Siwykrzywy napisał(a):
Panowie udało mi się pożyczyć oscyloskop na ten weekend.
Co mam zmierzyć?
Sygnał z drivera
G-s
D-s
I jeszcze raz to z zasilonym polmostkiem i bez zasilania.
Czy coś jeszcze?
Jak wykonać te pomiary?
Poza tym najważniejsze jest to żebym nie spalił oscyloskopu, więc poproszę o jakąś podpowiedź może jakaś stronę z instrukcją jak ogólnie używać oscyloskopu , żeby nic nie zepsuć

P.S irf tak podpiąłem ten układ bezpośrednio pod pierwotne i działa naprawdę spoko, ładnie ustawiłem go sobie potencjometrami, irf nie był gorący, ale może spróbuję coś jeszcze pokombinować i zrobię mini tesle na tym układzie, z jakimiś zabezpieczeniami dla MOSFET-a
Dobra, widzę, że już weekend, a nikt z doświadczonych nie ma ochoty napisać, więc...
1. Nie podłączaj oscyloskopu do niczego co nie jest odseparowane galwanicznie od sieci
2. Koniecznie GS, DS każdego MOSFETu, uzwojenie pierwotne. Co do sygnału przed GDT to u mnie pomiar jego sie zle skończył, wiec wole Ci nie radzic go mierzyć.
A co do szczegółów jak mierzyć - najlepiej te 200kHz na antenke i jakieś mniejsze napięcie na półmostek. Ja tak robiłem na początku, a potem już mierzyłem na 90V na pół mostku i przy działającym rezonatorze, ale u Ciebie przy 90V się palą MOSFETy więc też odradzam.
I podaj jakie ustawienia oscyloskopu miałeś, w ogóle masz analogowy czy cyfrowy?