małych rozmiarów :P
Jeżeli chodzi o kondensatory, byłem zmuszony kupić 3 sztuki, więc tak też narysowałem schemat. Wcześniej miałem kupować jakiegoś HITCONA 6800uF, ale w międzyczasie nadarzyła się okazja kupić te 3 RIFY za 20zł. Muszę je jeszcze podłączyć pod wyprostowane sieciowe, żeby sprawdzić czy wszystko z nimi ok.

Yuri napisał(a):
Wbrew pozorom dobry uziom dla cewek Tesli (głównie dzięki niskiemu natężeniu a wysokiej szczebiotliwości po stronie wtórnej) stanowią instalacje jak kaloryfer, metalowa instalacja wodociągowa i podobne.


Ostatnio przy testowym uruchomieniu tak zrobiłem, godzinę później musiałem szybko obniżyć temp. w CO - sterownik pieca dostawał świra i cały czas miał włączoną dmuchawę.

Także myślę, że jednak pozostanę przy dedykowanym uziomie.

edit.
Tak się jeszcze zastanawiam, czy ma sens schodzić tak nisko z częstotliwością interruptera, albo zostawić tylko do tych 30 kilku Hz?


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO