Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 12 gru 2018, 16:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

PostNapisane: 20 sty 2016, 23:46 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Siwykrzywy napisał(a):
DSC_2063.JPG

Na antenę podaje sygnał 200khz 50/50, pół mostek zasilam 20V na wyjściu dałem żarówkę która świeci najjaśniej przy 10V.

Mało widać, od tego generatora sygnału musi być wspólna masa i sygnał bezpośrednio do antenki. I na zdjęciu zdaje się że wyświetlacz pokazuje 20.0 a nie 200, ale może mi się zdaje.

Siwykrzywy napisał(a):
Ogólnie tylko na jednym irfie da się zobaczyć pseudo kwadrat (wygląda prawie jak sinusoida) ze szpilami aż pod sufit. Także nie sądzę żeby dało się z tego coś powiedzieć. Nastomiast drugi irf nie pokazuje juz nic sensownego.


Więc jeden z problemów jest między GDT a bramką IRFA. Albo rezysor bramkowy lub dioda domykająca uszkodzone, albo zimny lut, albo ewentualnie IRF walnięty....
Jaki pobór prądu?
Jeśli IRF walnięty to powinien być duży, jeśli natomiast się nie otwiera wcale bo zimny lut czy coś to mały.

Siwykrzywy napisał(a):
Zatanawiam się czy to co ostatnimi dniami robię to nie jest nałogowe marnowanie czasu :D

Jak ja odpaliłem swoją Teslę na 230V to Ty też wkońcu odpalisz....


Góra
   
 

PostNapisane: 21 sty 2016, 00:00 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
To akurat co odczytałeś to napięcie którym zasilam pół mostek. A generator podpinam masa i + do anteny i tyle. Spójrz na antenę, zobaczysz. Sprawdzę wszystko jutro jeszce raz i napiszę co i jak.
No musi musi. Utknąłem w jednym punkcie i stoję 2 miesiące.


Góra
   
 

PostNapisane: 21 sty 2016, 00:14 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Siwykrzywy napisał(a):
To akurat co odczytałeś to napięcie którym zasilam pół mostek. A generator podpinam masa i + do anteny i tyle. Spójrz na antenę, zobaczysz. Sprawdzę wszystko jutro jeszce raz i napiszę co i jak.
No musi musi. Utknąłem w jednym punkcie i stoję 2 miesiące.



Tam masz dwa kabelki podłączone do anteny - czarny i biały - o co chodzi? Może już się czepiam i jest późno, ale jak masz od generatora sygnału wyjscie masy i sygnału, to masę dajezs na wspólną masę, a sygnał na antenkę...


Góra
   
 

PostNapisane: 21 sty 2016, 12:17 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 562
Pochwały: 2
No właśnie ja też tak patrzę i się zastanawiam, czy Ty podłączyłeś i masę i wyjście generatora razem do anteny..? Toż to zwarcie jest, jak ma działać? :P

Masa generatora ma iść do masy drivera, wyjście sygnałowe generatora do anteny...

Rezystor o którym mówiłem to rezystor kilkaset omów połączony równolegle do uzw. pierwotnego GDT. Ma on pomagać rozładować zgromadzoną w rdzeniu energię. Często nie jest wymagany, ale czasem jednak istnieje potrzeba jego dodania.

Potwierdź jak masz podłączony generator i pokażże przebiegi D-S i G-S kluczy (obraz wyraża więcej niż tysiąc słów). ;)



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 21 sty 2016, 19:32 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
No dobra nie będę tego komentował :-D Wiedziałem że to zwarcie ale myślałem że jednak sygnał jakoś się wydostaje. No nieważne. Zrobię jak mówcie i pomiearze.
Zobaczę też jak będzie z tym rezystorem :-)


Góra
   
 

PostNapisane: 23 sty 2016, 17:56 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Poprawiłem podłączenie i wkońcu Wyszedł kwadrat.
Ale gdy na wyjściu daje żarówkę i podpinam zasilanie 20V, to żarówka nie świeci MOSFETy się grzeją. Czy to oznacza źle sfazowane wyjścia GDT?
Oto oscylogramy:
Pierwszy irf
G-s 0,5us 0,5V

D-s 1us 20mV

Drugi irf
G-s 0,5us 0,5V

D-s 1us 20 mV


Góra
   
 

PostNapisane: 23 sty 2016, 21:33 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 773
Pochwały: 8
:( dziłka 0,5V czyli masz positive peak 1,4V na bramce :/ albo coś z pomiarami jest nie tak albo gdzieś dalej lerzy problem


Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 23 sty 2016, 22:53 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Jakie napięcie masz na VCC driverów MOSFET? Zmierz multimetrem, jedna końcówka do masy układu a druga do obudowy TC4422 (on tam ma VCC z tego co pamiętam).
Albo rzeczywiście źle podałeś podziałkę....


Góra
   
 

PostNapisane: 24 sty 2016, 00:52 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
VCC 14,75V
Powtorzyłem pomiary i było tak jak pisałem 0,5V.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 sty 2016, 01:21 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 773
Pochwały: 8
sonda 1:10 ?


Góra
   
 

PostNapisane: 24 sty 2016, 08:45 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Tak, 1x10. Zrobić pomiar na 1x1?


Góra
   
 

PostNapisane: 24 sty 2016, 09:39 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Po prostu przemnóż przez 10 odczyty... jak użyjesz takiej sondy to są przeskalowane... i wyjdzie 14V....


Góra
   
 

PostNapisane: 24 sty 2016, 11:02 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Dobrze, domyśliłem się.. Więc wszystko jest w porządku, tak? Co mogę teraz żeby poprawić przebiegi. I czy z przebiegów można zobaczyć czy GDT jest dobrze sfazowane??
Rezystory bramkowe mam 10Ohm
A i jeszcze pomiary G-s wykonane przy użyciu dwóch sond.

I drugi przy zamianie wyprowadzeń GDT

Zakładam że druga opcja jest tą gdzie wyjścia GDT są poprawnie sfazowane. Przyjrzyjcie się dzwonom.


Ostatnio edytowano 24 sty 2016, 11:26 przez Siwykrzywy, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 24 sty 2016, 11:24 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
A przebieg na wyjściu mostka, czyli na żarówce?


Góra
   
 

PostNapisane: 24 sty 2016, 11:44 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Przebiegi wyjścia na żarówkę, poza tym żarówka świeci, czyli były źle sfazowane wyjścia GDT, co sugerowałeś.
Sonda 1x1 Na wejściu mostka 20V Na wyjściu jest idealnie 10V


Czy jest jeszcze coś warte sprawdzenia oscyloskopem? Coś ważnego co mogłoby mieć wpływ na pracę, poza tym czy przebiegi G-s D-s są w porządku?


Góra
   
 

PostNapisane: 24 sty 2016, 12:45 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 562
Pochwały: 2
Podaj tylko jeszcze przebiegi D-S w obecnej konfiguracji.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 24 sty 2016, 12:55 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Przy odpalaniu pamiętaj by zrobić największy luz cewce, tzn. ustawić potencjometr czasu włączonego na małą wartość i potencjometr czasu wyłączonego na dużą wartość.
Mam nadzieje, że wiesz który to jest który...
W sumie to i tak widać nawet na tym parędziesiąt z rezonatorem po wyładowaniach.
I potem przy tym tym ustawieniu na 230V można testować, tylko przed podłączeniem 230V ODŁĄCZ CAŁKIEM OSCYLOSKOP !!! ...


Góra
   
 

PostNapisane: 24 sty 2016, 13:35 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
No to przebiegi ds w obecnej konfiguracji.


Telefon troszkę nie złapał obrazu w dwóch miejscach jak coś.
Jeden przebieg ma jakby przesuwającą się sinusoide tam gdzie w drugim jest idealnie prosta kreska.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 sty 2016, 13:58 
Dołączył(a): 16.01.2016
Posty: 49
Ja nie mam dużego doświadczenia z SSTC ale chyba zapominałeś o radiatorach na mosfetach.
Przy podłączeniu pierwotnego mogą się spalić. (Wiem ,że działają jako klucze ale warto dmuchać na zimne)


Góra
   
 

PostNapisane: 24 sty 2016, 16:28 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Czyli mówicie żeby się nie bać i podłączyć 220?
Teraz odpaliłem sobie na 50V wyładowania 3 cm, ładnie w całym zakresie, pięknie się wzbudza.

P.S. No i właśnie podłączyłem, działa 15cm pioruny, ale jedna rzecz jest dziwna, chodzi i chodzi reguluje na całym zakresie częstotliwości i irfy wogóle nic ani trochę się nie grzeją, mają temperaturę pokojową.
Czy to jakiś żart? :-D
P.S. Pół godziny zabawy i pomyślałem, może dodam toroid i po prostu położyłem go na cewce i koniec uzwojenia połączony z długim breakpointem był tylko przełożony do konstrukcji toroidu. Dawało to prawie dwa razy większe wyładowania. Potem postanowiłem że stale połącze toroid i końcówkę. Po zlutowaniu, od razu spalił się bezpiecznik i zrobiło się przeczyszczenie półmostka z polprzewodników tylko zenerki zostały. Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi co się stało?


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO