Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 12 gru 2018, 16:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

 Tytuł: [WIP] SSTC 2
PostNapisane: 9 kwi 2011, 12:53 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Z nadejściem wiosny naszła mnie ochota na zbudowanie nowej SSTC :) Wybór padł na konfigurację z pełnym mostkiem i driverem PLL. Główne założenie to osiągnąć jak najdłuższe wyładowania ale również mieć możliwość pracy w trybie muzycznym (MIDI), tak więc mostek może pracować na prostowaniu jednopołówkowym, dwupołókowym z i bez filtracji (wstępnie 1320uF, jak miejsce pozwoli to 1760uf). Sprzężenie z CT 1:50 na wtórnym. Interrupter po kablu współosiowym. Elektronika sterownika ekranowana.

Wstępne parametry cewek:

Pierwotna: średnica 160 mm, wysokość tyle ile się da by osiągnąć jak największe sprzężenie, 5 zwojów
Wtórna: średnica 110 mm, wysokość 220 mm, frez ok. 220 khz (dla pracy z torusem), drut 0,2 mm

Schematy i płytki wrzucę jak ukończę je wszystkie.


Góra
   
 

PostNapisane: 9 kwi 2011, 15:05 
hvman ja na twoim miejscu zamiast robić sprzężenie na przekładniku to bym dał antenkę i miałbym spokój z przebiciami do wtórnego.


Góra
  
 

PostNapisane: 9 kwi 2011, 15:27 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Przy antence w moim przypadku (mała obudowa) dziwnie mi się zachowywał sterownik. Przy CT 1:50 SSTC1 chodzi bardzo dobrze i jest to bardziej eleganckie rozwiązanie moim zdaniem. A przebicia brały się z dużego sprzężenia i błędu jaki popełniłem mocując górną stronę pierwotnego (otwór przez który przechodziła opaska zaciskowa, oprócz niej też i wyładowanie) oraz nieco za niskiej rury.


Góra
   
 

PostNapisane: 9 kwi 2011, 20:45 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 773
Pochwały: 8
Ja nie widzę problemu z używaniem CT wręcz według mnie stabilniej pracuje rezonator ...
PS budujesz z schematu stiviego ? cd4046 + cd4066 ? Czy własna konstrukcja ?


Góra
   
 

PostNapisane: 9 kwi 2011, 21:06 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Opieram się o schemat Steve'a Connera (część PLL), bez CD4066, reszta to już taka kompilacja. Ciężko coś nowego wymyślić do tak prostego układu ; )

http://www.stevehv.4hv.org/CWcoil/PLLSchem.JPG pewno o ten schemat Ci chodziło? Dziwi mnie trochę, że użył 4066 zamiast wejścia INHIBIT w 4046.


Góra
   
 

PostNapisane: 12 kwi 2011, 17:10 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Koncepcja się nieco zmieniła z racji ograniczonych funduszy i muszę wykorzystać to co mam. Tak więc rezygnuje chwilowo z PLL i robię klasyczny sterownik. Wrzucam też wstępne schematy:



Góra
   
 

PostNapisane: 12 kwi 2011, 17:59 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
No, najprościej. Brakuje mi tylko diod zenera na bramkach. 15V to trochę mało. Daj zenery na 18V 1.3W i po transilu na 20V. Nie zakładasz na pcb mosta kondensatorów filtrujących i mostka prostowniczego ?



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 12 kwi 2011, 18:09 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Myślę, że wystarczą te transile, otwierają się na 15V ale w pełni zwierają dopiero przy ok 20V. Same tranzystory przy 15V są już w pełni otwarte. Mostek prostowniczy będzie na radiatorze, a kondensatory filtrujące jako osobny moduł, choć w przypadku tej tesli mam wrażenie, że pozbędę się ich w ogóle i będzie pracowała tylko na prostowaniu jednopołówkowym z interrupterem synchronizowanym z siecią. Będzie to niejako QCW dla ubogich ;) Cel: jak najdłuższe wyładowania przy możliwie małym rezonatorze i w kształcie miecza (niczym VTTC) co pewno oznacza sporą f rezonansowa (chcę przetestować uzwojenie na ok 540khz (dla 1/4), podobno większa f pozwala na otrzymanie bardziej ścisłych i mniej rozwidlonych wyładowań)


Góra
   
 

PostNapisane: 17 kwi 2011, 17:00 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Wtórne na ok. 550khz zostało już nawinięte i polakierowane. Wrzucam też 'wersję alpha' ; ) sterownika:


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO