Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 21 sty 2018, 21:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

PostNapisane: 20 maja 2015, 04:48 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
Witajcie

Dysponuję uszkodzonym modułem IGBT o ciekawych parametrach. Nie działa w nim tylko jeden z tranzystorów, a więc szkoda go nie użyć. Jest to bardzo szybki (jak na IGBT) tranzystor SKM75GB063.

Schemat sterownika wygląda następująco:



Czy nie ma tutaj żadnego błędu? Trochę mnie pokręciło od tych symboli zamiast kostki 74HC14N...

Wzorowałem się na cewce Yuri'ego.

pzdr.


Góra
   
 

PostNapisane: 20 maja 2015, 22:42 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
    Nie zamieściłeś najważniejszego - końcówki mocy. Jak masz zamiar wykorzystać ten tranzystor? Wykorzystanie jednego klucza może być z lekka problematyczne...



    Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


    Góra
       
     

    PostNapisane: 21 maja 2015, 12:13 
    Dołączył(a): 15.07.2014
    Posty: 213
    Element mocy będzie po prostu tranzystorem z dużym snubberem i elektrolitem, który w pierwotne cewki będzie pompował szpile prądu.



    A jak sterowanie?


    Góra
       
     

    PostNapisane: 21 maja 2015, 13:42 
    ***
    Avatar użytkownika
    Dołączył(a): 24.05.2010
    Posty: 278
    Lokalizacja: Jasło Rzeszów
    Pochwały: 2
    Jedna rzecz, nie widzę potrzeby zasilania NE555 z 9V, co wymusza dołożenie kolejnego stabilizatora, spokojnie możesz użyć 5V albo 15V :)


    Góra
       
     

    PostNapisane: 21 maja 2015, 15:08 
    Dołączył(a): 15.07.2014
    Posty: 213
    Ok, dla pewności zapytam czy całe sterowanie jest ok? Stabilizator 9V wyrzucę i podepnę się do 5V (drivery będą szarpać 15V więc do niego nie będę wpinał interruptera).

    A jak z układem mocy? To rozwiązanie da radę? Wiem, że robi się cewki na jednym tranzystorze tylko nie widziałem żadnego schematu i w zasadzie to było jedyne co moim zdaniem ma prawo działać. Jeśli jednak są takie układy w lepszej topologii to chętnie przyjmę link.

    pzdr.


    Góra
       
     

    PostNapisane: 21 maja 2015, 15:14 
    ****
    Avatar użytkownika
    Dołączył(a): 22.03.2013
    Posty: 553
    Pochwały: 2
    Popracuj trochę nad czytelniejszym rysowaniem schematów. Jest lekko nieintuicyjny. :)

    Przede wszystkim ta końcówka mocy nie ma w ogóle snubbera. To zasadniczo układ flyback i wymaga snubbera RC lub RCD na uzwojeniu pierwotnym. W przeciwieństwie do mostka nie starczy kondensator na szynach zasilania.

    Tranzystor wpięty jakoś dziwnie... GDT na dobrą sprawę nie jest tu potrzebne, ale izolacja galwaniczna może się przydać.

    Ogólnie cały pomysł jest lekko chybiony. Taki układ jest niewydajny, niestabilny i daje tranzystorowi ostry wycisk. Wielkie straty przełączania, potworne szpile przepięć które będzie trzeba pochłonąć i rozproszyć (mnóstwo mocy do wytracenia). Nieco szczęśliwszym pomysłem będzie wykonanie końcówki mocy w topologii forward, gdzie dodatkowe uzwojenie odzyskuje energię która normalnie grzałaby snubber. Ale i tutaj sprawność będzie kiepska, nie bez powodu wszystkie większe SSTC są na mostkach. ;)

    Ludzie budowali już takie wynalazki, wygląda to z grubsza tak:



    Ale nie widziałem tego układu zasilanego z napięcia wyższego jak 100V. Tranzystor pracuje w bardzo ciężkich warunkach i osiągnięcie dużych poziomów mocy jest bardzo problematyczne.... Przydałoby się aby półprzewodniki było na 3*Vcc, a kondensator snubber powinien być na prawdę wielki. Niestety, wielki tranzystor nie rozwiązuje tych problemów i może paść równie łatwo, co zwykły MOSFET. :(

    Sterowanie w sumie poprawne. Piglet ma w sumie racje, niepotrzebny był mi tam ten dodatkowy stabilizator.
    Można by się pokusić o jakiś PLL...



    Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


    Góra
       
     

    PostNapisane: 21 maja 2015, 16:04 
    Dołączył(a): 15.07.2014
    Posty: 213
    Hmmm... szkoda :( może ten biedny klocek jeszcze do czegoś posłuży.

    Dobra to porzucam plany zasilania z jednego i dam półmostek na dużych MOSFET-ach.


    Góra
       
     

    PostNapisane: 21 maja 2015, 16:09 
    ****
    Avatar użytkownika
    Dołączył(a): 22.03.2013
    Posty: 553
    Pochwały: 2
    Możliwe że coś byś osiągnął. Danyk uzyskiwał ciekawe efekty przy 60VDC i sztywnym generatorze częstotliwości (sic!). http://danyk.cz/isstc3_en.html

    Nie mniej, pewnie było dużo ciepła. I przeskalowanie tego do większych rozmiarów może nagle okazać się poważnym wyzwaniem.

    tak czy inaczej, półmostek na pewno jest bardziej stabilnym, wydajnym (i eleganckim) rozwiązaniem,



    Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


    Góra
       
     

    PostNapisane: 21 maja 2015, 23:14 
    Dołączył(a): 15.07.2014
    Posty: 213
    Oto i on



    Czyli standard + schemat chała ;)

    Tranzystory IRG4PH50KPBF bo takie mam. Rezystory dobiorę jeszcze... Zenerki 18V. Zasilanie przez soft-start na triaku.


    Góra
       
     

    PostNapisane: 22 maja 2015, 12:21 
    ****
    Avatar użytkownika
    Dołączył(a): 22.03.2013
    Posty: 553
    Pochwały: 2
    Te tranzystory są troszkę wolnawe. Będziesz musiał ładnie zjechać z częstotliwością rezonansową, będzie też problem z eliminowaniem zwarć skośnych. Poza tym schemat zasadniczo poprawny.

    D10 i D11 nie są konieczne przy tych tranzystorach, ale na wszelki wypadek można zostawić.

    Jeżeli o filtrację chodzi, spokojnie starczyłoby Ci tu 680µF. :) Można też dodać dodatkowy kondensator na foliowy między szyny zasilania.

    Ps
    Ten schemat już wyszedł w miarę ładnie. ;)



    Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


    Góra
       
     

    PostNapisane: 19 sie 2015, 09:07 
    Avatar użytkownika
    Dołączył(a): 23.10.2014
    Posty: 161
    Lokalizacja: Warszawa
    Jeśli chodzi o cewkę Tesli, którą można uruchomić na jednym tranzystorze to jest taka konstrukcja, dosyć popularna w Rosji i do tego bardzo prosta i nazywa się Kacher.
    Zasada działania była na jednej stronie opisana w sposób najbardziej zrozumiały, więc jak znajdę i przetłumaczę to wkleję o co chodzi. Krótko mówiąc działanie opiera się na silnym sprzężeniu uzwojenia wtórnego, które w odpowiedni sposób jest podłączone z bazą tranzystora.
    Schemat tak wygląda




    Wersja na 12 wolt:


    Krótki filmik na temat tego układu sterowania:


    Działanie cewki na tym schemacie:





    Góra
       
     

    PostNapisane: 19 sie 2015, 10:14 
    ****
    Avatar użytkownika
    Dołączył(a): 22.03.2013
    Posty: 553
    Pochwały: 2
    @thor:

    Mniejsze zabawki budowane w takim układzie amerykanie zwą Slayer Exciter. I jeśli chodzi o wpięcie dolnej końcówki rezonatora na bazę/bramkę klucza, to nie ma w tym żadnej magii - po prostu to wyjątkowo prosta i prymitywna metoda na uzyskanie sprzężenia zwrotnego. Ten sam (a nawet lepszy, bo klucz byłby szybciej przełączany) efekt uzyskałbyś gdybyś uziemił rezonator, a klucz sterował z anteny przez ogranicznik diodowy i scalony driver MOSFET. Nie mówiąc o tym, że pozostawianie dolnej końcówki rezonatora na jakimś pływającym potencjale nie jest szczęśliwym pomysłem. Te cewki są zrobione typowo "po rusku". :lol:

    Oczywiście dać się da coś takiego uruchomić. Ale jak wspominałem, tranzystor będzie w takim układzie dostawał ostro po tyłku. :) W sumie jedyna zaleta tego układu, to prostota.



    Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


    Góra
       
     

    PostNapisane: 19 sie 2015, 12:08 
    Moderator
    Avatar użytkownika
    Dołączył(a): 02.10.2010
    Posty: 751
    Pochwały: 8
    jest jedna wada
    Brak oscylacji = KABOOM :) sam sprawdziłem zresztą ja od zawsze byłem fascynatem małych TC :D

    PS tak yuri jak jest zimno w domu :D heh


    Ostatnio edytowano 19 sie 2015, 12:51 przez Mania-C, łącznie edytowano 1 raz

    Góra
       
     

    PostNapisane: 19 sie 2015, 12:12 
    ****
    Avatar użytkownika
    Dołączył(a): 22.03.2013
    Posty: 553
    Pochwały: 2
    Możliwość robienia jajecznicy na kluczu też uznałbym za wadę. ;) Chociaż w pewnych warunkach może to i zaleta. :lol:



    Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


    Góra
       
     

    PostNapisane: 24 sie 2015, 00:36 
    Dołączył(a): 15.07.2014
    Posty: 213
    Dzięki Panowie za aktywność w wątku! To popycha projekt dalej choć teoretycznie wszystko zawiesiłem do października.

    Projekt single transistor już dawno porzuciłem ponieważ zależy mi na duuużych wyładowaniach. Tym mają się jarać studenci pierwszego roku na wykładach z fizyki, którzy obecnie fizyką się brzydzą, a wykłady omijają :(
    Single transistor wg. wziął się z idei "cewka ze śmieci" oraz z oszczędności. Jednak życie dało mi kilka razy do zrozumienia, że chytry dwa razy traci.
    To po prostu nie może być ani zawodne, ani popierdółka :D

    Zatem z jednego tranzola zrobiły się 4 szybkie MOSFETy 600V 49A (jeśli dobrze pamiętam). Do tego na dren szczotki 40A 45V oraz UFki 16A 600V 35ns pomiędzy DS. Sterowanie GDT, a sprzężenie raczej na przekładniku...



    Góra
       
     

    PostNapisane: 24 sie 2015, 11:07 
    Administrator
    Avatar użytkownika
    Dołączył(a): 05.04.2010
    Posty: 546
    Lokalizacja: Olsztyn
    Pochwały: 8
    Nazwałeś moją małą sstc na PLL małą popierdułką :(

    Czemu miałeś zawiesić wszelkie prace ?
    Myślałem że temat powstał w związku z uszkodzonymi częściowo IGBT 2MBI200 ;)



    Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
    Do tego służy forum !!


    Góra
       
     

    PostNapisane: 24 sie 2015, 12:53 
    Dołączył(a): 15.07.2014
    Posty: 213
    Slu twoja cewka jest mała, ale nie popierdółka :P

    Za zrobienie sstc zabierałem się od dawna i zbiegło się to z tym, że zakatowałem jeden tranzystor w module SKM75GB Semikrona (w zasadzie to przebiłem bramkę).

    Nie miałem zawiesić tylko zawiesiłem :( to co robię teraz to tylko symbolicznie max raz w tygodniu na godzinkę dwie przysiądę ;/ mam ostatnio trochę problemów zdrowotnych i obronę pracy dyplomowej za pasem...


    Góra
       
     

    PostNapisane: 7 paź 2015, 17:56 
    Dołączył(a): 15.07.2014
    Posty: 213
    Dobra prace idą na przód żółwim tempem, ale idą.

    Tutaj widać sterowanie bez przekładnika i GDT:



    Tak wiem, że oczy bolą, ale te rozwiązania mają solidne podstawy (choć trudno w to uwierzyć).

    Powodem było to, że zaprojektowałem piękną płytkę i po wytrawieniu i zmontowaniu większość elementów poszło z dymem. Uznałem, że to mój błąd i 20 razy sprawdziłem schemat po czym stwierdziłem, że musi być gdzieś zwarcie. Niestety zwarcia nie znalazłem więc stwierdziłem, że muszę zrobić płytkę z większymi odstępami ścieżek.
    W ten sposób zaprojektowałem jeszcze ładniejszą i bardziej zaje*istą płytkę. Po jej zmontowaniu efekt był ten sam.
    Wtedy się wściekłem i zmontowałem wszystko "modułowo". Problemem okazał się interrupter, który po włączeniu uszkadzał 555 i podawał +12V bez ograniczenia prądowego na resztę elementów paląc potencjometry (dosłownie).
    Tak zacząłem sprawdzać wszystko i okazało się, że kiedyś szukałem jakiejś biblioteki i beztrosko pobrałem ją z internetu. Niestety ta biblioteka zawierała układ 555 z pozamienianymi pinami i to w całkowicie przypadkowy sposób (chyba, bo po co ktoś by zamieniał vcc z gnd?!).

    Niestety walka z tą usterką pochłonęła wiele czasu i moich chęci więc póki co jest jak jest i projekt czeka na płytkę.

    Kolejną rzeczą jest dodanie wyprowadzeń i TVS-ów w mostku mocy.



    Proszę adminów o zmianę tematu na "[WIP] SSTC by grzegorzewski"


    Góra
       
     

    PostNapisane: 7 paź 2015, 18:06 
    Administrator
    Avatar użytkownika
    Dołączył(a): 05.04.2010
    Posty: 546
    Lokalizacja: Olsztyn
    Pochwały: 8
    Cześć, zmieniłem już nazwę tematu tak jak prosiłeś :)

    Co do tranzystorów na fajnych radiatorkach ze zdjęcia to proszę zastanów się nad płytkami w stylu:

    http://www.easternvoltageresearch.com/d ... idges.html

    :)



    Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
    Do tego służy forum !!


    Góra
       
     

    PostNapisane: 9 paź 2015, 08:40 
    Dołączył(a): 15.07.2014
    Posty: 213
    Dzięki. Początkowo projekt zakładał takie wykonanie jednak chciałem dać diody na tym samym radiatorze (mocno się grzeją). Zobaczę jak będzie pracował ten układ. Wiem że indukcyjności tych przewodów są duże. Zobaczymy co z tego będzie.


    Góra
       
     

    Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
    Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

    Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




    Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
    Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
    phpBB SEO