Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 18 lip 2018, 21:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

PostNapisane: 9 sty 2016, 00:23 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88

Mówisz masz, tylko że ja już nie mam irfów :-D
Zaraz go jakoś podepne i dodam breakpoint.


Góra
   
 

PostNapisane: 10 sty 2016, 02:59 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Dobra, zrobiłem toroid, na nic nie wpłynął, aktualnie nie uzyskuje żadnych nawet najmniejszych wyladowań, nawet do przedmiotu.
Natomiast coś zauważyłem.
Mianowicie, czytajcie uważnie.
50V - żeby nic nie spalić (z toroidem i bez to samo)
W jednej konfiguracji uzwojenia pierwotnego GDT(driver - GDT), natężenie prądu na wejściu do półmostka to 0,1-0,2A, a po zmianie ich miejscami jest to ponad 4A+ nie wiem ile dokładnie bo odcinam zasilanie , zamiana faz pierwotnego cewki nie ma wtedy na nic wpływu.
Co tu się dzieje? Wie ktoś?


Góra
   
 

PostNapisane: 13 sty 2016, 22:34 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Ostatnimi dniami z braku pomysłu, gdzie może być błąd w moim sterowniku i półmostku zdecydowałem się zrobić coś żeby "wychillować" i trochę się od tego oderwać, bo może coś wtedy wpadnie mi do głowy.
Znalazłem w EP schemat do lampy plazmowej

O ten. Zrobiłem go szybko dałem irfowi chłodzenie z coolera i podpiałem pod tą cewkę 15:1400 na której wcześniej miałem półmostek i wkońcu coś zadziałało :-) Po godzinie zabawy przy 12V irf ledwo co ciepły mostek prostowniczy podobnie i 2 cm wyładowania, z których po zbliżeniu przewodu masy robiła się ładna plazma. Zrobiłem sobie na niej drabinke jakubowa, młynek franklina, i różne eksperymenty ze zwykła żarówka jak w lampie plazmowej, zabawa fajna. Oczywiście układ się rozstraja itd, ale nie tak żeby całkiem zniknęły wyładowania, odziwo jest tak że gdy zbliżam się do cewki wyładowania rosną :-)
No i myślę nad wciśnięciem z niej troszkę więcej niż jest teraz.
Czy macie jakieś porady co mogę poprawić ulepszyć dodać aby zapewnić lepszą pracę całości? 25V to maksymalne napięcie pracy, przy nim podczas regulacji częstotliwości da się spalić d-s w irfie460 :-D


Ostatnio edytowano 13 sty 2016, 22:42 przez Siwykrzywy, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 13 sty 2016, 22:42 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Znany układ, jako "MOSFET KILLER". :)

Flyback bez żadnych zabezpieczeń, fatalne wysterowanie klucza... Przepis na niszczenie półprzewodników.
Generator też mógłby być lepszy, np. Dać tl494 i masz niezależną regulację częstotliwości i wypełnienia, dość przydatne.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 14 sty 2016, 01:36 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
A no to od razu musiałem trafić na MOSFET kilera, ledwo co odłożyłem poprzedniego na bok :-D Na tym tl494 to układ Steve jeśli dobrze pamiętam, może go zrobię w takim razie :-)
P.S Yuri możesz powiedzieć mi jakich zabezpieczeń i gdzie użyć?
I w sumie jednak nie znalazłem żadnego schematu przedstawiającego sterownie o którym mówisz, podrzucisz mi jakieś jeśli wiesz gdzie znaleźć?


Góra
   
 

PostNapisane: 14 sty 2016, 15:52 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Dobrze rozumiem - zrobiłeś taki układ i podpiąłeś pod niego cewkę Tesli?
To nie jest taki zły pomysł, ale czy dostroiłeś odpowiednio częstotliwość? Ten schemat jest pod trafko z TV a tam jest kilkadziesiąt/naście kHz a w Twojej Tesli parę razy więcej.

Z doświadczenia mogę powiedzieć, że przy takim układzie warto spróbować dać jakiś kondensator impulsowy równolegle do uzwojenia pierwotnego. Trochę się tym bawiłem (tzn. podobny generator na trafopowielaczu) i wiem, że czasem da się dobrać odpowiedni kondensator, dzięki czemu wyładowania są większe a do tego MOSFET się o wiele mniej grzeje.


Góra
   
 

PostNapisane: 14 sty 2016, 20:34 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Panowie udało mi się pożyczyć oscyloskop na ten weekend.
Co mam zmierzyć?
Sygnał z drivera
G-s
D-s
I jeszcze raz to z zasilonym polmostkiem i bez zasilania.
Czy coś jeszcze?
Jak wykonać te pomiary?

Poza tym najważniejsze jest to żebym nie spalił oscyloskopu, więc poproszę o jakąś podpowiedź może jakaś stronę z instrukcją jak ogólnie używać oscyloskopu , żeby nic nie zepsuć :-)

P.S irf tak podpialem ten układ bezpośrednio pod pierwotne i działa naprawdę spoko, ładnie ustawiłem go sobie potencjometrami, irf nie był gorący, ale może spróbuję coś jeszcze pokombinować i zrobię mini tesle na tym układzie, z jakimiś zabezpieczeniami dla MOSFET-a


Góra
   
 

PostNapisane: 16 sty 2016, 14:49 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Siwykrzywy napisał(a):
Panowie udało mi się pożyczyć oscyloskop na ten weekend.
Co mam zmierzyć?
Sygnał z drivera
G-s
D-s
I jeszcze raz to z zasilonym polmostkiem i bez zasilania.
Czy coś jeszcze?
Jak wykonać te pomiary?

Poza tym najważniejsze jest to żebym nie spalił oscyloskopu, więc poproszę o jakąś podpowiedź może jakaś stronę z instrukcją jak ogólnie używać oscyloskopu , żeby nic nie zepsuć :-)

P.S irf tak podpiąłem ten układ bezpośrednio pod pierwotne i działa naprawdę spoko, ładnie ustawiłem go sobie potencjometrami, irf nie był gorący, ale może spróbuję coś jeszcze pokombinować i zrobię mini tesle na tym układzie, z jakimiś zabezpieczeniami dla MOSFET-a


Dobra, widzę, że już weekend, a nikt z doświadczonych nie ma ochoty napisać, więc...
1. Nie podłączaj oscyloskopu do niczego co nie jest odseparowane galwanicznie od sieci
2. Koniecznie GS, DS każdego MOSFETu, uzwojenie pierwotne. Co do sygnału przed GDT to u mnie pomiar jego sie zle skończył, wiec wole Ci nie radzic go mierzyć.
A co do szczegółów jak mierzyć - najlepiej te 200kHz na antenke i jakieś mniejsze napięcie na półmostek. Ja tak robiłem na początku, a potem już mierzyłem na 90V na pół mostku i przy działającym rezonatorze, ale u Ciebie przy 90V się palą MOSFETy więc też odradzam.
I podaj jakie ustawienia oscyloskopu miałeś, w ogóle masz analogowy czy cyfrowy?


Góra
   
 

PostNapisane: 16 sty 2016, 20:07 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Mam do dyspozycji oscyloskop o paśmie 20MHz. No i zacząłem mierzyć, zajęło mi to ponad dwie godziny, próbowałem wszystkiego żeby wyszły jak najlepsze pomiary.
A więc:
Bez sygnału na antenę.
Przed GDT:
2ms

1ms

Pierwszy irf
G-s

D-s

Drugi irf
D-s

G-s

Z sygnałem. Gdy na antenę podałem 200kHz, cały układ zaczął pracować dziwnie, dźwięk wydawany przez GDT był jakby dwoma częstotliwościami, jedną wysoką i taką drugą niską jakby silnik diesla w tle.. Sygnału przed GDT nie dało się zmierzyć bo tc od razu stawały się gorące więc nie robiłem tego.
Za to sygnał na irfach to po prostu kosmos, wrzucam filmik go zdjęcie by tego nie zlapało. Najpierw GS potem DS.
https://youtu.be/YHhL_v5alQw
No i już po podpięciu zasilania do półmostka to całkiem masakra, najpierw GS i potem DS.
https://youtu.be/xFCv8LqTqhg
Sygnał na obu irfach był taki sam.
Nie dziwię się że irfy się paliły. Wychodzi chyba na to że błąd leży w driverze. Poza tym zauważyłem że przy kręceniu potencjometrami 100k sterownika nie ma żadnych zauważalnych zmian patrząc na oscylogram.
P.S. Moje uzwojenie wtórne przeszło dziś do historii.. Może następne nawinę troszkę inne, o mniejszej częstotliwość lub coś.


Góra
   
 

PostNapisane: 17 sty 2016, 03:23 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Ten sygnał tak lata bo nie użyłeś poprawnie trigger - wyzwalacza.

Tu masz o oscyloskopie:https://www.youtube.com/watch?v=Ox7r5EHjjlA

I mam wrażenie, ze masz za duza podstawę czasu ustawioną, tzn. jakbyś bardziej "przybliżył" to by było widać prostokąty.


Co się stało z tym uzwojeniem? Oprócz przebicia nie widzę żadnych uszkodzeń jakie mogą się ławo przydarzyć.


Góra
   
 

PostNapisane: 17 sty 2016, 12:56 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88

Chodzi o ten int trig?
Testowałem cały zakres czasu i nie byłem w stanie uzyskać kwadratu. Chyba że te kropki na górze i dole oscylogramu które są na zdjęciach to tak jakby kwadrat.
Poza tym jak patrzyłem na przebiegi zasilania, Ne i 74hc miały proste linie a drivery nie, tak jakby sygnał się cofał.
Uzwojenie zostało zniszczone mechanicznie przez mojego młodszego brata, wziął je do Wujka do serwisu jak mnie nie było żeby mu pokazać jak działa na tym driverze na jednym irfie i uderzył nim dwa razy w kant stołu, w 1/3 i połowie uzwojenia.. Wyprostowanie powstałych w nim dziur i nałożeń jest praktycznie raczej niemożliwe bo drut jakby się naciągnął :-/


Góra
   
 

PostNapisane: 17 sty 2016, 14:53 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Nowe pomiary. Wygląda na to że to wszytko wina zakłóceń zasilania tc. Nie wiedząc co robić mierzył wszystko od początku jak idzie sygnał i zobaczcie.
Ne

Po tranzystorze

Po 74hc14

I teraz, tak wygląda zasilanie drivera, nie wiem dlaczego, wydaje mi się że sygnał gdzieś się cofie albo coś.

Wyjście z jednego i drugiego tc wygląda tak samo. Zdjęcie zrobiłem specjalnie w taki sposób żeby były na nim wszystkie mrugnięcia oscylogramu.

A tak wygląda sygnał po przejściu przez MKP.

Masę brałem z masy drivera. Proszę o szybką pomoc i ocenę, jutro muszę oddać oscyloskop.
P.S przed tc są tantale i ceramiki oraz elektrolit na wejściu zasilania.


Góra
   
 

PostNapisane: 17 sty 2016, 20:37 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Ten przebieg dziwny to jest VCC od TC44**?
Ten zasilacz 18V co opisałeś z pierwszego postu jaką ma moc/wydajność prądową? Próbowałeś zasilić z innego?

Ten zasilacz 18V to impulsówka czy klasyczne trafo?

Jak rozumiem, nie masz teraz rezonatora, ale i tak byś mógł dać żarówkę na miejsce pierwotnego, sygnał na antenkę i zmierzyć poprawnie przebiegi na GS/DS MOSFETów. Chociaż w sumie jak już na TC44* masz takie dzwony... to chyba najpierw musisz naprawić sam driver, a raczej jego zasilanie...


Góra
   
 

PostNapisane: 18 sty 2016, 01:10 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Mam impulsówkę.. Podpialem właśnie zamiast niej zwykłe trafo i wszystko pieknie. I tak tamten dziwny przebieg to było VCC. A więc przebiegi przy zwykłym trafie :-)
VCC tc4422** idealne

Wyjścia z obydwu tc

I tu dziwne bo sygnał po przejściu przez MKP wygląda tak

I sygnał przed GDT

Znów pojawiają się dudunienia
Zobaczymy czy będę mógł jeszcze dłużej potrzymac oscyloskop.


Góra
   
 

PostNapisane: 18 sty 2016, 05:15 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Jaką dokładnie impulsówkę? Czyli te wszystkie anomalie były przez złe zasilnie? To można było stwierdzić wcześniej, ale już trudno.

Skoro już poprawiłeś driver (a raczej zasilanie) to teraz powinieneś sprawdzić jak wygląda na półmostku (DS GS pierwotne), jak nie masz rezonatora to jakaś żarówka samochodowa i paręset kHz na antenkę. Co prawda to nie będzie dokładnie to samo co praca z rezonatorem ale pomiary też dadzą Ci jakieś informacje...


Góra
   
 

PostNapisane: 18 sty 2016, 11:30 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Dałeś w końcu driverom odprzęganie? Przypominam: ceramik 100n i tantal (albo jeszcze lepiej MLCC) kilkadziesiąt µF.
Oraz czy umieściłeś równolegle do uzw. pierwotnego GDT ten rezystor o którym wspominał ileś postów temu Mania-c?



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 19 sty 2016, 02:16 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Irfp460
Jakaś taka chińska z regulowanym napięciem od 15 do 22,5 V 70W. To była jej wina. Udało mi się i będę miał oscyloskop jeszcze jakiś czas, jutro pomiarze GS DS :-)

Yuri
Tak dałem, już dawno o tym napisałem i widać to też na zdjęciach które wrzuciłem, ceramik 100nF i tantal 47uF po parze na driver.
Co do rezystora to nie wiem jaki, nie widziałem że by Mania-C mi coś takiego pisał.


Góra
   
 

PostNapisane: 20 sty 2016, 02:35 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Wracam do punktu zprzed miesiąca, żarówka nie świeci, wszystko co miało być zamienione jest. Sygnał na antenę, napięcie 24 V na wejście polmostka i zaroweczka choinkowe nie świeci się...
Przebiegi mierzyłem i wyglądają tak samo jak wcześniej tylko że nie skaczą.
To wszystko nie ma sensu.

Yuri wyjaśnij proszę o chodzi z tym rezystorem Mania-Ca.
Irf możesz mi powiedzieć jak na płytce masz umieszczone potencjometry i który gdzie.


Góra
   
 

PostNapisane: 20 sty 2016, 09:30 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Sprawdź oscyloskopem czy sygnał z antenki poprawnie otwiera/zamyka MOSFETy, tzn. czy jest przebieg prostokątny na GS. (Również pamiętaj, że tego przebiegu ma tam nie być bez rezonatora i bez sygnału na antence!) Jak tak, to źle sfazowane bramki i nie otwierają się na przemian. Jak nie, to coś wczesniej z driverem.
Żarówk oczywiście się świeci jak dasz normalnie na zasilanie mostka?


Góra
   
 

PostNapisane: 20 sty 2016, 23:41 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Cieżko mi cokolwiek w tym momencie powiedzieć, siedziałem dziś kolejne kilka godzin, mierzyłem sprawdzałem czy wszystko jest sprawne. Żarówka nie swieci, nieważne co bym nie robił nie świeci. Powiedzcie mi czy prawidłowo podpinam sygnał do anteny.
Cały układ testowy:

Na antenę podaje sygnał 200khz 50/50, pół mostek zasilam 20V na wyjściu dałem żarówkę która świeci najjaśniej przy 10V.
Ogólnie tylko na jednym irfie da się zobaczyć pseudo kwadrat (wygląda prawie jak sinusoida) ze szpilami aż pod sufit. Także nie sądzę żeby dało się z tego coś powiedzieć. Nastomiast drugi irf nie pokazuje juz nic sensownego. Zatanawiam się czy to co ostatnimi dniami robię to nie jest nałogowe marnowanie czasu :D


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO