Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 19 lip 2018, 22:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

PostNapisane: 13 gru 2015, 14:13 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Witam,
Jestem tu całkiem nowy chciałbym nauczyć się trochę, zrozumieć jak działają cewki i przewodniki i zapytać o radę. Mistrzem elektroniki niestety nie jestem. Wybrałem liceum i profil mat-fiz, czego dość mocno teraz żałuję bo niestety niewiele poza teorią, która w tych czasach jest bardzo szczupła wiem, a chciałbym wiedzieć więcej. A więc lecimy:

1. Przez ostatni miesiąc i trochę robiłem cewkę z projektu z magazynu EP http://ep.com.pl/files/1653.pdf. A więc składałem, paliłem części, uczyłem się co i jak działa. I stanąłem w punkcie "wszystko działa, ale nie działa". Wczoraj w końcu udało mi się uzyskać wyładowania o długości 2cm przy napięciu 90V, pierwszy raz ruszyła po tygodniu prób. Sporo pomógł mi do tego pierwszego odpalenia dojść autor tego artykułu Karol (wystarczyło zamienić wyprowadzenia uzwojenia pierwotnego o czym na śmierć zapomniałem chociaż czytałem to wcześniej), ale nie chce mu już zawracać głowy przez email. No to tak po 20 sekundach od odpalenia zjarał się bezpiecznik 3,15A, więc wymieniłem go na następny znów się spalił po chwili, następnie wziąłem 5A i ten też spłonął, sprawdzałem w międzyczasie czy coś się przypadkiem nie spaliło z układów na płytce pół mostka i tu niestety zjarało się wszystko poza kondesatorami i mostkiem prostowniczym, czyli Mury860, Zenerki i diody IN5522 oraz i irfy460. Wymieniłem wszystko i niestety sytuacja się powtórzyła. Więc teraz poczekam na części.
A teraz czas na specyfikację:
Uzwojenie wtórne: 1400 - 0,18mm
Uzwojenie pierwotne: 10 - 2,5mm

Komentarz: Uzwojenie wtórne

Komentarz: Uzwojenie pierwotne

Zasilanie układów:
Z 18 voltów z zasilacz robi 5V i 15V

Komentarz: Zasilanie

Układ sterujący i przebiegi: (interupter jeśli się nie mylę)

Komentarz: Interupter

Komentarz: Interupter ścieżki

Komentarz: NE555

Komentarz: TC4422/21

Pierwszy przebieg jest z NE. Drugi po driverach TC4422/21. Wczorajsze przebiegi po driverach przed tymi spaleniami były inne, strome w gorę i w dół, jakby postrzępiona sinusoida. Ale wydaje mi się że drivery wciąż są sprawne bo się nie grzeją. Możliwe że po prostu układ się nastroił przez tą chwilę pracy. Przebiegi mierzone oscyloskopem od chińczyka za 80zł, jakość dość fatalna ale jest. Jak jeszcze go nie maiłem to sprawdzałem sobie miernikiem po NE i po driverach czy cyka :D
I półmostek:

Komentarz: Półmostek

Komentarz: Półmostek ścieżki

No i to wszystko. I teraz pytanie co zrobić żeby układy nie paliły się tak szybko bo zbankrutuje :P Niestety nie ma autotransformatora, używam 3 połączonych tranf.

2. Chciałbym w międzyczasie zrobić mniejszą cewkę ponieważ mam jeszcze materiały. Miałaby się opierać na NE555 i jednym irfie. Taką do zabawy w wolnym czasie, która nie będzie pożerać części i będzie mogła pracować na np. 24V. Przeglądałem internet w poszukiwaniu schematów lub jakichś poradników ale nie znalazłem niczego czego byłbym pewien że zadziała, youtube także niewiele mi pomógł, chociaż jest kilka filmików z bardzo fajnie działającymi cewkami na jednym irfie to nikt nie daje schematu. Chciałbym was prosić o pomoc w skonstruowaniu jej.
Pozdrawiam
Kuba


Góra
   
 

PostNapisane: 13 gru 2015, 14:54 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Siwykrzywy napisał(a):
2. Chciałbym w międzyczasie zrobić mniejszą cewkę ponieważ mam jeszcze materiały. Miałaby się opierać na NE555 i jednym irfie. Taką do zabawy w wolnym czasie, która nie będzie pożerać części i będzie mogła pracować na np. 24V. Przeglądałem internet w poszukiwaniu schematów lub jakichś poradników ale nie znalazłem niczego czego byłbym pewien że zadziała, youtube także niewiele mi pomógł, chociaż jest kilka filmików z bardzo fajnie działającymi cewkami na jednym irfie to nikt nie daje schematu. Chciałbym was prosić o pomoc w skonstruowaniu


Mogę z czystym sumieniem polecić Ci ten układ:
http://www.stevehv.4hv.org/SSTC6.htm
http://www.stevehv.4hv.org/classEsstc.htm
NE555 do wzbudzenia, TC4420 i jeden IRFP460. Ja złożyłem to w sposób "ekonomiczny" z wtórnym na pudełku po witaminach (taka rurka o średnicy niecałe 3 cm) i nawinąłem drutem z jakiegoś trafa i efekty były znośne, ale MOSFET się mocno grzał. Zasilałem to i z 24V (wyładowanie do powietrza trzeba było zainicjować śrubokrętem), i z 110V, oczywiście im wyższe napięcie tym lepsze efekty. Ja miałem kilka cm wyładowań, ale można uzyskać znacznie lepsze efekty jak się zrobi porządnie.
Dodam, że u mnie ten układ odpalił za pierwszym razem i nic się w nim do tej pory nie uszkodziło. Jedynie pamiętaj, że MOSFET się może grzać, zwłaszcza jak nie wystroisz.

Na forum widziałem jeszcze schemat na jednym IRFP460 z uzwojeniem feedback (ze strony pocketmagic), ale u mnie się ten układ nie wzbudzał, więc nie polecam.


Siwykrzywy napisał(a):
Przebiegi mierzone oscyloskopem od chińczyka za 80zł, jakość dość fatalna ale jest.

Jaki dokładnie?
Co do Twojego SSTC to Ci raczej nie pomogę, ale sam w tym tygodniu będę składać podobne.
Ale te strasznie długie przewody do MOSFETów skróć, powinny być jak najkrótsze, najlepiej bezpośrednio w płytkę wlutuj elementy.


PS: czemu napisałeś w dziale "Inne elektroniczne cewki Tesli" a nie w dziale "SSTC"?


Góra
   
 

PostNapisane: 13 gru 2015, 15:15 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Okej, dzięki :) Wydaje się dość spoko wezmę się za to. Dzięki za polecenie. Został mi drut mam kilka kawałków rurek i akurat większość z tych części też będę miał.

Co do oscyloskopu to jest on dosłownie prosto od chińczyka http://www.aliexpress.com/item/DSO138-2-4-TFT-Digital-Oscilloscope-DIY-Kit-DIY-Parts-for-Oscilloscope-Making-Pocket-size-Handheld/32539344119.html?spm=2114.01020208.3.1.JoKI7E&ws_ab_test=searchweb201556_7_79_78_77_82_80_62,searchweb201644_0,searchweb201560_1 Akurat jest przecena. Na przesyłkę czeka się około 15-20 dni, jest darmowa. Dostajesz zestaw DIY i sobie lutujesz.

I co do złego umieszczenia postu, po prostu jestem nowy i nie ogarnąłem. Jeśli ktoś może przenieść ten temat do odpowiedniego działu byłbym bardzo bardzo wdzięczny.


Góra
   
 

PostNapisane: 13 gru 2015, 15:24 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Z tym oscyloskopem... Jest kiepski. Może okazać się niewystarczający.

Podaj na antenę sygnał z jakiegoś generatora (nawet na NE555, wypełnienie 50%, f 100-200kHz), podłącz do drivera niezasilony mostek (drivery muszą być czymś obciążone, nie wolno ich nigdy podłączać z wyjściami "w powietrzu") i w tedy pokaż jak wyglądają przebiegi przed GDT i na bramkach tranzystorów. Zobaczymy, czy już na tym etapie coś nie jest źle.

Potem zasil mostek z kilkunastu woltów, obciąż żarówką samochodową i pokaż przebiegi między G-S oraz D-S kluczy. Chyba będziesz miał piękne zwarcia skrośne. :D

Nadto:
-Na jakim rdzeniu nawinięte GDT?
-Przy driverach MOSFET, tak blisko nich jak to tylko możliwe, powinny być kondensatory tantal (lub MLCC) koło 47µF oraz ceramiczny 100nf. Analogicznie powinien być tak wpięty ceramik 100n przy 74HC14. Takie odprzęganie jest bardzo istotne w układach impulsowych, jak tutaj. Zwłaszcza że zasilacz jest oddalony od drivera i nie masz w lokalnie ŻADNYCH kondensatorów na zasilaniu...
-Daj większy kondensator przed GDT. Nie żałuj, polecam 2,2µF.
-Tranzystory nie powinny wisieć na długich przewodach. Wynikające z tego pasożytnicze indukcyjność potrafią być szkodliwe.
-Radiatory tranzystorów mogły by być większe.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 15 gru 2015, 21:04 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
A więc po poskładaniu sprawa wygląda tak.
Przed GDT jest ładny kwadratowy sygnał tylko że mierzę go podpinająć masę do masy tc inaczej czyli biorąc dwa bieguny przed GDT nie uzyskuje nic a nic. Po GDT są tylko zakłócenia nie da się nic mierzyć. Mierząc miernikiem czy irf zwiera ładnie słuchać sygnał(rdzeń sobie cyka). Nie wiem może to ja coś źle mierzę albo te irfy mają jakaś wadę(mierzyłem je przed wlutowaniem wydawały sie ok). Kiedy przypinam kilka voltów i żarówkę to mam zwarcie 7A i żarówka nie świeci. Jak mam to mierzyć co przyjąć za masę. Do anteny dałem sygnał z generatora tak jak mówiłeś, ale sam plus bez masy.

To teraz poodpowiadam na twoje pytania Yuri.
Materiał to 3e25.
Kondensatory wlutuje tam gdzie mówisz, tylko ma problem z tantalowymi mam tylko od 300-470uF, mogą być takie czy dać inne?
Poza tym używam na półmostku kondensatorów MKT, a nie MKP(impulsowych) czy to ważne
Kondensator który zalecałeś wymienić ten 0,22uF przed GDT jest MKP, kupiłem dziś 2,2uF MKT bo innego nie mają jak będzie trzeba to zamówię.
Tranzystory poprawione. Zamontowałbym je na jednym wielkim radiatorze na podkładkach ale boje się, że jednak może być jakiś wypadek ze zwarciem mas. Co myślisz o podkładach mikowych.


Góra
   
 

PostNapisane: 15 gru 2015, 21:17 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
MKT się tu totalnie nie nadają, szybko ulegną zniszczeniu! Tu potrzeba MKP i to nie byle jakich, np. WIMA MKP10.
Tantale mogą być większe, czemu nie.

Jak Ty to w ogóle łączysz? Mierzysz sygnał za GDT biorąc masę z drivera? Generator podpięty bez masy..?
Generator sygnału podłączasz do drivera zarówno przewodem sygnałowym jak i masą...
Mierząc przebiegi na tranzystorach masę oscyloskopu łączysz ze źródłem mierzonego klucza, punkty pomiarowe na drenie i bramce.

Ale ten oscyloskop jest wolny i może nie pokazać transjentów które są istotne.

Wylutuj jeszcze raz i pomierz klucze.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 17 gru 2015, 11:02 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Takie pytanie na szybko. Bo moje uzwojenie pierwotne jest oddalone od wtórnego tylko o 0,5cm. Może to jest powodem szybkiego zużywania się wszystkiego?
Mierzyłem wczoraj przebiegi i wydaje mi się że wychodziło to o co chodziło (wrzucę zdjęcia jak naprawię generator funkcyjny bo zjarałem go wczoraj)


Góra
   
 

PostNapisane: 17 gru 2015, 11:36 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Nie, to nie ma żadnego związku - bo w jaki sposób miało by szkodzić? Póki nie ma przebić między uzwojeniami jest OK.

Problem leży w elektronice - zwarcia skrośne, szpile, nieprawidłowy przebieg na bramkach lub coś w ten deseń.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 18 gru 2015, 00:17 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Narazie bez geratora tak jak mówiłeś ale jutro pożyczę i zrobię jeszcze raz.
A więc.
Bez zasilania półmostka:
Driver:

Komentarz: Driver

S-G:

Komentarz: S-G

S-D:

Komentarz: S-D

Z zasilaniem. Przy czym żarówka nie wykazywała życia. A odwrotne podłączenia biegów(zasilałem stałym) na wejściu powodowało zwarcie 0_o . Poza tym gdy sprawdzam bez irfów płytke to ścieżka G jest zwarta ze ścieżka S. Wszystkie diody są sprawne.
Driver:

Komentarz: Driver

S-G:

Komentarz: S-G

S-D:

Komentarz: S-D

Jakość fatalna. Ustawienia oscyloskopu dobierałem tak żeby złapać cokolwiek..


Góra
   
 

PostNapisane: 18 gru 2015, 23:12 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Co tu się w ogóle dzieje, ciężko to nazwać... Ten pomiar jest kiepsko zrobiony.
Podawałeś na sterownik jakiś sygnał (jeśli tak, to jaki), czy to tylko impulsy z interruptera?
Spróbuj ustawić ten wynalazek tak, żeby zarejestrował pojedynczy cykl pracy.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 18 gru 2015, 23:50 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Bez podawania żadnego sygnału. Mam już generator więc postaram się tym razem zrobić coś co będzie się dało jakoś opisać :-D


Góra
   
 

PostNapisane: 19 gru 2015, 19:30 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Dobra mam. Z sygnałem na antenie 150khz. Wydaje mi się że mój oscyloskop po prostu nie ma takich możliwości. Z tego co wiem ma ograniczenie do 200khz. Udało mi się uzyskać jeden dobry pomiar bez zasilania pół mostka. Z zasilaniem nie byłem w stanie złapać nic. Wysyłam wszystkie przebiegi bez zasilania:
Driver:

Komentarz: Driver

S-G:

Komentarz: S-G

S-D: Wyszło! I są szpile o których mówisz.

Komentarz: S-D


Komentarz: S-D


Komentarz: S-D

Góra
   
 

PostNapisane: 19 gru 2015, 19:49 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
To coś to odczyty przy czasie pomiaru w milisekundach i częstotliwości 150kHz..? Te pomiary to kosmos...

Zapomniałem w międzyczasie jaki masz oscyloskop. Raczej nie zarejestrujesz nim nic istotnego - jest przynajmniej kilkaset razy zbyt wolny. Nie będzie wstanie rejestrować większości zjawisk zachodzących w układzie... Rejestrowanie transjentów i przebiegów o stromych zboczach wymaga oscyloskopu cyfrowego o paśmie przenoszenia liczonym w setkach MHz.

Możesz jeszcze próbować z dużo niższą (kilkanaście kHz) częstotliwością i pobawić się nastawami żeby jakoś uchwycić przebieg, ale wątpię żebyś coś osiągnął z takim śmieciowym oscylem.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 19 gru 2015, 20:21 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Nad tym siedziałem naprawdę długo i w końcu udało się uzyskać tylko to. Masz rację że oscyloskop jest śmieciowy. Postaram się jeszcze popróbować, ale coś czuję, że nic z tego.

Mając dobre przebiegi byłbyś w stanie powiedzieć mi co jest nie tak? Czy jest jakaś opcja próbowania bez oscyloskopu?


Góra
   
 

PostNapisane: 19 gru 2015, 20:29 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Możesz jeszcze sprawdzić obecność zwarć skrośnych podłączając generator do drivera, podając częstotliwości bliską rezonansowej twojej cewki i zasilając mostek bez żadnego obciążenia. Na zasilaniu mostka miliamperomierz, powoli zwiększasz napięcie i mierzysz pobierany prąd. Powie to "coś" o zwarciach skrośnych, ale nic o kształcie przebiegów.

Wprowadziłeś modyfikacje o których wcześniej pisałem?



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 19 gru 2015, 20:58 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Okej już się za to biorę. Jak mogę sprawdzić tą częstotliwość?
Wlutowałem ceramiki, czekam na tantale i MKP.
Poza tym tak jak mówiłeś irfy na krótko. I chyba tyle.


Góra
   
 

PostNapisane: 19 gru 2015, 21:08 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
A jeszcze jedna kwestia, monitorowałeś temperaturę kluczy w trakcie pracy? Te radiatorki są bardzo małe i mogłeś przegrzać tranzystory.

Przybliżoną częstotliwość możesz policzyć: http://www.extremeelectronics.co.uk/cal ... alculator/
Przy okazji podaj ile Ci wyszło.

PS
Jeśli chcesz mieć pewność że nie będzie przebić między uzwojeniami, dobrą metodą jest nawinięcie pierwotego na rurze PCV o nieco większej średnicy niż rezonator. Jest to IMHO rozsądniejsze rozwiązanie niż uzwojenie "otulające" bezpośrednio rezonator.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 19 gru 2015, 23:06 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Tak monitorowałem i była niska. Testowałem na 90V. Poza tym najdłuższy czas pracy to było jakieś 15 sekund.

Okej, dzięki :) 204khz

Pierwotne jest w izolacji potem pomalowane potem owinięte dwiema warstwami taśmy izolacyjnej. Gdy pytałem o odległość chodziło mi dokładniej o to czy taka odległość nie powoduje powstawania jakichś niekorzystnych czynników. No ale w sumie mogę zrobić jak mówisz. Będzie bezpieczniej.


Góra
   
 

PostNapisane: 21 gru 2015, 22:44 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Dobra zrobiłem jak mówiłeś. Puściłem na antenę 200khz. I tak oto rosło napięcie i natężenie. Miernik nie pokazywał stałej wartości skakała +/- 0,10mA.
2V - 0,35mA
3V - 1,10mA
4V - 1,90mA
5V - 2,5mA
6V - 3,05mA
7V - 3,5mA
8V - 3,8mA
9V - 4,2mA
10V - 4,5mA
11V - 4,6mA
12V - 4,9mA
13V - 4,9mA
14V - 5mA
15V - 5mA
Nie wiem czemu na końcu tak płasko.

Może źródłem problemów są rezystory na bramkach 5 ohm? Niestety nie bardzo mam jak je dobrać. Jutro przyjdą mi części i w sumie nie wiem co robić.


Góra
   
 

PostNapisane: 22 gru 2015, 17:08 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Przyszły części, wymieniłem, na 50V nic się nie wzbudza a wcześniej się wzbudzało. Zmieniałem wyprowadzenia pierwotnego co też nic nie zmieniło.


Ostatnio edytowano 22 gru 2015, 17:15 przez Siwykrzywy, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO