Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 24 sty 2018, 00:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

 Tytuł: SSTC by d3211
PostNapisane: 13 maja 2011, 20:20 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Witam, chciał bym przedstawić wam moją pierwszą półprzewodnikową cewkę tesli :D
Początkowo jako sterowania używałem sztywnego generatora który nie nadaje się za dobrze do tego celu- w rezultacie do grobu poszło kilka par mosfetów. Sterowanie wymieniłem na układ z antenką i wszystko działa jak powinno. Część mocy to półmostek na IRFPS40N60K. Na panelu przednim znajduje się gniazdo zasilania,bezpiecznik,włącznik zasilania półmostka,potencjometry wewnętrznego interruptera,gniazdo BNC służące do podłączenia zewnętrznego interruptera oraz przełącznik BNC/wew. interrupter. Na panelu zamontuję jeszcze przełącznik do włączania lub wyłączania filtracji. Całość złożyłem na dwóch płytach z tekstolitu. :) Uzwojenie wtórne było nawijane na rurce 110mm drutem 0,25mm i ma wysokość ok.40cm. Pierwotne ma 16 zwojów,nawijane linką 2,5mm^2 na rurce 160mm.
W najbliższym czasie jeszcze będę musiał dorobić torus ponieważ teraz tesla korzysta z małego torusa do drsstc. Jeszcze chciał bym dodać że wtórne jest do wywalenia ponieważ dostało przebicia.
:( Zdjęcia:

Komentarz: Tesla :D


Komentarz: Elektronika


Komentarz: Wyładnowanie


Komentarz: Wyładowanie


Komentarz: Wyładowanie-sztywny generator


Pozdrawiam, d3211

Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
   
 

PostNapisane: 13 maja 2011, 20:37 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
Mechanicznie bardzo dobra robota, to się chwali :D Jednak przyczepię się do mostka - tranzystory i na długich kablach i kondensator również i do tego cienkich. Rura pierwotnego zbyt gruba - widziałem parę przypadków, że bardziej szkodziła niż pomagała. Napisz też w jaki sposób doszło do przebicia i jak wygląda konstrukcja pierwotnego.


Góra
   
 

PostNapisane: 13 maja 2011, 20:40 
Ile razy lakierowane było twoje uzwojenie wtórne ?


Góra
  
 

PostNapisane: 13 maja 2011, 20:47 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Do przebicia doszło jak założyłem za duży toroid, pierwotne jest zbudowane tak że przewody przechodzą między wtórnym a wewnętrzną stroną rurki pierwotnego. Rurka przykręcona jest wkrętami do tekstolitu. Wtórne zostało polakierowane kilka razy (nie pamiętam dokładnie) plastikiem 70. Kilka dni temu chciałem je powtórnie polakierowć lakierem do drewna ale się zepsuło z dlatego tak dziwnie wygląda.


Góra
   
 

PostNapisane: 13 maja 2011, 20:48 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Ładan SSTC, na żywo prezentuje się wiele lepiej :D Jakie kondensatory rzonansowe dałeś?


Góra
   
 

PostNapisane: 13 maja 2011, 20:50 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Kondy rezonansowe to wimy MKP10 o pojemności 1uF na 400VDC.


Góra
   
 

PostNapisane: 13 maja 2011, 20:52 
Ja z doświadczenia wiem, że przepuszczanie żyłek między uzwojeniem pierwotnym a wtórnym jest złym pomysłem dlatego też mogło dojść przez to do uszkodzenia uzwojenia.


Góra
  
 

PostNapisane: 13 maja 2011, 20:58 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
Zdecydowanie zły. U siebie nie przeprowadzałem co prawda przez rurę uzwojenia ale końcowy zwój był zamocowany za pomocą cienkiej opaski samozaciskowej, która przechodziła na wcisk przez rurę a jednak właśnie tam poszło przebicie.

Piglet11, jakie kondensatory rezonansowe? Te tutaj służą tylko blokowaniu składowej stałej.


Góra
   
 

PostNapisane: 13 maja 2011, 21:02 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Mój błąd.
Czasem lubi przebijać nawet i nie przez przeprowadzenie linki. U mnie kilka razy tak zrobiło na szczęście bez żadnego uszczerbku.


Góra
   
 

PostNapisane: 13 maja 2011, 21:22 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
Kwestia sprzężenia - kluczem do sukcesu jest tak dobrać pierwotne by nie było przebić ale też wyładowania były jak najdłuższe. Ostatnio u siebie znalazłem kompromis, a leżał on tylko 2 cm niżej od pierwotnego założenia, jednak mnie podkusiło by spróbować jeszcze raz na poprzednim ustawieniu (już na przekładniku) - i niestety, przebiło. Chociaż tym razem pierwotne nie nosi żadnych śladów przebicia, a poszły tranzystory, zenerki na bramkach i bezpiecznik.

@d3211: wyładowania masz trochę krótkie jak na możliwości półmostka, zwłaszcza, że masz konkretne tranzystory - u mnie jest 10 zwojów na pierwotnym na irfp460 Ty mógłbyś spróbować z 8.


Góra
   
 

PostNapisane: 15 maja 2011, 18:00 
Dołączył(a): 15.11.2010
Posty: 50
Właśnie dlatego prosił bym o założenie tematu o zależności długości wyładowań SSTC od parametrów użytych elementów, wtórnego pierwotnego, sprzężenia etc.
hvman, one nawet nie są tu odblokowania składowej stałej, bo jak powiedział C4r0, mogły by je zastąpić nawet odpowiednie rezystory. Te kondensatory to dzielnik napięciowy.
d3211, teraz jest problem jak estetycznie zamontować antenę. Moim pomysłem, o ile nie wyjdzie mi sprzężenie zwrotne na przekładniku prądowym, to zrobię atrapę zabezpieczenia przed wyładowaniami z torusa, nie uzyskuje tak dużych wyładowań, żeby te miały dotrzeć to anteny udającej zabezpieczenie, a antena nie będzie kablem wiszącym w powietrzu obok uzwojenia. myślicie że to może być doby pomysł?


Góra
   
 

PostNapisane: 15 maja 2011, 18:22 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
One spełniają kilka funkcji tak naprawdę (choć jak o bywa z uniwersalnością - nie są tak dobre jak gdyby każdy element odpowiadał tylko za swoją pojedynczą rolę), tak więc mamy dzielnik napięcia, blokowanie składowej stałej oraz pełnią funkcję odsprzęgającą. A co do rezystorów - to tylko przykład, ale kompletnie nieużyteczny.

A temat przecież możesz sam założyć.


Góra
   
 

PostNapisane: 15 maja 2011, 23:00 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
Feee rezystor zamiast konda :-/ straty straty straty ... Idac tym tropem dalej ,lepiej by udar prądu był jak największy w jak najkrótszym czasie.
@ o900
uważnie czytaj forum temat "duża SSTC stiva" jest parę ważnych rzeczy dobrze tam ujętych.

A co do samej konstrukcji autora tematu to średnio mi się podoba a to dlatego iż rzeczywiście dużo kabelków po stronie mocy... włącznie z tym ze przewody bramek idą z przewodami źródło odpływ.

Pozdrawiam


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO