Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 16 lip 2018, 09:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

 Tytuł: Spalenie GDT?
PostNapisane: 29 cze 2017, 23:32 
Dołączył(a): 24.07.2016
Posty: 50
Witam serdecznie.
Ze względu na brak bezpiecznika przy autotransformatorze spowodowałem jego "wybuch"( nie jestem w stanie ocenić czy jest wciąż sprawny, ma przepaloną około 1/8 zwoi). Wynikiem tego było zepsucie tranzystora. Gdy podłączyłem inny autotransformator (Jeszcze wtedy nie wiedziałem, że nie działa jeden z MOSFETów) zaczął dymić się rezystor na bramce. Do tego czasu GDT jeszcze działało, słychać było jego typowy dźwięk. Jednak po wymienieniu tranzystora, rezystora, GDT po włączeniu nie buczy. Prowizoryczne sprawdzałem muktinetrem napięcie między poszczególnymi elementami i wszystkie się zgadzały ale GDT wciąż nie buczy. Mogę wyeliminować to, że jakiś z elementów na sterowniku jest niesprawny? Czy wymienienie rdzenia i ponowne nawinięcie GDT pomoże?
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odpowiedzi!


Góra
   
 

PostNapisane: 29 cze 2017, 23:47 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Na pewno pomoze wymiana TC44-21,22 i diod zenera przy mosfetach.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 29 cze 2017, 23:48 
Dołączył(a): 24.07.2016
Posty: 50
Czyli wina braku działania gdt leży bardziej po stronie mostka niż układu sterownia?


Góra
   
 

PostNapisane: 29 cze 2017, 23:52 
Dołączył(a): 24.07.2016
Posty: 50
I tak dziwne jest to, że multimetr pokazywał dobre napięcia a gdy tak jak zawsze próbówką dotykałem anteny (oczywiście wtedy gdy działał sam układ sterujący - bez mostka) to nie dawało żadnych znaków życia


Góra
   
 

PostNapisane: 15 lip 2017, 00:16 
Dołączył(a): 24.07.2016
Posty: 50
Witam.
Zauważyłem niezwykle szybkie nagrzewanie się stabilizatora 15V i to na nim prawdopodobnie robi się zwarcie. Jednak wssystko robione jest tak gdy było poprawnie.


Góra
   
 

PostNapisane: 17 lip 2017, 20:53 
Dołączył(a): 24.07.2016
Posty: 50
Witam.
Został mi już ostatni problem.
Przed spalaniem się całej masy elementów gdy podłączałem Sam interrupter (bez mostka i cewki) to GDT buczało oraz zmieniając rezystancję przez potencjometry zmiany przebiegu były słyszalne (manipulowanie PWM bylo słyszalne). Teraz GDT buczy tylko wtedy gdy dotknę nadajnika (anteny) a i tak nie da się modelować sygnału przez potencjometry. Gdy chciałem sprawdzić jak wygląda sygnał gdy trzymam palcem nadajnik to wystarczy, że podepnę masę sondy a GDT trzymane palcem nie buczy. Ktoś ma jakieś sugestie co do tego.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.


Góra
   
 

PostNapisane: 18 lip 2017, 16:51 
Dołączył(a): 24.07.2016
Posty: 50
Liczę na Waszą pomoc


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO