Witam,
Jestem tu całkiem nowy chciałbym nauczyć się trochę, zrozumieć jak działają cewki i przewodniki i zapytać o radę. Mistrzem elektroniki niestety nie jestem. Wybrałem liceum i profil mat-fiz, czego dość mocno teraz żałuję bo niestety niewiele poza teorią, która w tych czasach jest bardzo szczupła wiem, a chciałbym wiedzieć więcej. A więc lecimy:
1. Przez ostatni miesiąc i trochę robiłem cewkę z projektu z magazynu EP
http://ep.com.pl/files/1653.pdf. A więc składałem, paliłem części, uczyłem się co i jak działa. I stanąłem w punkcie "wszystko działa, ale nie działa". Wczoraj w końcu udało mi się uzyskać wyładowania o długości 2cm przy napięciu 90V, pierwszy raz ruszyła po tygodniu prób. Sporo pomógł mi do tego pierwszego odpalenia dojść autor tego artykułu Karol (wystarczyło zamienić wyprowadzenia uzwojenia pierwotnego o czym na śmierć zapomniałem chociaż czytałem to wcześniej), ale nie chce mu już zawracać głowy przez email. No to tak po 20 sekundach od odpalenia zjarał się bezpiecznik 3,15A, więc wymieniłem go na następny znów się spalił po chwili, następnie wziąłem 5A i ten też spłonął, sprawdzałem w międzyczasie czy coś się przypadkiem nie spaliło z układów na płytce pół mostka i tu niestety zjarało się wszystko poza kondesatorami i mostkiem prostowniczym, czyli Mury860, Zenerki i diody IN5522 oraz i irfy460. Wymieniłem wszystko i niestety sytuacja się powtórzyła. Więc teraz poczekam na części.
A teraz czas na specyfikację:
Uzwojenie wtórne: 1400 - 0,18mm
Uzwojenie pierwotne: 10 - 2,5mm
Komentarz: Uzwojenie wtórne
Komentarz: Uzwojenie pierwotne
Zasilanie układów:
Z 18 voltów z zasilacz robi 5V i 15V
Układ sterujący i przebiegi: (interupter jeśli się nie mylę)
Komentarz: Interupter ścieżki
Pierwszy przebieg jest z NE. Drugi po driverach TC4422/21. Wczorajsze przebiegi po driverach przed tymi spaleniami były inne, strome w gorę i w dół, jakby postrzępiona sinusoida. Ale wydaje mi się że drivery wciąż są sprawne bo się nie grzeją. Możliwe że po prostu układ się nastroił przez tą chwilę pracy. Przebiegi mierzone oscyloskopem od chińczyka za 80zł, jakość dość fatalna ale jest. Jak jeszcze go nie maiłem to sprawdzałem sobie miernikiem po NE i po driverach czy cyka

I półmostek:
Komentarz: Półmostek ścieżki
No i to wszystko. I teraz pytanie co zrobić żeby układy nie paliły się tak szybko bo zbankrutuje

Niestety nie ma autotransformatora, używam 3 połączonych tranf.
2. Chciałbym w międzyczasie zrobić mniejszą cewkę ponieważ mam jeszcze materiały. Miałaby się opierać na NE555 i jednym irfie. Taką do zabawy w wolnym czasie, która nie będzie pożerać części i będzie mogła pracować na np. 24V. Przeglądałem internet w poszukiwaniu schematów lub jakichś poradników ale nie znalazłem niczego czego byłbym pewien że zadziała, youtube także niewiele mi pomógł, chociaż jest kilka filmików z bardzo fajnie działającymi cewkami na jednym irfie to nikt nie daje schematu. Chciałbym was prosić o pomoc w skonstruowaniu jej.
Pozdrawiam
Kuba