Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 21 sty 2018, 21:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona

PostNapisane: 27 gru 2015, 17:26 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Było powiedziane już wcześniej, że zamieniał końcówki w celu sfazowania. przy testach bez rezonatora faza nie ma znaczenia.

Co do odłączania intka - żaden problem. Wystarczy odlutować rezystor na bazie tranzystora zwierającym sterowanie, albo sam tranzystor. :P



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 27 gru 2015, 17:41 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Yuri napisał(a):
Co do odłączania intka - żaden problem. Wystarczy odlutować rezystor na bazie tranzystora zwierającym sterowanie, albo sam tranzystor. :P


pliki/obrazy/2614

Czyli danie zworki (a najlepiej kabelków do przełącznika) przed/za rezystorem 1k na bazie tego tranzystora pozwoli przełączać tryb continous wave? W sumie logiczne, zresztą widzę, że baza tranzystora jest podciągnięta do masy rezystorem 100k więc nie wisi w powietrzu.
Wezmę to pod uwagę przy projektowaniu następnej płytki pod swoją SSTC :D


a co do tematu - to jestem trochę zdziwiony, bo u mnie niemalże taka sama Tesla uruchomiła się bez problemu, jedynie musiałem sfazować GDT do MOSFETów by się na przemian przełączały. Nic innego nie robiłem (bawiłem się oscyloskopem parę dni ale bez modyfikacji układu), potem podłączyłem do sieci no i działa.


Góra
   
 

PostNapisane: 27 gru 2015, 18:59 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Tak, ale bez interruptera nie będzie żądnego obwodu bezpośrednio generującego sygnał wzbudzający oscylacje w rezonatorze - mogą być problemy ze wzbudzeniem, ale może się udać... sstc/jak-dziala-sstc-t54-20.html#p5400



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 27 gru 2015, 19:15 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Yuri napisał(a):
Tak, ale bez interruptera nie będzie żądnego obwodu bezpośrednio generującego sygnał wzbudzający oscylacje w rezonatorze - mogą być problemy ze wzbudzeniem, ale może się udać... sstc/jak-dziala-sstc-t54-20.html#p5400



Wiem wiem, pisałem w zamyśle, że przełącznik się przełącza już po wzbudzeniu.
Drugą opcją chyba byłoby zjechanie z tą rezystancja rezystora 2.2k tylko nie wiem jak nisko, by np. ustawić tak, że interrupter wyłącza tylko na krótki okres czasu raz na parę sekund...


Góra
   
 

PostNapisane: 28 gru 2015, 13:19 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
No dobrze, a więc po kolei.
Mania-C
Wykonałem to co mówiłeś. Wylutowałem tranzystor, podpialem wszystko. Podpialem do anteny plus i masę generatora i nic. Odpialem masę i żarówka świeci ciągłym swiqtlem, oraz słychać dźwięk o wysokiej częstotliwości dźwięk. Jednak gdy przypinam masę nie świeci. Nie wiem o co chodzi. Podobnie na próbie gdy interupter był wpiety brak masy zapewniał stabilny sygnał i jaśniejsze święcenia żarówki 0_o No to podpialem masę do masy całego sterownika i fajerwerki po kilku sekundach. Wiaderko na irfy prawie pełne.
Yuri I Irf460
Co do GDT i wyprowadzeń z polmostka. Eksperymentwałem jedynie z wejściami do GDT oraz z wyjściem z polmostka. Udało się uzyskać tylko jedną jedyną konfigurację w której wyładowania mają po 1mm. Wyjść z GDT nie zmieniałem miejscami. Irfy włączają się na zmianę nie ma fajerwerków.
Irf460
Ja też jestem zdziwiony bo niby wszystko działa ale nie działa :-D Powoli mam dość.


Góra
   
 

PostNapisane: 28 gru 2015, 16:45 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
:/ nie wiem jak wam mogę jeszcze pomoc wszyscy nowicjusze co przyszli w ostatnim czasie mają jakieś problemy dziwnego typu , przecież to jest relatywnie prosty układ i jak się czegoś nie spierdzieli przy wykonywaniu to niema batoga by nie działało.
Zastanawia mnie skąd sie biorą te problemy , Yuri może lepiej było by jak do swojego topiku będziesz dodawał swojego autorstwa wzorzec PCB bo każdy z nowo przybyłych ma inną pcb a pokrywają sie schematami.
Ja jak bawiłem się swoimi teslami i eksperymentowałem to miałem również momenty gdzie tranzystory latały po pokoju ale z reguły dlatego że zawsze próbuje zrobić z tranzystora sokowirówkę do wyciskania mocy, albo eksperymentuje z konstrukcjami o mniej znanej topologii.

Pozostaje mi jedynie pytanie jak dobrze wykonane jest pcb czy jest w 100% zgodne z schematem.

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 28 gru 2015, 16:55 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
W tym przypadku, to jest akurat kopia układu c4r0. ;)

Z moimi PCB będzie problem. Mostek to po prostu kopia mostka dżejwora (dostępny na forum) z dodanym miejscem na MKP jako snubbery oraz jednym GDT zamiast dwóch. A driver... Ani nie ja rysowałem mozajkę, ani nie nadaje się do powielania. ;)


To jest też to, że bez dostępu do oscyla nie widać co się tam dzieje z przebiegami...



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 28 gru 2015, 17:07 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Yuri napisał(a):
Z moimi PCB będzie problem. Mostek to po prostu kopia mostka dżejwora (dostępny na forum) z dodanym miejscem na MKP jako snubbery oraz jednym GDT zamiast dwóch. A driver... Ani nie ja rysowałem mozajkę, ani nie nadaje się do powielania. ;)


Ja mam zrobiony własny layout pod projekt Yuriego, który zresztą zamierzałem udostępnić jak ukończę projekt. Tyle, że nie wiem na ile jest dobry i czy to nie on np. mi sprawia zakłócenia/kłopoty. Na ten moment moja Tesla śmiga na 230V, ale się grzeje i są dziwnie zakłócone przebiegi.

W załączniku są dwie wersje drivera - jedna z potencjometrami na laminacie, a druga z trzema goldpinami zamiast ich (miałem je zamiar dać na obudowie).

Obrazek poglądowy:
Obrazek

Będę wdzięczny, jak ktoś to ściągnie, przejrzy i być może ulepszy. Na płytce jest dość ciasno, bo wszystko upakowałem.


PS: jestem też w trakcie robienia nowej mozaiki pod półmostek (wrzucę w moim temacie niedługo) a dodatkowo mam też do kompletu płytkę zasilacza 5-12-15V, jakby ktoś chciał, proszę pisać.

Yuri_SSTC_Driver_Eagle.zip [197.46 KiB]
Pobrane 86 razy

Góra
   
 

PostNapisane: 28 gru 2015, 19:31 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Ech. Rozumiem i wielkie dzięki za próby pomocy. Brak oscyloskopu to duża przeszkoda racja.
Najgorsze jest to, że wszystko działało, zrobiłem płytki, polutowałem ustawiłem fazę i zadziałało na 90V, 3 cm wyładowania. Ale tylko przez 20 sekund i nagle fajerwerki. No i już ani razu nie wróciło do tego stanu. Sprawdzę moje schematy może gdzieś popełniłem błąd. Może coś po drodze jest zjarane.
Jeśli nic z tego nie wyniknie to skopiuję PCB od Ciebie IRFP460 dziękuję za udostępnienie, jeśli możesz to wrzuć też zasilanie, będę bardzo wdzięczny.

Zrobię na płytce stykowej sterownik Yuriego i podepnę do półmostka może zadziała :D


Góra
   
 

PostNapisane: 28 gru 2015, 19:49 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Siwykrzywy napisał(a):
Najgorsze jest to, że wszystko działało, zrobiłem płytki, polutowałem ustawiłem fazę i zadziałało na 90V, 3 cm wyładowania. Ale tylko przez 20 sekund i nagle fajerwerki. No i już ani razu nie wróciło do tego stanu. Sprawdzę moje schematy może gdzieś popełniłem błąd. Może coś po drodze jest zjarane.


A potrafisz chociaż stwierdzić, czy sama logika (driver) jest OK?

W załączniku płytka z mostkiem greatza, kondensatorem, trzema stabilizatorami i mniejszymi kondami obok nich.

A i pamiętaj, że w driverze muszą być tantalowe (u mnie się zmieścił jeden duży i drugi mniejszy, no cóż...) koło TC44**

sstc_powerSupply5_12_15_noTraf.zip [57.71 KiB]
Pobrane 85 razy

Góra
   
 

PostNapisane: 28 gru 2015, 19:56 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Nie jestem. Ale spróbuję Dzięki za wszystko :) Tak wiem, w sterowniku który mam mam tantale.


Góra
   
 

PostNapisane: 28 gru 2015, 20:06 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Siwykrzywy napisał(a):
Nie jestem.

A na tym swoim oscyloskopie nie zobaczysz czy przynajmniej kręcenie potencjometrami wciaż zmienia czasy na wyjściach do GDT? (w sensie z odłączonym GDT).


Góra
   
 

PostNapisane: 28 gru 2015, 20:10 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Widać i tak zmienia czasy. To działa. Problem jest w tym jak już mówię, że sygnał jest, ale z pół-mostka wychodzi zaledwie kilka volt przy dużym napięciu na wejściu. To jest dziwne. Wyładowania także są ale mają około 1mm długości(do jakiegoś przedmiotu).


Góra
   
 

PostNapisane: 28 gru 2015, 20:13 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Jak uziemiasz wtórne?


Góra
   
 

PostNapisane: 28 gru 2015, 20:54 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Do bolca w gniazdku. Zbliżając końcówki uzwojenia wyładowania nie są większe, może troszeczkę.

A może 15V zenerki mają jakiś wpływ na działa nie wszystkiego.


Góra
   
 

PostNapisane: 28 gru 2015, 21:03 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 296
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Miejmy nadzieje, że kiedyś pojawi się światełko w tunelu i cewki ruszą z pełną mocą. A może bolec w gniazdku nie jest połączony z drutem ochronnym? :-)



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 28 gru 2015, 21:03 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
generalnie można szukać wszędzie , jeśli są nie sprawne np są przestrzelone i zwierają to na pewno


Góra
   
 

PostNapisane: 28 gru 2015, 21:14 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Miejmy nadzieję. Chciałem zabrać się też za pełny mostek ale narazie nie potrafię tego skończyć. Jest jest połączony :) Po każdym uruchomieniu sterownika i półmostka robię rundkę po wszystkim co mogę sprawdzić irfy diody tranzystory sterowniki i najgorsze jest to że nawet jak wszystko działa to nic się nie dzieje :D


Góra
   
 

PostNapisane: 2 sty 2016, 23:15 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Zrobiłem driver od Irf460, i widocznie to w moim musiałem zrobić jakiś błąd. Bo teraz napięcie na wyjściu z pół mostka to połowa wejścia. Sukces!
I tak przy testach na 90V. Całość się sama nie wzbudza dopiero gdy zbliże jakiś przedmiot do końca wtórnego i złapie się za antenę to wtedy są wyładowania. Poza tym po chwili pali się bezpiecznik i irfy.
Zmiana odległości anteny od cewki nic nie zmienia.
Irfy są chłodzone dwoma coolerami. Używałem 840, jutro dam 460, ale coś czuję że efekt może być podobny.
Jutro zrobię uzwojenie pierwotne 15 zwojów na rurze 150, aktualnie jest to 10 na rurze 120.
A jeszcze poza tym wszystkim, jeden irf grzeje się bardziej drugi mniej.

Wielkie dzięki IRFP460! Za layout i pomoc w ogarnięciu go :-D


Góra
   
 

PostNapisane: 5 sty 2016, 19:43 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Siwykrzywy napisał(a):
Poza tym po chwili pali się bezpiecznik i irfy.
Zmiana odległości anteny od cewki nic nie zmienia.


Dobrze rozumiem? IRFy się palą przy 90V?
To i tak nie jest dobrze...
Pokażesz jak teraz wygląda całość na zdjęciach?
A oba uzwojenia masz nawinięte w tym samym kierunku? Chociaż pewnie gdyby były w różnych to by się wcale nie wzbudzało...


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO